Interview met Luit van Hunenstijn van Actief in Tsjechië

Op Fietsvakanties.net laten we graag het woord aan de fiets-ondernemers áchter de diverse reisorganisaties. Als derde in de serie ‘interviews met fietsondernemers’ is het de beurt aan Luit van Hunenstijn, eigenaar van Actief in Tsjechië

Bedankt Luit dat je de moeite wil nemen enkele vragen te beantwoorden voor Fietsvakanties.net. Zou je in een paar zinnen kunnen beschrijven wat voor een soort fietsreizen jouw reisorganisatie aanbiedt en wat je doelgroep is?

Onze doelgroep is eigenlijk vrij breed, als er een onderdeel fietsen of mountainbiken in zit dan pakken wij het graag op. We organiseren zowel begeleide mountainbike trips van een halve dag voor groepen studenten/scholieren als ook bijvoorbeeld 10-daagse volledig verzorgde fietsvakanties waarbij de deelnemers iedere dag in een ander hotel overnachten. Wij zorgen dan voor de routes, de overnachtingen, het bagagevervoer en de huurfietsen.

Wij bieden onze klanten verder (telefonische of ter plekke in levende lijve) ondersteuning bij eventuele problemen ter plekke door een van onze medewerkers indien dat nodig is. In Tsjechië kan dat vanwege de taal soms erg handig zijn! Bij de activiteit fietsen/mountainbiken kunnen zoveel onverwachte dingen gebeuren dat het erg handig is dat er iemand stand by is om te assisteren (materiaalpech, ziekte, ongeval, de weg kwijt) bij het oplossen/stroomlijnen van de ongewenste situatie.

fietsen in Tsjechië

Ik zie dat Actief in Tsjechië naast fietsvakanties ook kano- en wandelvakanties aanbieden. Kun je daar iets over vertellen?

Wij organiseren in wezen alle vakanties waarin een actieve component zit. De luie strandvakantie – die in Tsjechië zeker ook mogelijk is – is niet zo ons ding. Aangezien het landschap en het klimaat van Tsjechië zich bij uitstek leent om te kanoën, fietsen en wandelen en aangezien nou juist dit de activiteiten zijn waar Nederlanders en Belgen dol op zijn is dit het voornaamste deel van onze omzet geworden.

Hoe ben je op het idee gekomen te starten met Actief in Tsjechië?

Dat is eigenlijk ontstaan vanuit vragen die wij van individuele klanten kregen over de schoolreis programma’s die wij organiseren in het Boheems Paradijs, Boheems Zwitserland en het Reuzengebergte. De schoolreizen bevatten eigenlijk altijd een of meerdere actieve componenten (mountainbiken, klimmen, sneeuw trekkings, boogschieten, kanoën). De kennis van de gebieden en de contacten met de instructeurs hadden wij dus al.

We zijn toen van start gegaan met een aantal speciaal op kleinere groepjes (o.a. gezinnen) toegesneden actieve vakantiepakketten. Dit is organisch uitgegroeid tot ons huidige aanbod van zo’n 50 standaard pakketreizen. Op basis van feedback van klanten veranderen de pakketten mee met de veranderende tijd. We proberen de pakketten ieder seizoen een beetje beter te maken. Ook ontwikkelen we nieuwe nieuwe tours in nieuwe gebieden, het toerisme is een zeer dynamisch werkveld.

kano vakantie in Tsjechië

Hoe lang bestaat Actief in Tsjechië nu?

Eind jaren negentig vorige eeuw ben ik gestart met schoolreizen naar Tsjechië. Ongeveer 2005 ontstond Actief in Tsjechië.

Op welke manier onderscheidt Actief in Tsjechië zich van andere reisorganisaties voor fietsreizen die in Tsjechië actief zijn, zoals SNP Natuurreizen, Eigenwijze-Reizen en Mozaïek Reizen?

Wij gaan echt voor het land Tsjechië, wij zijn eigenlijk de enige specialist in het genoemde rijtje. Wij hebben direct contact met de accommodaties en de instructeurs. Actief in Tsjechië kent het land door-en-door, wij kennen de lokale toeristische branche en spreken de taal. De andere organisaties die je noemt zijn meer generalistisch, ze bieden erg veel bestemmingen aan (zo’n beetje heel Europa) en werken vaak met lokale reisagenten. Ons onderscheidingsvermogen zit verder in de breedte van ons aanbod binnen Tsjechië en haar grensregio’s (dat zijn vaak de meest interessante gebieden :-)).

Als je vakantiefietsers slechts 1 van je reizen zou kunnen aanbevelen, welke zou dat dan zijn en waarom specifiek die reis?

Fietsen in het Boheems Paradijs! (bekijk deze reis). Vanwege de diversiteit van het landschap, het brede aanbod aan accommodaties, de prijs/kwaliteit verhouding en de natuurlijk de goede bereikbaarheid. Je krijgt een uitgebalanceerd beeld van Tsjechië tijdens deze reis (zowel toeristisch als off the beaten track). Tenslotte kun je hele mooie combinaties maken met bijvoorbeeld Praag, Dresden, Wroclaw en het Reuzengebergte.

wandelen met actief in Tsjechië

In welke zin verschilt de fiets- en vooral fietsvakantie-cultuur in Tsjechië opzichte van Nederland?

Het aantal fietspaden 🙂 Er zijn nergens ter wereld zoveel fietspaden als in Nederland! Buiten Nederland moeten fietsers dus altijd extra opletten in het verkeer. Verder is Tsjechië naast fietsland een echt veldrijders land (veel routes voor mountainbikes).

Waar wil je met je bedrijf staan over grofweg 5 jaar? Zijn er bijvoorbeeld nog bestemmingen die je toe wilt voegen of andere ambities?

Dan hoop ik dat de de Covid-crisis (dit interview vond plaats in 2020, red.) helemaal achter ons hebben gelaten en op weg zijn naar duurzaam toerisme. Dat duurzame “groene” vind ik erg belangrijk.

Ben je zelf eigenlijk een fanatieke fietser? En zo ja wat is je mooiste fiets-ervaring?

Ik heb veel gefietst in mijn leven. Tijdens mijn middelbare schooltijd zo’n 34 km per dag. Toen ik kantoor had in Nijmegen ging ik vaak op de fiets, dat was toch zeker 36 km per dag. Mijn mooiste fietservaring heb ik opgedaan in het Reuzengebergte in de jaren 90. De eerste keer op een mountainbike in het buitenland. Dat was een sensatie.

Hoe zie je de toekomst van fietsvakanties? Denk je dat er veel zal veranderen in de (nabije) toekomst?

De e-bikes gaan door met hun opmars. De routes zullen dus langer kunnen worden…

Heb je een suggestie voor welke fiets-ondernemer ik een volgende keer kan vragen voor deze rubriek?

Theo van de Fiets-en Wandelbeurs. In de branche hebben we een grote uitdaging hoe we de beurzen vorm moeten gaan geven in het licht van covid-19.

Bezoek voor meer informatie over de reizen en mogelijkheden van Actief in Tsjechië.nl Luit’s website: actief-in-tsjechie.nl.

Meer Interviews met fiets-ondernemers:
Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie