Van LF-Netwerk naar LF-icoonroutes: LF Maasroute als eerste geopend

Liefhebbers van fietsvakanties in eigen land opgelet! De komende jaren zullen een aantal LF-fietsroutes worden samengesmolten tot zogenaamde ‘LF-icoonroutes’. Het is de bedoeling dat er over een aantal jaar zo ronde de 10 icoonroutes zijn gevormd.

Onlangs werd de eerste Icoonroute, de LF Maasroute, geïntroduceerd. Bij de introductie hoort een praktische nieuwe fietsgids, bijbehorende gratis app en natuurlijk een eigen website: lfmaasroute.nl

LF Maasroute eerste der LF-icoonroutes
De website van de LF-Maasroute, de eerste icoonroute van Nederland

De LF Maasroute telt 480 kilometer, en is daarmee ideaal voor een weekje fietsplezier in eigen land. Via de website kunt u de GPX tracks downloaden, de bijbehorende fietsgids bestellen, en alvast ene algemene indruk krijgen van de route. Ook helpt de site u met het plannen van uw fietsvakantie. Fietsers die de gehele Maasroute hebben volbracht kunnen na thuiskomst zelfs een oorkonde bestellen.

Voor zover ik begrepen heb zal elke nieuwe icoonroute een eigen website krijgen, waarop alles te vinden is wat u voor uw fietstocht nodig hebt.

Van LF-Routes naar LF-icoonroutes

LF-routes zijn in ons land al meer dan dertig jaar bekend als dé langeafstands-fietsroutes. Nu er een landelijk dekkend netwerk van knooppunt-routes is, zijn er nieuwe opties ontstaan voor deze LF-routes. Zo hoeven LF-routes geen netwerk meer te vormen. Via knooppunten zijn LF-routes met elkaar verbonden.

LF-maasroute logo
Het logo van de LF Maasroute

Door enkele LF-routes met elkaar te verbinden hoopt men met tien herkenbare LF-icoonroutes, elk met een eigen thema en huisstijl het fietstoerisme een extra impuls te geven. Nederland heeft wat dat betreft een inhaalslag te maken ten opzichte van bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland en Denemarken.

Met een sterk (regionaal) thema, een duidelijke website met onder andere alle overnachtingsmogelijkheden en bezienswaardigheden, GPS tracks en een app is een route beter in de markt te zetten. Ook kan met duidelijke thema’s het beeld van Nederland als Fietsland bij (buitenlandse) toeristen worden versterkt.

De focus komt daarom te liggen op zo’n 10 nationale ‘icoonroutes’ met sterke thema’s en hoge service en kwaliteit voor de vakantiefietser. Routes waarmee we ook internationaal ons visitekaartje als fietsland kunnen afgeven. – fietsplatform.nl

In onderstaande video wordt uitgelegd wat de LF-icoonroutes precies inhouden, en waarom ze worden ontwikkeld:

Uit de video komt duidelijk naar voren dat de icoonroutes meer beleving, gemak en service moeten bieden. Met lokale marktpartijen wordt ook gekeken naar de ontwikkeling van arrangementen en zelfs naar bagagevervoer.

Hiermee lijkt dit initiatief niet direct gericht te zijn op fietskampeerders, al zie ik gelukkig wel dat op de site van de LF-maasroute ook campings worden aangegeven bij de overnachtingsmogelijkheden. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten natuurlijk.

Nederlandse LF-icoonroutes die op stapel staan

In totaal moeten er zo’n 10 LF-icoonroutes komen. Naast de Maasroute worden dit onder andere de LF Zuiderzeeroute en de LF Kustroute. De Zuiderzeeroute zal bestaan uit de huidige LF21, LF22 en LF23 routes.

Beide staan gepland voor oplevering in het voorjaar van 2020. De huidige status van de icoonroutes is te lezen op nederlandfietsland.nl.

3 icoonroutes zijn dus bekend; wat de overige icoonroutes zullen worden is nog even afwachten. Er wordt nog gekeken welke LF-routes het meest in aanmerking komen om tot icoonroute te worden versmeden.

Inmiddels heb ik 2 LF routes gefietst, en er een foto- en reisverslagje van online gezet. Lees mijn reisverslag van de LF Zuiderzeeroute of van de LF Kustroute.

Icoon-routes App

Inmiddels is er ook een app: deze kunt u downloaden voor iOS en Android. Bekijk ook de pagina over fietsroutes in Nederland.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

Een site om in de gaten te houden is dus het eerder genoemde nederlandfietsland.nl. Fietst u graag in Nederland? Een leuke site voor overnachtingsadressen bij particulieren is Vrienden op de Fiets. Fietsen en lekker eten doet u via de dagtochten van Happen & Trappen.

Heb jij ideeën voor nieuwe LF-icoonroutes? Laat een reactie achter in de comments.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie