Fietsend van Passau naar Wenen

De fietsroute Passau – Wenen, het Oostenrijkse deel van de Donauradweg, is een geliefde, laagdrempelige route voor fietsvakanties. Deze tocht is een bekende klassieker en wellicht de beroemdste fietsvakantie van Europa.

icoon donau fietsroute

Het traject Passau – Wenen is 320 kilometer lang, en maakt deel uit van de veel langere Donauradweg. Deze fietstocht door het romantische Oostenrijk is grotendeels autovrij, en zeer vlak. Ideaal als u een aantrekkelijke en niet zware fietsvakantie zoekt.

Fietsend over de Donauradweg komt u in aanraking met natuur, wijngebieden, de beroemde rivier, maar ook culturele hoogtepunten met steden als Passau, Linz en Wenen. Veel fietsers besluiten om na de fietstocht een aantal dagen in Wenen te verblijven.

Georganiseerde Fietsvakanties van Passau naar Wenen: bekijk de aanbiedingen van Fital Reizen, SNP Natuurreizen en Eigen-Wijze Reizen

Bent u nog nooit op fietsvakantie geweest, of zoekt u een eerste fietsreis buiten Nederland? Dan is dit een mooie instapper! 😉

Passau – Wenen: fietsen langs de schönen blauen Donau

De ‘blauwe Donau’ vormt al decennia een geliefde leidraad voor fietsreizen. Vooral dit deeltraject is populair vanwege de verscheidenheid aan landschappen, cultuur en historische relevantie. Ook het eindpunt, de wereldstad Wenen, spreekt tot de verbeelding. Daarbij is de route goed bereikbaar vanuit Nederland, en zijn de (fiets)voorzieningen uitstekend. Met behulp van de Fietsgids Bikeline Passau – Wenen wordt de tocht helemaal een fluitje van een cent, en gaat de route ‘meer leven’.

Langs de route vindt u diverse B&B’s, hotels, campings en andere overnachtings-mogelijkheden. Als u helemaal van gemak houdt kunt u de Passau – Wenen fietsvakantie ook boeken bij diverse reisbureaus. Uw overnachtingen zijn dan vooraf geregeld en uw bagagetransport is bij veel organisaties ook geregeld. Onder andere Fital Reizen, SNP Natuurreizen en Eigen-Wijze Reizen bieden deze reis aan.

donauradweg
Rustig fietsen over de groene en blauwe Donauradweg

Ook Mozaiek Reizen biedt de Donaureis van Wenen naar Boedapest aan. Ze hebben zelfs 4 delen uitgewerkt: twee delen in Duitsland (Donaueschingen – Donauwörth en Donauwörth – Passau), Passau – Wenen in Oostenrijk en Wenen – Boedapest (door Oostenrijk, Slowakije en Hongarije). Ze bieden de Donauradweg, naast Passau-Wenen, in 4 delen van de bron in het Duitse Donaueschingen helemaal tot in Boedapest in Hongarije. En dan ook nog in vele varianten (o.a. ook sportief bijvoorbeeld). Alle verschillende delen en varianten vindt u op hun website.

Dagetappes

Als u zelfstandig deze route gaat fietsen kunt u helemaal zelf bepalen wat uw gemiddelde dagafstanden zijn. Als u bij een reisorganisatie boekt fietst u meestal 6 dagen, met dagafstanden van rond de 40 tot ronde 60 kilometer per dag. Vaak is het mogelijk extra overnachtingen te boeken als u een extra rustdag wil hebben.

Hoogtepunten Passau – Wenen Fietsroute

Omdat uw dagafstanden niet al te lang (hoeven te) zijn heeft u de tijd om ook de stadjes en bijzondere plekken die aan de route liggen te ontdekken. Hoogtepunten van deze fietsreis zijn onder andere:

 • Passau: de ‘Drierivierenstad’ (de rivieren Donau, Inn en Ilz komen hier samen). Met de gezellige Altstadt, het fort Veste Oberhaus en de Dom van Passau.
 • Fietsen langs wijngaarden waar de Oostenrijkse ‘Spitzenweine’ worden geproduceerd.
 • Slot Greinburg.
 • De 11de eeuwse Abdij van Melk.
 •  Slot Schönbühel
 • De  Mariëndom in Linz.
 • De Schlögener Schlinge.
 • Eventueel wijn proeven in de Wachau
 • Keizerlijk Wenen, hippe en zeer leefbare stad. Verleng uw fietsreis met een korte stedentrip in de Oostenrijkse hoofdstad. Bezoek ook zeker Schloss Schönbrunn en de Weense Staatsopera.
De Donauradweg bij Kasteel Greinburg
De Donauradweg bij Kasteel Greinburg © WGD Donau Oberösterreich Tourismus GmbH-Hochhauser

Georganiseerde fietsvakanties

Wilt u het traject Passau – Wenen fietsen, waarbij uw overnachtingen zijn geboekt en uw bagage van startpunt naar eindpunt van de dag wordt vervoerd? Dat kan! Gezien de populariteit van deze fietstocht zijn er tal van reisaanbieders die deze reis aanbieden. Onderling verschillen de reizen wel iets, onder andere de reisduur, plaatsen waar u overnacht et cetera. Vind uw perfecte reis bij een van de volgende aanbieders:

 • Fital Reizen: 8-daagse reis met verblijf in *** en **** hotels, en inclusief bagagetransport. Huurfiets mogelijk en gratis parkeren in Passau. Vliegen kan ook. Dagafstanden tussen de 40 en 60 km. Bekijk de mogelijkheden van Fital op hun website.
 • Eigen-Wijze Reizen: Fietsen van Passau naar Wenen op basis van logies en ontbijt, halfpension mogelijk. 8-daagse hotelreis waarbij u ‘geniet van historische kasteelruïnes, oude Romeinse nederzettingen en prachtige waterspiegelingen van de Donau’. Eventueel te verlengen met boottocht op de Kaiserin Elisabeth, van Wenen terug naar Passau. Bekijk de website.
 • SNP Natuurreizen: privé-reis langs de barokke steden Passau en Linz.  GPS-tracks aanwezig, mogelijkheid tot huren e-bike. U kunt tijdens het arrangement overal extra nachten boeken. Bekijk de website.
 • TUI Reizen: 8-daagse Fiets- en vaarvakantie. Geen hotels maar overnachten in een comfortabel riviercruiseschip dat meevaart. whirlpool, sauna en panorama-restaurant aanwezig aan boord van de MS Primadonna. Bekijk deze fietscruise op de TUI website.
 • ANWB Fietsvakanties: Bij ANWB reizen kunt u zowel een fietscruise boeken als een ‘gewone’ fietsvakantie. Bij de cruise reist u al fietsend langs de oever en vanaf het schip, de MS Theodor Körner. De fiets-vaar-variant duurt 8 dagen. De fietsreis is 7-daags. Bekijk de website.
 • Moezel-Reizen.nl: 8-daagse fietsreis langs de Donau van Passau naar Wenen; een zeer populaire route! Geschikt voor beginnende vakantiefietsers. Passau-Wenen is een echt fietsklassieker en hotels en dergelijke zijn dikwijls volgeboekt.. Met Moezel-Reizen.nl bent u verzekerd van uw overnachtingen. Bekijk de website.
 • Mozaïek Reizen: Individuele Fietsreis langs de Oostenrijkse Donauroute. Reisduur: 6, 8, 9 of 11 dagen. Verschillende varianten, waarbij een reis waarbij u een deeltraject per trein aflegt. Bekijk de website.
startpunt Passau - Wenen
De Oostenrijkse stad Passau, startpunt van uw fietsvakantie langs de Donauradweg

De Donauradweg

De totale lengte van de Donauradweg bedraagt zo’n n 1500 km. De route loopt door drie landen: Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Natuurlijk is het prima mogelijk de gehele Donauradweg te fietsen, als u de tijd heeft.

Het Duitse traject van de Donauradweg loopt van Donaueschingen tot Passau. Bij het Oostenrijkse traject fietst u dus van Passau naar de hoofdstad Wenen. Het Hongaarse deel van de Donauradweg loopt van Wenen naar Boedapest. Dit deel is overigens ook een populaire fietsvakantie, onder andere te boeken via Fital Reizen en Fietsrelax.

Donau fietspad bij de Schlögener Schlinge
Het Donau fietspad bij de Schlögener Schlinge. © WGD Donau Oberösterreich Tourismus GmbH/Hochhauser

Leuke Weetjes over de Donauradweg:

 • De afstand Passau – Wenen, op de fiets, is 320 kilometer.
 • ‘An der schönen blauen Donau’ is een Weense wals van Johann Strauss jr.
 • Deze fietsreis is ook te boeken als Fiets-vaarvakantie. U verblijft dan deels op een riviercruiseschip. Lees meer over fietscruises.
 • Vanwege het vlakke karakter van de route is zij geschikt voor senioren, stellen en fietsers die niet super-sportief zijn.
 • Passau – Wenen is ook te boeken als e-bike vakantie. Lees meer over fietsvakanties per Elektrische fiets.
 • Het traject is tevens een duizend jaar oude handelsroute.
 • Website Oppad.nl heeft een leuk artikel geschreven over dit deel van de Donau Fietsroute.
 • Meer informatie op de Duitstalige website donau-radweg.info en donauregion.at (Engelstalig).
 • Nederlandstalige fietsgids van Bikeline verkrijgbaar bij de Fietsvakantiewinkel
 • Fiets u met navigatie? Download de Passau – Wenen GPX files op RouteYou.com
Wenen Slot Belvedere
Slot Belvedere in Wenen

Ervaringen met de Donauradweg

Heeft u reeds het traject Passau – Wenen gefietst? Dan ben ik benieuwd naar uw ervaringen. Welke dagafstanden reed u? En heeft u nog leuke tips met betrekking tot overnachtingen of restaurants? Ik lees het graag terug in de comments hier onder.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo