Trangia Pannenset: Tundra III

Voor mijn fietsvakanties (en wandelvakanties) was op zoek naar een vervanger van mijn Optimus Terra Lite HE lichtgewicht pannenset. Na lang zoeken ben ik uitgekomen op de Trangia Tundra III pannenset. Deze pagina gaat over dit pannensetje. Mijn wensen waren als volgt:

 • Een sauspan van minimaal 1.5 liter (koken voor twee personen)
 • Een bakpan die niet te klein is en waar de randen hoog genoeg zijn. Dit zodat niets steeds je pan overstroomt bij het roeren
 • De bakpan moet als deksel kunnen dienen van de sauspan en goed afsluiten
 • Liefst een stukje lichter dan mijn Optimus Set (die was 458 gram). Op de fiets is dit iets minder van belang maar in je trekkingrugzak scheelt elke ons 😉
 • De pannenset moet geschikt zijn voor koken op gas. Dat is de Tundra 3. Let op: veel Trangia pannen zijn bedoeld voor (hun eigen) spiritusbranders.

Eigenlijk heb ik dus voor mijn situatie alleen maar een sauspan en bakpan nodig. Aanvankelijk was ik online dan ook uitgekomen op de bakpan uit de Trangia 27 serie en de sauspan uit de Trangia 25 serie, maar deze bleken helaas exact even groot. Je kon ze dus niet netjes over elkaar heen schuiven bij het opbergen. Best frustrerend want verder voldeed ze perfect, en met 298 gram inclusief pannengreep ook erg licht.

Trangia Tundra III pannenset los

Waar bestaat de Trangia Tundra III pannenset uit?

De set bestaat uit 6 onderdelen. Zelf heb ik er maar 3 van nodig; namelijk de bak- en sauspan en de pannengreep greep Alle 6 is me te ‘zwaar’ en gebruik ok ook gewoon niet. Ik heb ze apart van elkaar gewogen op een grammenweegschaal:

 • 1.5 liter non-stick sauspan: 116 gram
 • 1.75 liter non-stick sauspan: 122 gram
 • Ø200 mm non-stick bakpan: 165 gram
 • deksel die op beide pannen past: 75 gram
 • lichtgewicht pannengreep: 50 gram
 • foudraal: 25 gram

Totaal 553 gram. Volgens de website van Trangia zou de set 566 gram wegen. Als je alleen de grote sauspan, bakpan en greep meeneemt op reis (en een elastiek i.p.v. een foudraal gebruikt) kom je op 337 gram.

Deze Trangia pannenset is onder andere te koop bij de webshop Bever.nl. Ook Bergfreunde, de webwinkel Zwerfkei en Campz hebben een uitgebreid assortiment aan lichtgewicht Trangia pannen.

De Fietsvakantiewinkel.nl verkoopt momenteel geen Trangia, maar heeft ook een breed assortiment lichtgewicht pannetjes gericht op de vakantiefietser.

Trangia pannen met gefreesde groeven
De pannetjes hebben een gefreesde bodem zodat ze niet wegglijden van je campingbrander

Deze Trangia pannenset is van aluminium, en heeft hele lichte gefreesde groeven aan de onderkant. Hierdoor zouden de pannen iets minder snel van je gasbrander moeten schuiven. En dat is vervelend, als je eten ineens in het gras ligt. Ik moet dit echter nog testen. Mijn Optimus pannenset had echt een soort raster aan de onderkant waardoor schuiven vrijwel onmogelijk was.

De bakpan is met 1.4 millimeter extra dik, en daardoor wat robuuster (en ietsje zwaarder) dan de bakpan uit de Trangia 27 serie.

Tundra set gestapeld

De bakpan past mooi over de grootste sauspan heen. De boel schuift niet al, lijkt op de foto de bakpan vrij groot. De afmetingen zijn 20 cm bij 9.5 cm.

Voor het eerste gebruik moet je de bakpan schoonspelen met warm water ren laten drogen. Daarna moet je de bodem even invetten met olie. Vervolgens moet je in de pan kunnen bakken, zelfs zonder olie of boter. Ook dit moet ik nog uitproberen. Ze schijnen ook in de vaatwasser te kunnen.

Trangia pannen in foedraal

Het zakje dat je er bij krijgt weegt dus 25 gram. Een lichter alternatief is gewoon een elastiek.

Deze Trangia pannenset is onder andere te koop bij de webshop Bever.nl. Ook Bergfreunde, de webwinkel Zwerfkei en Campz hebben een uitgebreid assortiment aan lichtgewicht Trangia pannen.

De Fietsvakantiewinkel.nl verkoopt momenteel geen Trangia, maar heeft ook een breed assortiment lichtgewicht pannetjes gericht op de vakantiefietser.

Trangia pannenset in doos

De Trangia Tundra III set zoals je hem binnenkrijgt als je hem online bestelt.

Ik ga er binnenkort op koken en dat wordt deze pagina aangevuld met ervaringen.

Alternatieven voor de Trangia Pannenset Tundra III

Andere (lichtgewicht) pannensetjes zijn de volgende:

Waar kook jij mee als je gaat kamperen? Lees ook het artikel over Xtorm Powerbanks.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie