Vlaanderen introduceert icoonfietsroutes: Kustroute gelanceerd

Onlangs onze Zuiderburen in Vlaanderen de eerste Icoon-fietsroute gelanceerd: De Kustroute. Deze fietsroute is de eerste van in totaal 8 icoonroutes, die de klassieke LF-fietsroutes zullen vervangen.

Kustroute bordje

Deze meer thematische fietsroutes zullen kort na elkaar uitgerold worden. Ook in Nederland is dit proces aan de gang, met onze eigen icoonroutes. De Vlamingen hopen echter al in 2021 klaar te zijn, iets wat ‘ons’ niet gaat lukken.

De 93 kilometer tellende Kustroute vervangt de bijna 20 jaar oude ‘Kustfietsroute’. Met de introductie is ook een nieuw fietskaart uitgebracht. De Kustroute leent zich goed voor een korte fietsvakantie langs de Vlaamse kust. Mits u niet te veel kilometers op een dag aflegt. De kilometervreters kunnen beter even wachten tot het moment dat de 850 kilometer lange Vlaanderenroute in gebruik komt.

kust bij Blankenberge Vlaanderen
De kustlijn bij Blankenberge. © visitflanders.com

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde West-Vlaanderen stelt: “De nieuwe Kustroute biedt het beste van de Kust: ze laat je fietsen naast het strand met zicht op zee, door unieke duinen en duinbossen, of langs polders en uitgestrekte slikken en schorren. Liefhebbers van cultuur en kustgastronomie komen aan hun trekken in de badplaatsen. Je maakt er kennis met onder meer de belle-epoque-architectuur, het Beaufort-beeldenpark met hedendaagse kunst en het rijke maritieme erfgoed.”

Met de nieuwe icoon-fietsroutes wil Vlaanderen zich op de kaart zetten als een internationale bestemming voor fietsvakanties. Nederland is om diezelfde reden gestart met de meer thematische icoonroutes. De Maasroute was de eerste Icoonroute die in Nederland gelanceerd werd, waarna de LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute volgden in 2020. In 2021 kwam daar de LF Waterlinieroute bij.

In onderstaande kaart ziet u alle geplande Vlaamse Icoonfietsroutes. Meer over de fietsmogelijkheden in Vlaanderen leest u op visitflanders.com/nl.

Vlaamse Icoonfietsroutes Kaart

Planning Vlaamse Icoonfietsroutes

Nu de Kustroute een feit is zullen op korte termijn meer Vlaamse Icoonfietsroutes volgen. Het tijdschema is als volgt:

  • Kustroute: 26 oktober 2020
  • Maasroute (reeds geopend als EuroVelo 19 route en internationale Maasfietsroute)
  • Frontroute ’14-’18: maart 2021
  • Kempenroute: maart 2021
  • Schelderoute: april 2021
  • Kunststedenroute: mei 2021
  • Groene Gordelroute: mei 2021
  • Heuvelroute: juni 2021
  • Vlaanderenroute: juni/juli 2021

Fietsvakantie in Vlaanderen

Ben u al eens op fietsvakantie in Vlaanderen geweest? Ik lees graag terug welke route u gefietst hebt. Bent u van plan om de Vlaamse Kustroute of een van de andere Vlaamse Icoonfietsroutes te gaan fietsen? Reisorganisaties die fietsvakanties in Belgie organiseren zijn onder andere Eigenwijze-Reizen, ANWB Reizen en Actief door Europa.

Zelf fietste ik in 2012 de Vlaanderen Fietsroute (binnenkort de Vlaanderenroute), mijn allereerste fietsvakantie. Dit beviel dermate goed dat er vele fietsvakanties volgden.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie