Fietsroutes in Nederland

Op deze pagina vindt u mogelijkheden om mooie fietsroutes in Nederland te vinden, of om deze zelf samen te stellen op basis van uw wensen. Ook vindt u er een lijst met populaire meerdaagse fietstochten in Nederland.

fietsroute bordje veluwe

We maken onderscheid tussen fietsroutes voor korte tochten/dagtochtjes en meerdaagsefiets tochten. Daarnaast onderscheiden we vastgelegde bestaande fietsroutes, en routes die u dus zelf kunt samenstellen met een fietsrouteplanner.

Fietsroutes in Nederland

Nederland is een fietsland bij uitstek, en de infrastructuur voor fietstochten is zeer goed. Online zijn er talloze websites te vinden waar u routes kunt vinden, en vaak ook kunt downloaden voor uw navigatie.

We beginnen met fietsroutes voor een dagje lekker fietsen in eigen land. Veel bezoekers van deze pagina zullen hier naar op zoek zijn. Onderstaande informatie is verre van compleet, maar hopelijk biedt het een goed startpunt.

Bekende populaire fietsroutes voor dagtochten in Nederland

Via de website Fietsnetwerk.nl zoekt u eenvoudig een bestaande fietsroute bij u in de buurt, of waar u dan ook maar wilt fietsen. U kunt zoeken op plaats/regio, thema en afstand. Uitstekende site om te starten.

De lijst met dagtochten is natuurlijk oneindig, maar hier een aantal fietsroutes met bijbehorende regio:

 • Fietsen door de Gelderse Poort (regio Nijmegen – Arnhem)
 • Kort maar krachtig in Kootwijk (regio Gelderland)
 • Fietsroute langs Leek, Peize en Roden (regio Groningen)
 • Fietsroute Jipsingboertange (regio Groningen)
 • Fietsroute Welkom in het jaar 1742 (regio Groningen)
 • Fietsroute door Drents landschap (regio Drenthe)
 • Fietsroute Ontdek Drenthe vanuit Emmen (regio Drenthe)
 • Rondje Drontermeer (regio Flevoland)
 • Rondje Gooimeer (regio Flevoland)
 • Fietsen in de Biesbosch (regio Dordrecht – Gorinchem)
 • Achterhooksche Sage-route (regio Achterhoek)
 • Bekendelleroute (reign Achterhoek)
 • Fietsen langs Amstel en IJ (regio Amsterdam)
 • Fietsroute Beemster en Purmerend (regio Noord-Holland)
 • Fietsroute door de Laurabossen (regio Limburg)
 • Fietsen langs de Limburgse Maasplassen (regio Roermond – Geleen)
 • Fietsroute langs de Maas (regio Limburg)
 • Fietsen langs Oude en Nieuwe Maas (regio Rotterdam)
 • Afwisselend Natuurschoon rond Markelo (regio Twente)
 • Fietsen rond de polder Mastenbroek (regio Kampen – Zwolle)
 • Fietsroute Dorestad (regio Utrecht)
 • Fietsroute Vanuit Bolsward naar het Brekkenpaad (regio Friesland)
 • Fietsroute Het achterland van Heerenveen (regio Friesland)
 • Van Gogh fietsroute Etten-Leur Zuid (regio Noord-Brabant)
 • Fietsroute in de omgeving van Ossendrecht (regio Noord-Brabant)
 • Rondje Bommelerwaard (regio Maas en Waal – Den Bosch)
 • Rondje Nederrijn (regio Rhenen – Wijk bij Duurstede)

Op de website van Fietsnetwerk.nl vindt u meer informatie en reviews over de routes en kunt u de fietsroutekaart of GPX-files voor uw navigatie downloaden.

De website Fietsen123.nl stelde een Top 100 populaire fietsroutes in Nederland en in het grensgebied tussen Nederland en België. U vindt deze Top 100 hier. Dit zijn dagtochten van zo’n 20 tot maximaal 50 kilometer. Woont u in de buurt van de Duitse Grens, en zijn dagtochten net over de grens met Duitsland een optie? Bezoek dan eens Geheimenoverdegrens.nl.

Routeplanners: stel zelf u fietsroute samen

Via de volgende sites kunt u zelf een eigen route uitstippelen. Persoonlijk gebruik ik de bovenste optie, de routeplanner van de Fietsersbond regelmatig. Deze heeft veel verschillende opties.

Routeplanners o.b.v. Knooppunten

Meerdaagse Fietstochten in Nederland

Voor wie een fietstocht van enkele dagen wil maken zijn er in ons land ook mogelijkheden te over. Fietsvakanties in eigen land worden vaak onderschat, maar ons land is prachtig en de gemiddelde Nederlander heeft er tientallen procenten nog niet van ontdekt. Tijdens een fietsvakantie in eigen land komt u op verassende plekjes terecht. Zelf fietste ik het noordelijke deel van het Rondje Nederland en dat was boven verwachting.

Bekende meerdaagse fietsroutes in Nederland zijn onder meer:

LF Zuiderzeeroute, rondrit van 440 km rond de Zuiderzee waarbij u door 5 provincie komt (Noord-Holland, Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht). Meer informatie op de website van de LF Zuiderzeeroute. Lees ook mijn reisverslag.

LF Maasroute: De eerste van een reeks icoonroutes die in ontwikkeling is. Bij de nieuwe Icoonroutes worden bestaande LF-routes aan elkaar geknoopt en tot een themaroute gemaakt. De Maasroute was de eerste, maar er volgen er meer. De LF Maasroute heeft een eigen uitgebreide website.

LF Kustroute: een prachtige route van 610 kilometer langs de Nederlandse Noordzee- en Waddenkust. Ook deze LF-route heb ik gefietst. Bekijk foto’s van de LF Kustroute en lees wat nader informatie.

Elfstedenroute:  verbindt het stedenschoon van Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en Leeuwarden. De korte variant is 255 km, de lange 325 km. Meer info op nederlandfietsland.nl. Deze route is trouwens ook al fietsvakantie met overnachtingen te boeken bij Fietsrelax.nl en Fital Reizen.

Rondje Nederland: de ultieme Nederlandse fietsvakantie. De route is 1300 kilometer lang. De Ronde van Nederland voert van de Noordzeekust tot aan de Achterhoek en van Groningse wierden tot Brabantse vennen. Omdat het een rondje is kunt u overal starten. Om de werkzaamheden aan het fietspad op de Afsluitdijk te omzeilen kunt u via de eilanden reizen of gebruik maken van een gratis fietsbus. Meer info over het prachtige Rondje Nederland op Nederlandfietsland.nl.

De Vechtdalroute: een veelzijdige 245 km lange fietsroute tussen Zwolle bij de monding van de Vecht en Darfeld (Duitsland) bij de bronnen van de Vecht. Meer info op Vechtdaloverijssel.nl.

De Rijnfietsroute: deze Rijnroute is 270 kilometer lang (althans het deel in Nederland) en loopt van Millingen tot aan de monding van de Noordzee. Uiteraard ook andersom te fietsen. De gehele Rijnroute (EuroVelo 15) is 1500 kilometer lang en kan dienen als een leidraad voor een eenvoudige fietsvakantie. Meer info over het Nederlandse deel vindt u hier.

Limesroute: loopt langs de oorspronkelijke Noordgrens van het Romeinse Rijk, de zogenaamde Limes.U fietst door Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Het Nederlandse deel van de Limesroute is 220 kilometer lang, maar als u zou willen kunt u over de Limes doorfietsen tot Constanta in Roemenië! Meer info over Fietsen langs de Limes vindt u hier. Meer lezen over de complete Limesroute kan bij de Europafietsers.

Geldersche kastelen fietsroute:  de route volgt middels het fietsknooppunten-systeem 340 km door het Gelderse landschap. U fietst langs historische kastelen en door natuurgebieden. Lees meer over de Gelderse Kastelenroute op glk.nl.

Fietserpad: het Pieterpad maar dan voor fietsers. Fietsen van de Groninger waddenkust naar Maastricht, langs een route die zo veel mogelijk de wandelroute van het Pieterpad volgt. Het Fietserpad heeft (nog) geen eigen website, maar er is wel een fietsgids uitgebracht. Ook vindt u voorgestelde dagetappes en info over bezienswaardigheden op de site van route.nl. Lees meer over het Pieterpad Fietsen.

Natuurkampeerroutes: Er zijn 7 natuurkampeerroutes ontwikkeld, elk in een eigen provincie. Een natuurkampeerroute leidt langs natuurkampeerterreinen waar je als fietser heerlijk rust kunt kamperen (met Natuurkampeerkaart / Groene Boekje)

De lijst met meerdaagse fietsroutes in Nederland zal ik aanvullen, bijvoorbeeld als er meer duidelijkheid is over welke LF-routes icoonroutes worden en wanneer.

Fietsvakanties in Nederland

Als u een meerdaagse fietsvakantie in Nederland wilt ondernemen, en vooraf alle overnachtingen, routes en in vele gevallen ook bagagevervoer geregeld hebben, dan kan dat. De volgende bekende reisorganisaties bieden fietsvakanties in Nederland aan:

Sowieso kunt u bij bovenstaande reisorganisaties inspiratie opdoen voor fietstochten in eigen land. Zij hebben meer routes dan in bovenstaand overzicht te zien is. en ook ander thema’s. Denk aan ‘Waddeneilanden, Drenthe Culinair, Vijflandentocht enzovoort. Keuze te over voor als u in eigen land wil fietsen. Voor kortere hotel-fietsvakanties kunt u onze fietsarrangementen-pagina bezoeken.

fietsroutes door duinalndschap in Nederland
Fietsend over een van de talloze mooie, rustige fietsroutes van ons landje

Bedankt voor uw bezoek aan deze pagina. Heeft u een suggestie voor deze pagina? Neem dan contact met mij op.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

2 gedachten over “Fietsroutes in Nederland”

  • Dag Andre, dank voor de suggestie. Deze pagina is natuurlijk verre van compleet dus suggesties voor mooie fietsroutes zijn altijd welkom. Ik zal het Fietserspad toevoegen 🙂 Vrienden op de Fiets is inderdaad een goede optie, maar er zijn ook meer dan genoeg campings langs deze route. Ik heb het Pieterpad (waar het Fietserspad op gebaseerd is) in de zomer van 2020 gelopen en alles gekampeerd.

   Beantwoorden

Plaats een reactie