Fietsreis naar Rome: Hotel- of Kampeer-groepsreis naar de eeuwige stad

Vele lange-afstands-fietsers dromen er van: de fietsreis naar Rome. Echter is lang niet iedereen bereid deze tocht in hun eentje te ondernemen.

Voor hen die moeite hebben met het vinden van een reisgenoot, maar deze reis heel graag zouden maken zijn er groepsreizen op de fiets naar Rome.

fietsen naar Rome centrum

Dit artikel staat in het teken van de verschillende mogelijkheden om de Rome-reis, of een deel daarvan, gezellig met een groep andere fietsers te ondernemen. Samen reizen = samen delen, per slot van rekening.

Zeker bij een indrukwekkende lange tocht als die naar de Italiaanse hoofdstad kan het prettig zijn achteraf bij de tent of in het hotel de dag door te nemen. Zelf fietste ik in 2015 van Amsterdam naar Rome, in mijn eentje.

De gevolgde route van bovenstaande reis is die van Hans Reitsma, en het gaat hier om een kampeer-reis in groepsverband. Hoe de reis er precies uit ziet staat netjes uitgelegd op de site.

Fietskampeervakantie naar Rome, door Fital Reizen

Tijdens deze individuele fietskampeervakantie fietst u dagafstanden van zo 70 tot 90 kilometer per dag. U bent niet bang voor een heuveltje. Fital zorgt dat uw bagage wordt vervoerd. De zwaarte, lengtes van de deeltrajecten en actuele prijzen staan op reis-pagina vermeld. Fital draagt verder zorg voor:

• een grote gemeubileerde verwarmde groepstent met koelkast, magnetron en koffiemachine 
• 2-persoons slaaptenten voor de deelnemers 
• een aparte kokstent voor de bereiding van de maaltijden 
• het gezamenlijk ontbijt en 3-gangen diner 
• additionele excursies en spectaculaire activiteiten 

Hotel-Fietsreis naar Rome

Voor wie het is gortig (of tijdrovend) is om in 1x vanuit Nederland naar Rome te fietsen, en bovendien niet wenst te kamperen, zijn er andere mogelijkheden.

U kunt namelijk ook deeltrajecten boeken, en de tocht naar Rome zo verdelen over een aantal jaren. Bovendien slaapt u bij bij onderstaande reizen in hotels. Hierbij wordt dan weer de Benjaminse Route naar Rome aangehouden, en het startpunt is het Zwitserse Basel.

Fietsen naar Rome: Basel – Bergamo
Fietsen naar Rome: Bergamo – Florence
Fietsen naar Rome: Lucca – Rome

Of kies voor het gehele traject Basel – Rome, zo’n 1450 kilometer.:

Na de start in Basel fietst u via het dal van de Rijn door Zwitserland en maakt u via de indrukwekkende Splügenpas de oversteek over de Alpen naar Italië. Vanaf het schitterende Comomeer fietst u via prachtige steden als Mantova (gaat u kamperen, vermijd dan de camping alhier), Modena, Pisa, Volterra, Siena en Orvieto door glooiende Italiaanse landschappen naar uw eindbestemming; het Sint Pietersplein in Rome. 

Het gaf mij jaren terug veel voldoening tussen het drukke verkeer en de zoevende scootertjes het plein te bereiken. Van weken relatieve rust ondergedompeld in de chaos van de grote stad.

De heen- en terugreis worden uitgevoerd per comfortabele fietsbus. Deze zorgt dat uw fiets meereist naar Basel en wordt terug vervoerd vanaf Rome.  Gedurende de gehele reis begeleidt  deze fietsbus als bezemwagen het gezelschap. Tevens is er fietsbegeleiding aanwezig op de reis voor uitleg over de route en om u met raad en daad terzijde te staan.

De Fietsreis naar Rome

Hoewel de fietsreis naar Rome vaak wordt gezien als een pelgrimstocht, spreekt deze reis ook tot de verbeelding van fietsers met minder vrome bedoelingen. Alle wegen leiden immers naar Rome, nietwaar?

Gezien de populariteit van deze tocht besloot Fital Reizen de reis op te nemen in hun fietsvakantie-aanbod. Zij hebben er voor gekozen om Basel het startpunt te laten zijn van hun reis. U reist per luxe fietsbus af naar Basel, een ook de terugreis vanuit Rome maakt u in een Top Class fietsbus.

U kunt er dus voor kiezen om vanaf hier de gehele Benjaminse Route te fietsen (ongeveer 1450 om) of om deeltrajecten te boeken. Zie boven. Fital Reizen stelt uitdrukkelijk dat deze reis bedoeld is voor de geoefende fietser die een heuveltje hier en daar wel kan handelen. U kunt ook met uw e-bike deelnemen aan deze reis.

rome sint pieter
De St. Pieter; de eindbestemming

Ook reisorganisatie Cycle2Explore organiseert een fietskampeervakantie naar Rome, met Kessel (Limburg) als startpunt. Cycle2Explore houdt zo te zien de Reitsma route aan in plaats van Benjaminse. Meer informatie op Cycle2Explore.nl.

Routes naar Rome: Benjaminse en Reitsma

Voor vakantiefietsers die zelfstandig naar Rome willen gaan begint de reis eigenlijk al gelijk met de keuze: welke route kies ik? Er zijn twee bekende routes beschreven in routeboekjes: die van Paul Benjaminse en die van Hans Reitsma.

Over welke route de leukste/mooiste is wordt heel wat gediscussieerd, bijvoorbeeld op het forum van de Wereldfietser. Een topic dat gaat over ‘Benjaminse of Reitsma?’ kunt u hier vinden. Wellicht helpt dit bij het maken van een keuze. Zowel de Reitsma als Benajminse/CyclingEurope gidsen voor Rome zijn te bestellen bij de Fietsvakantiewinkel.nl.

Pelgrimeren

Net als wanneer u naar Santiago de Compostela fietst kunt u onderweg stempels verzamelen, teneinde in Rome een certificaat voor het volbrengen van de pelgrimstocht te krijgen. Om een pelgrimspaspoort reeds in Nederland in bezit te krijgen dient u lid te worden van de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome. Hun website is Pelgrimswegen.nl.

Over Santiago gesproken, u kunt ook in een groep de fietsreis naar Santiago de Compostela ondernemen. Dit eveneens via Fital Reizen; bekijk hun Santiago-groepsreis.

Foto’s van de Benjaminse Fietsroute naar Rome

Zoals gezegd fietste ik in 2015 op mijn trouwe rode Santos de Benjaminse route. Hier onder enkele foto’s:

Kamperen Lago d'Iseo
Prachtige kampeerplek aan het Lago d’Iseo. Ik fietste buiten het hoogseizoen en de Italianen hadden nog geen vakantie.
reisfiets langs een Italiaanse meer
Een ander Italiaans meer. Het Comomeer is mijn favoriete meer in Italië
Modena Ferrari Museum
Het Ferrari-Museum in Modena, niet te missen, zelfs als je geen autoliefhebber bent
San Gimignano
Uitzicht vanaf het Toscaanse stadje San Gimignano
fietsreis naar Rome door Toscane
Toscane is een van de hoogtepunten wanneer je een fietsreis naar Rome maakt
Assisi
Een van de Benjaminse route-varianten gaat over Assisi

Het is niet onwaarschijnlijk dat ik in de toekomst een tweede fietsreis naar Rome zal maken, en dan voor de Reitsma route zal kiezen. Of een groeps-fietsreis naar Rome iets voor mij zou zijn waag ik te betwijfelen, maar ik vind het geweldig dat dit soort reizen ook te boeken is in groepsverband.

Fietsgroepsreizen

De verzorgde reis vanuit Basel is voorgekomen uit een samenwerking tussen Benjaminse Uitgeverij, Fital Reizen en idee-architect. Laatstgenoemde ontwikkelt fiets-groepsreizen en hoopt op termijn ook met groepsreizen voor de route ‘Onbegrensd Fietsen nar Barcelona’, eveneens van Benjaminse, te komen, De Veloroute du Soleil is reeds beschikbaar als groepsfietsreis. Mooie ontwikkelingen voor non-solo lange-afstandsfietsers dus.

Wil je alleen het Toscaanse deel fietsen? Hungry Cyclist heeft een mooie culinaire fietsreis door Toscane.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie