De Alpe Adria Radweg: Van Salzburg naar Grado

De Alpe Adria Radweg is een bekende fietsroute die van het Oostenrijkse Salzburg naar het Italiaanse plaatsje Grado aan de Adriatische zee gaat. De gehele Ciclovia Alpe Adria Radweg, zoals de route officieel heet, is iets meer dan 400 kilometer lang.

De route loopt langs de Alpen van het Salzburgerland en door het Oostenrijkse Karinthië (Kärnten). U fietst over fietspaden maar ook over oud-spoorlijnen en kleine landwegen.

De fietsroute is erg populair, want prima te doen voor de meeste fietsers. Hoewel u veel door prachtig bergachtig gebied rijdt volgt u met name rivieren en voormalige spoorlijnen, die slechts heel geleidelijk stijgen. Als u van Salzburg (420 meter hoogte) naar Grado (zeeniveau) fietst daalt u meer dan dat u stijgt.

U kunt zelf uw reis samenstellen, maar gezien de grote belangstelling zijn er ook vele reisorganisaties die u de zorg om overnachtingen en routekaarten uit handen nemen. Fietsen met kinderen is ook geen probleem.

Georganiseerde Fietsvakanties over de Ciclovia Alpe Adria Radweg: bekijk de aanbiedingen van Fital ReizenSNP Natuurreizen en Eigen-Wijze Reizen

kasteel van Salzburg
Kasteel van Salzburg, het startpunt van uw fietsreis

Ook Mozaiek Reizen biedt een fietsvakantie over de Alpe-Adria Radweg aan, en wel in 2 delen. Het eerste deel beslaat de route van Salzburg naar Villach, en het tweede deel beslaat Villach naar Grado/Trieste. Het eerste deel kunt u hier bekijken, en het tweede deel hier. Daarnaast hebben ze een erg mooie combi van Alpe Adria deel 1 tot Villach en dan verder via de Karawanten naar Bled in Slovenië. Bekijk deze reis.

Of bezoek de website van Mozaiek Reizen voor meer fietsvakanties in Midden en Zuid-Oost Europa

Fietsen over de Alpe Adria Radweg

Om bij het startpunt in Salzburg te geraken kunt u de trein nemen, of natuurlijk de auto pakken. Enkele reisorganisaties bieden een busreis aan waarbij uw fiets ook mee kan (zie verder).

Als u de gehele 400 kilometer wilt fietsen: er wordt gesuggereerd de reis in 8 etappes op te delen. Gemiddeld fietst u dan 50 kilometer per dag, maar in de praktijk is 37 km de kortste dagafstand en 64 de langste etappe. Er zit dus aardig wat verschil in.

Volgens alpe-adria-radweg.com krijgt u tijdens de gehele route 3240 hoogtemeters voor uw wielen. Dat valt erg mee, en de hellingen zijn over het algemeen erg geleidelijk. De Alpe Adria Radweg is geen zware fietsroute. Mochten er delen zijn die u toch niet ziet zitten, kan uw fiets met trein of bus vervoerd worden naar een volgend punt op de route.

Er is een mooie fietsgids van Uitgeverij Bikeline over deze fietsroute, onder andere met hoogteprofielen. Onderaan deze pagina vindt u overigens de overzichtskaart van dit fietspad.

Gezien de uitstekende voorzieningen wat betreft overnachtings-mogelijkheden kunt u ook een heel ander plan aanhouden. Er zijn zowel pensions, hotels en AirBNB’s. Kampeerders kunnen hier en daar op een camping terecht. De fietsroute is niet zwaar, dus voor geoefende fietsers is 50 gemiddeld wat aan de lage kant.

Alpe Adria Fietstunnel
Tijdens uw fietsreis gaat u door aardig wat tunnels. © Photo Credt: Paco Wrolich

Hoogtepunten Alpe Adria Fietsroute

 • Salzburg, de geboortestad van Mozart en bekend om de de barokke bouwstijl
 • Het nationale park Hohe Tauern
 • Aantrekkelijke gastronomie van 3 landen: Oostenrijk, Slovenië en Italië
 • Tarvis, een aardig Italiaans grensplaatsje
 • De wijnstreek in de regio Friuli
 • Uitzicht op de Alpen
 • Archeologisch gebied Aquileia
 • Het historische centrum van Villach

Georganiseerde fietsvakanties naar de Alpe Adria Radweg

Vanwege de populariteit van deze route zijn er diverse reisorganisaties die een fietsvakantie over de Alpe Adria Radweg aanbieden. Sommige reizen zijn met eigen vervoer, andere weer met een bus. Er zijn individuele reizen en groepsreizen te boeken.

Ook bieden sommige organisatie de complete route aan, en bij andere doet u een deel van het traject of een variant. Bekijk goed de dag-tot-dagprogramma’s van de verschillende aanbieders.

 • SNP Natuurreizen: Op basis van eigen vervoer. In 5 dagetappes fietst u vanuit Karinthië naar het aan de Italiaanse Adriatische kust gelegen Trieste. Start in Villach (dus geen Salzburg) en einde, wel via Grado in Triëst. Overnachtingen in ***hotels inclusief ontbijt en bagagetransport. Dagafstanden van  50 – 60 km. Bekijk de reisdetails op de SNP website.
 • Fital Reizen: 10-daagse Busreis waarbij u niet in Salzburg begint, maar in bij het slot Porcia in Spittal. Uw eigen fiets mag kosteloos mee, en er is Fitál fietsbegeleiding. Overnachtingen in hotels. Inclusief bezoek aan Triëst en u vertrek wel uit Salzburg voor de busreis naar Nederland. U fiets dus niet de gehele Alpe Adria Radweg, bekijk de details op hun website.
 • Eigen-Wijze Reizen: Bij deze reis doet u juist het eerste deel van de route: Salzburg tot Villach. U kunt bij Eigen-Wijze Reizen ook (aansluitend) het tweede deel van de route tot Grado boeken. Ook verlenging in Salzburg is mogelijk. Huurfiets en Huur-e-bike mogelijk. Bekijk de website.
 • Fietsrelax: U vertrekt in Villach, alwaar u eerst een dag een rondrit Ossiacher See doet. Wat ook ‘onderscheidend’ is aan deze reis is een bezoek aan Venetië. U overnacht in op fietsers ingestelde accommodaties. Bekijk het arrangement van Fietsrelax.nl op hun website.
 • ADE: Actief door Europa heeft de volledige fietsvakantie van Salzburg naar Grado voor u. Deze 10-daagse reis is op basis van eigen vervoer. Er gaat bv een trein naar Salzburg (kijk bij de Treinreiswinkel naar de mogelijkheden). Inclusief bagagetransfers van hotel naar hotel. Dagstanden 35 tot 60 km. Bekijk hun website.
 • Mozaïek Reizen:  6 of 7-daagse Individuele fietsreis langs 3* & 4* hotels. Van Villach naar Grado of Triëst. Bezoek de website.
fietsers over oude spoorbrug
Fietsen over een voormalige spoorbrug. © Photo Credt: Paco Wrolich

Leuke feitjes over deze fietsroute

 • De route start in Salzburg, maar veel fietsers kiezen er voor pas in Villach te starten met de toch naar Grado, soms met verlenging tot het Italiaanse Triëst.
 • In 2015 werd deze route op de Fiets- & Wandelbeurs verkozen tot Fietsroute van het Jaar. De Franse ‘Tour de Manche’ werd hierbij verslagen.
 • De officiële website van deze fietsroute is alpe-adria-radweg.com. U vindt hier praktische kaarten waar u overnachtingsmogelijkheden en ook dagetappes kunt vinden.
 • Er is ook een app! Download hem voor u uw iPhone of Android toestel.
 • De Salzburg – Venetië route van Paul Benjaminse voert ook deels over het Alpe Adria fietspad.
 • Er gaat een fietsbus van CycleTours van en naar de Faakersee, nabij Villach. Opstapplaats van de Cycletours fietsbusbus is bij de kindvriendelijke camping Poglitsch. Villach ligt ongeveer halverwege de route.
 • De mensen van OpPad.nl fietsten de Alpe Adria Fietsroute zelf (ik deed dat zelfs slechts deels), en maakten een beknopt reisverslag.
Stazione di Chiusaforte
Stazione di Chiusaforte, een voormalig treinstation en nu als bar een geliefde stop voor fietsers
uitzicht tarvisio
Fietsen over de Alpe Adria Radweg betekent genieten van prachtige uitzichten

Ik fietste de Alpe Adria Route deels zelf, als onderdeel van de Venetië- Salzburg-route van CyclingEurope. Het was een vreemde gewaarwording om van slechts een paar andere fietsers per dag ineens honderden (als het niet meer is) fietsers op 1 dag tegen te komen. Ik kwam vanuit het zuiden fietsen, en reed hen dus tegemoet.

Gezien de drukte denk ik a) dat dit je moet liggen en b) dat het praktisch is om je overnachtingen van tevoren geboekt te hebben. Anders lijkt het me tamelijk stressvol. Als je kampeert en niet al te zeer gebonden bent aan bepaalde dagafstanden is dit minder het geval.

Het werd overigens nooit dermate druk dat het gevaarlijk was, het is alleen nogal een massale aangelegenheid. De bewuste fietsgids van CyclingEurope vindt u hier.

Faakersee bij Villach halverwege de Alpe Adria Route
De Faakersee nabij Villach

Andere bekende Fietsroutes in Europa

Andere beroemde fietsklassiekers in Europa zijn onder andere de Donauradweg, en dan het traject Passau – Wenen, en het Rondje Bodensee, waar u hier meer over kunt lezen. Als u de Alpe Adria Radweg al eens gefietst hebt kunt u natuurlijk uw ervaringen hier onder achterlaten!

kaart Alpe Adria Radweg
Overzichtskaart van de route. © arge_kartographi. Met dank aan SalzburgerLand Tourismus GmbH 
Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie