Fietsbussen & Fietsvervoer

Bent u een vakantiefietser, maar heeft u geen behoefte aan uitgestippelde fietsbusvakanties? Er rijden tijdens de vakantieperiode diverse fietsbussen naar vele bestemmingen in Europa, waaronder bussen van Fitál Reizen en Cycletours.

U zit dan vaak in de bus met mensen die wel een fietsbusvakantie hebben geboekt. U kunt na aankomst echter lekker uw eigen gang gaan. U zit comfortabel in de bus, en uw (elektrische) fiets zit veilig in de trailer. Op deze pagina vindt u een overzicht van de mogelijkheden.

Ook de treinen van NS International zijn in sommige gevallen een goed alternatief voor de fietsbus. Daarover verderop op deze pagina meer.

Cycletours Fietsbussen

Reisorganisatie Cycletours rijdt elk seizoen naar verschillende bestemmingen in Spanje, Frankrijk en Italië, en sinds kort ook Zweden. Op onderstaande kaart vindt u een overzicht van alle in- en uitstapplaatsen.

fietsbussen kaart europa

Zweden valt helaas buiten de kaart. Cycletours rijdt naar Kungälv en Jönköping.

De hele zomer rijden dan 10 comfortabele Royal Classbussen naar de meest populaire fietsgebieden in Europa. Overzicht van Fietsbussen.

Cycletours fietsbussen brengen u bijvoorbeeld naar Chinon, Bleré (Loire Kastelenroute), St. Jean-Pied-de-Port & Pamplona (waar vandaan u naar Santiago de Compostela kunt fietsen), Arles, Avignon, Sévrier, Bolzano, Siena en Florence. Voor alle actuele fietsbus-bestemmingen verwijzen we u graag naar de website van Cycletours.

Fital Fietsbussen

Ook Fital Vakanties biedt naast complete fietsvakanties de mogelijkheid alleen gebruik te maken van hun bussen. De opstapplaatsen bij vertrek in Nederland ligt vast, maar u mag overal langs de route uit- en/of instappen, mits het in het reisschema van Fital past. Indien gewenst kan Fital ook uw eerste overnachting voor u boeken.

Bekijk de Fietsbus Pendeldiensten van Fital op fital.nl/fietspendelbussen.

Ook op de website van de Fietsvakantiewinkel vindt u een overzicht van fietsbussen die naar Europese bestemmingen vertrekken. Op Fietsvakantiewinkel.nl vindt u ook fietsbussen die naar Duitsland en Oostenrijk. Bezoek de Fietsbussen-pagina.

Wielerbus.nl

Reisorganisatie wielerbus.nl biedt wielrenreizen aan, maar als er plek is kunt u soms ook met uw trekkingfiets mee in de bus. Wielerbus.nl heeft een aantal bestemmingen (met name in voor wielrenners aantrekkelijk bergachtig gebied). Dit is niet online te boeken, maar kan alleen op aanvraag.

Fiets in de Trein

Op de website Treinreiswinkel.nl vindt u meer informatie over het meebrengen van uw vakantiefiets in de trein. Zij kunnen u eventueel ook helpen met boeken. U kunt ook zelf internationale treintickets boeken, via NS International.

Het gehele treinticket-prees uit handen geven kan via de dienst Fiets-Mee.  Vraag een vrijblijvende offerte aan en Fiets-Mee gaat voor u aan de slag om een geschikte treinreis waarbij uw fiets mee kan uit te zoeken. 

Zelf ben ik met de City Nightline van Praag naar Utrecht gereisd, wat op zich prima te doen is. Helaas rijdt deze niet meer.

Fietsvervoer terug naar Nederland

update: Soetens is momenteel (zomer 2021) niet/minder bereikbaar en er bereiken ons berichten dat de dienstverlening momenteel niet zo verloopt als normaal. een fietser die zijn fiets bij het hotel in Santiago wilde inleveren kreeg te horen dat er al lange tijd niets van Soetens was vernomen. Update 2: Soetens lijkt gestopt, de website is praktisch leeggehaald. Een alternatief is Care4Luggage.com en Camino-Fietstransport, waarover u verderop meer kunt lezen.

Soetens Fietsvervoer brengt fietsen en bagage terug naar Nederland vanaf diverse bestemmingen in Zuid-Europa. Als u bijvoorbeeld naar Santiago de Compostela of Rome bent gefietst dan kunt u uw fiets en fietstassen binnen 14 dagen door Soetens naar huis laten brengen. Bezoek voor het meest actuele gebied waar Soetens fiets- en bagagevervoer voor aanbiedt de website van Soetens.

Zowel in Santiago als Rome werkt Soetens samen met respectievelijk een hotel en een camping, waar uw tegen gereduceerd tarief kunt overnachten en waar u uw fiets en spullen kunt inleveren. U kunt dan zelf met bijvoorbeeld de trein of het vliegtuig terug naar huis. Het telefoonnummer van Soetens Fietsvervoer is +31(0)497 59 16 73.

Zelf heb ik prima ervaringen met Soetens na mijn fietstochten naar zowel Santiago de Compostela als Rome.

Een ander optie is Camino-Fietstransport.nl. Ook zij halen uw fiets en bagage tegen vergelijkbaar tarief op bij diverse hotels/campings in steden die op de verschillende Camino’s liggen. Niet alleen in Santiago / Spanje, maar ook op adressen in Portugal en Frankrijk.

Pick-up-points van camino-fietstransport zijn onder andere Girona, Avignon, Lourdes, Burgos, Bilbao, Pamplona en Porto. En uiteraard Santiago de Compostela zelf. Ideaal voor wie de camino in meerdere etappes wil fietsen, of bijvoorbeeld de Zilverroute of Camino Portugues wil fietsen in plaats van de bekende St. Jacobsroute. Bezoek hun website of lees op deze pagina meer over deze dienst.


Mijn eigen ervaringen met de Cycletours Fietsbus:

Augustus 2013 heb ik gebruik gemaakt van de Cycletours bus: heen (en 2 weken later weer terug) naar Saumur, Frankrijk. Ruim op tijd kreeg ik de reisbescheiden thuisgestuurd, waar ook wat bagagelabels (wel wat weinig voor alle fietstassen) waren bijgevoegd.

Onze opstapplaats was Utrecht (tegenover Jaarbeursplein) en de bus was ruim op tijd. Op de heenreis zat de bus nog niet voor de helft vol. Vlak voor Saumur wordt er nog gestopt in Bleré. Wij gingen de Loire Kastelenroute fietsen, waarvoor Saumur de meest geschikte fietsbus-eindbestemming is. Bleré ligt niet ver van Tours en hier loopt onder andere de Sint Jacobsroute naar Santiago de Compostela heen.

Er was voldoende beenruimte (en voetensteuntje) en de stoelen zaten prima en konden ver naar achteren. De bus rijdt gelukkig zo veel mogelijk ’s nachts en tijdens de nacht was het niet rumoerig in de bus. Ik heb goed kunnen slapen. Ook de temperatuur was prima. Ruim op tijd kwamen we in Saumur aan, en ook op de terugweg waren we een uur eerder dan de geplande aankomsttijd weer in Utrecht.

Van medereizigers die vaker met Cycletours waren mee geweest begreep ik dat de bus soms wel helemaal volgeboekt zit, dus we hadden geluk gehad. Al met al een prima ervaring. Lees op deze pagina meer over de bestemmingen en opstapplaatsen.

Fietsbus Trèbes / Carcassonne

In 2017 heb ik opnieuw gebruik gemaakt van de Cycletours fietsbus, ditmaal na een fietsreis van Utrecht naar Carcassone. De fietsbus vertrok vanaf een nabijgelegen camping in Trèbes, iets ten oosten van Carcassone. De bus kwam met enige vertraging aan. De reis terug naar Nederland was in orde, en de fiets is in goede staat uit de trailer gekomen.

Ervaringen met Fietsbussen en Soetens

Zelf kunt u uw eigen ervaringen met fietsbussen, of het fietsvervoer door Soetens achterlaten op deze pagina. Ook alternatieven voor de op deze pagina genoemde organisaties zijn zeer welkom.

Alternatieve Fietsbussen & Fietsvervoer-mogelijkheden

Er zijn ook reisorganisaties die een complete bus fietsvakantie aanbieden. Deze fietsvakanties kunnen zowel individueel of in groepsverband zijn.

Hopelijk zullen er in de toekomst nog meer mogelijkheden komen om de fiets te vervoeren naar het buitenland, dansel terug te laten brengen naar het thuisadres. Als er alternatieven bijkomen zal ik deze pagina updaten. Kent u een site die hier genoemd zou moeten worden? Stuur mij een berichtje.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie