Fietsen naar Santiago

Bij veel lange-afstands-fietsers staat deze reis op de bucketlist: Fietsen naar Santiago, al dan niet bedoeld als pelgrimage. Velen leggen deze ‘bedevaartstocht’ niet af wegens religieuze motieven, maar om sportieve of culturele redenen.

Sommige fietsers ondernemen de toch alleen, met zijn tweeën of met een georganiseerde fiets-groepsreis naar Santiago, via bijvoorbeeld Fital Reizen.

camino paaltje

Wat uw reden ook is, deze pagina is bedoeld om informatie te verschaffen aan fietser die deze tocht overwegen, of er meer over te weten willen komen.

2 Routes naar Santiago de Compostela: St. Jacobsweg & Langs Oude Wegen

U kunt natuurlijk uw eigen ‘Camino’ kiezen, en zelf een route uitstippelen naar Santiago. Er zijn echter 2 goed beschreven routes, waarbij ook uitgebreide routeboekjes verkrijgbaar zijn,. In deze fietsgidsen is naast de route ook informatie over campings, winkels en bezienswaardigheden te vinden. Zelfs fietsenmaker staan er in vermeld, als ik het mij goed herinner. Ook zijn er corresponderende GPS-tracks te downloaden.

Deze 2 routes zijn:

  • St. Jacobsroute
  • Langs Oude Wegen

De ‘Langs Oude Wegen Route’ is wat zwaarder, heuvelachtiger en, hoewel dit subjectief is, ook wat ‘mooier’ dan de westelijke St. Jacobs-fietsroute.

Alle gidsen zijn online te bestellen bij de Fietsvakantie Winkel. Ook bij Reisboekhandel De Zwerver zijn de boekjes van de St. Jacobs-fietsroute en Langs Oude Wegen te bestellen.

Pelgrimspaspoort (Credencial de Peregrino)

Om bij vertrek in Nederland al over een pelgrimspas te kunnen beschikken dient u lid te worden van het Santiago Genootschap.

Het Genootschap heeft een bezoekadres in Utrecht, waar u op gezetten tijden ook informatie kunt krijgen over pelgrimeren. Het adres is Janskerkhof 28-A in Utrecht; de beperkte openingstijden vindt u op de website.

puente de la reina camino
De brug Puente de la Reina in Spanje

Georganiseerd naar Santiago; Fietsen in Groepsverband

Fietst u liever niet in uw eentje naar Spanje? Op het forum van de Wereldfietser kunt kunt u een oproep doen om een reisgenoot te vinden. Via dit forum zijn al diverse fietsmaatjes gevonden. U vindt het forum op wereldfietser.nl/reisgenoten.

Een andere optie is om met een georganiseerde groepsreis naar Santiago te fietsen. Dit kan onder andere met Fital (6 weekse reis) en Cycle2Explore. Fital volgt de St. Jacobsroute, en u kampeert tijdens deze reis.

Als u slechts een deel van de Camino wilt fietsen kan dat ook. Reisorganisaties Sawadee en SNP Natuurreizen bieden het laatste deel van de Camino aan als georganiseerde fietsreis; van Leon naar Santiago.

fietsen naar santiago uitzicht

Vanuit Santiago de Compostela terug naar huis

Naar Santiago fietsen is leuk, maar u en uw fiets + bagage moeten ook nog terug. Vliegen is een optie natuurlijk, maar met een fiets naar mijn mening behoorlijk wat gedoe.

Er zijn voor zover ik weet nu 2 bedrijven die uw fiets retour kunnen brengen:

Zelf kunt u dan gewoon met het vliegtuig of desnoods met de bus terug naar Nederland reizen.

Ook zijn er diverse grote koeriersdiensten die uw fiets wel weer naar Nederland terug willen brengen, maar zij zijn niet per sé gespecialiseerd in het vervoer van fietsen. Meer over fietsbussen en fietsvervoer leest u op deze pagina.

Buen Camino!

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie