Boeken over Fietsreizen

Een lijstje met boeken over reizen per fiets en fietsvakanties! Gaat u op fietsvakantie en wilt u graag wat leesvoer mee? Of misschien zoekt u gewoon een leuk cadeau voor een fanatieke (vakantie)fietser? 

Op deze pagina vindt u 15 boeken over fietsvakanties, de mooiste internationale fietsroutes, reisverhalen en onderaan de pagina ook twee handboeken. Koning van het fietsreisverhaal is natuurlijk Frank van Rijn, maar er staan nog veel meer lezenswaardige boeken in onderstaande lijst.

Alle onderstaande boeken zijn te bestellen via de Fietsvakantiewinkel.nl, dan wel Bol.com. Ook kan uw lokale reisboekhandel deze boeken ongetwijfeld voor u bestellen. En de grotere (reis)boekhandels hebben een aantal waarschijnlijk standaard in huis. Genoeg inleiding zo, hier volgt de lijst met reisboeken met beschrijving:

De magische Vijfduizendmetergrens – Frank van Rijn

De magische Vijfduizendmetergrens  - Frank van Rijn boekcover

Wereldfietser Frank van Rijn heeft een flink aantal boektitels op zijn naam staan. Van Rijn begon in 1969 met zijn eerste fietstocht van 80 kilometer, en ruim 50 jaar later heeft hij door vrijwel alle continenten gefietst.

Het resultaat is een flink fietsverhalen-oeuvre, waar De magische Vijfduizendmetergrens er één van is. Dit boek beschrijft een Een avontuurlijke reis door Argentinië, Chili, Bolivia en Peru, en is alweer zijn 16de boek. ‘Hij beschrijft wat hij doet en waar hij fietst, maar hij is nog altijd onovertroffen als hij op zijn eigen droge manier beschrijft hoe zijn eigen beleving is’, stelt zijn Uitgever Elmar. boek bestellenAmerikanen fietsen niet – Gijs van Middelkoop

amerikanen fietsen niet gijs van middelkoop boekcover

Gijs van Middelkoop heeft een aantal fietsboeken op zijn naam staat, waarvan Amerikanen fietsen niet voor mij de bekendste is. In dit boek beschrijft Gijs zijn fietsreis van Miami naar San Francisco, door het land van de auto. Gijs en zijn vriendin doen gedurende hun 8.500 km tellende tocht verslag van het Amerika van nu.

Zijn Amerikanen inderdaad materialistisch, preuts en hard? Klopt het dat Amerika geen fietsland is? 

Andere reisboeken van Van Middelkoop zijn Duizend graden in de schaduw, Japanners komen nooit te laat en Beren op de weg. boek bestellenMythische fietstochten in Europa – Lonely Planet

Mythische fietstochten in Europa - Lonely Planet boek cover

Op zoek naar inspiratie voor een volgende fietsvakantie? Lonely Planet inspireert met het boek Mythische fietstochten in Europa fietsers met de mooiste routes in Europa. Een prachtig boek met veel foto’s met routes van Bretagne tot de Balkan.

De fietsroutes zijn zeer divers, van familievriendelijke uitstapjes, klassieke fietsroutes en uitdagende mountainbike-tochten. Mythisch is wellicht wat overdreven, maar een leuk boek om te hebben of om cadeau te doen aan een fietsliefhebber is het wel.

boek bestellen

De filosofie van de heuvel – Ilja Leonard Pfeijffer

De filosofie van de heuvel - Ilja Leonard Pfeijffer boek cover

Mijn favoriete boek uit de lijst, Pfeijffer’s verslag van een tamelijk onvoorbereide fietsreis naar Rome. Een zwaarlijvige dichter en zijn vriendin fietsen zonder duidelijke route (eerst zuidwaarts, dan oostwaarts) richting de eeuwige stad. Dit op oude minimaal tweedehands fietsen en minimale bepakking. Stukjes snelweg worden niet gemeden.

Ik las dit boek toen ik zelf met de fiets onderweg was naar Rome en heb er veel plezier aan beleefd, zeker omdat ikzelf zelf wél nogal een planner ben 😉 Tijdens deze fietsreis ontstond ook de liefde voor Genua, de huidige woonplaats van Ilja Leonard Pfeijffer. Mooi leesvoer voor vakantiefietsers en zeker voor hen die hun reis tot in de puntjes voorbereiden. boek bestellen

One year on a bike – Martijn Doolaard

one year on a bike doolaard book cover

Het eerste Engelstalige boek in de lijst (al zijn de Lonely Planet boeken ook in het Engels verkrijgbaar): One Year on a Bike van Martijn Doolaard.

In zijn boek beschrijft Martijn zijn fietsreis van Amsterdam naar Singapore. De route loopt door Europa, Turkije, Iran, enkele kleinere landen, India, Myanmar en Maleisië’. The title says it all: one man, one bike, one long ride, the adventure, the pleasure, and the pain. It is simultaneously a travelogue and visual journey. ‘

Aan prachtige foto’s van deze trip ook geen gebrek. boek bestellenIn het Moment – Rowan van Driel

in het moment - Rowan van Driel

Rowan van Driel fietste van de west- naar de oostkust in Amerika over een zelf ontworpen, en vele malen aangepaste, route. In alle twaalf staten die hij op zijn reis doorkruist, blijken fietsers een unicum. Dat is echter voor hem geen reden om de fiets te laten staan.

In dit boek neemt hij je mee op deze fietstocht van 5.200 kilometer: in het contact met de Amerikanen, de prachtige landschappen en zelfs in de fysieke ongemakken. 

De praktische tips in dit boek helpen je bij het ondernemen van een fietsreis. Mocht je de fiets liever willen laten staan, dan neemt Rowan je graag mee op avontuur op zijn denkbeeldige bagagedrager. boek bestellen

Korte fietsvakanties II – AWWB Fietsgids

korte fietsvakanties ANWB boek cover

Dan een heel ander type fietsvakantieboek: een overzicht van korte fietsvakanties (3 tot 5 dagen) in eigen land, uitgebracht door de ANWB. Want al die verre reizen zijn dan wel prachtig, maar ook in eigen land zijn er fantastische fietsroutes voor een korte fietsvakantie te vinden.

ANWB zette er 12 op een rij. De fietsvakanties zijn verdeeld over onze 12 provincies. De routes zijn allemaal goed bewegwijzerd en lopen via LF-routes, fietsknooppunten en ANWB-fietsrondes. De gids geeft tevens achtergrondinfo en bruikbare tips voor slaapadressen onderweg.

Dit is trouwens deel 2 uit deze serie, er is uiteraard ook een deel 1 verkrijgbaar. boek bestellen

As in tas – Jelle Brandt Corstius

as in tas boeken cover

Jelle Brandt Corstius fietste de bekende fietsroute ‘De Groene Weg naar de Middellandse Zee’, ter ere van zijn overleden vader met wie hij in het verleden elk voorjaar een korte fietsvakantie ondernam. In de fietstas: een deel van de as van zijn vader.

Grappig en hier en daar ontroerend boek, over iemand die net als Pfeijffer bepaald geen doorgewinterde fietsreiziger is.

Een ander bekend boek van Jelle is de Universele reisgids voor moeilijke landen. Verder was hij twee keer presentator van Zomergasten en van veelgeprezen reisseries over Rusland en India. boek bestellen


De dikke baobab – Frank van Rijn

de dikke baobab frank van rijn

Wereldreiziger Frank van Rijn vervolgt in ‘De Dikke Baobab, een reis door Madagaskar’ zijn fietsavonturen in Afrika.

Tijdens deze tien-weekse fietstocht door Madagaskar fiets hij door rijstterrassen, savanneland met baobabs, nationale parken,, en… wouden met lemuren, heel bijzondere apen zoals nergens ter wereld. 

Dit is het tweede boek van Frank van Rijn dat we hier uitlichten. Andere titels zijn De Gouden Capuchon, Pelgrims & Pepers, In de Ban van Stempelstan, De Hanen van de Koning en Op de fiets door Sahara en Sahel. boek bestellenDuizend graden in de schaduw – Gijs van Middelkoop

Duizend graden in de schaduw – Gijs van Middelkoop

Na Amerikanen fietsen niet het tweede boek van Gijs in deze lijst.

In Australië schijnt meestal de zon, en de mensen zijn er heerlijk laid-back. Dat klinkt als een ideale fietsbestemming.

Daarom nemen Gijs van Middelkoop en zijn vriendin Aimée een logisch besluit: ze gaan coast-to-coast door Australië fietsen. Vijfduizend kilometer, van Perth naar Sydney.

Duizend graden in de schaduw is een levendig, humoristisch en onderhoudend fietsreis-verhaal over hedendaags Australië. Van Middelkoop schreef ook ‘Japanners komen nooit te laat’ en ‘Beren op de weg’, eveneens fietsboeken. boek bestellen

Escape by Bike – Joshua Cunningham

escape by bike joshua cunningham

Avontuurlijk fietsen, toeren, bikepacken, fietsreizen, fietstoerisme, fietskamperen: de lijst met termen die wordt gebruikt voor fietsreizen breidt zich steeds verder uit.

In ‘Escape by Bike’ wordt in vijf hoofdstukken wordt er aan de hand van prachtige fotografie steeds een ander gebied beschreven: bossen, bergen, woestijnen, de tropen en steden.  U ontdekt wat je mee moet nemen. Wat hebt u nodig om betrekkelijk comfortabel te fietsen, slapen en koken? Hoe navigeert men? Hoe blijft u gezond? En hoe vervoer en onderhoudt u uw fiets? Dit alles komt aan bod. Ondanks de titel is Escape by Bike een Nederlandstalig boek. boek bestellen

250.000 kilometer op de pedalen – Eric Schuijt

250.000 kilometre op de pedalen boeken cover Eric Schuijt

Sinds zijn jeugd heeft Eric Schuijt meer dan 250.000 kilometer over de wereld gefietst. Daarover schrijft hij in 40 vertellingen in zijn laatste boek. Het gaat dus om korte losse verhalen en niet om één grote fietsreis.

250.000 kilometer op de pedalen is derhalve een bundeling van verhalen die een weerspiegeling geven van wat je als vakantiefietser tegenkomt. Eric heeft een reisfietsenwinkel in Amsterdam, en schreef naast vele reisboeken ook een handboek voor fietsvakanties. Dat vindt u verderop op deze pagina.

Andere titels van Schuijt zijn ‘De wind door je haar, de zon op je huid en ‘Mzungul’. boek bestellen


On the road – Gerard Staals

on the road santiago - gerard Staals boeken cover

Het laatste boek over fietsreizen in dit rijtje gaat over de bekende fietsroute naar Santiago de Compostela. Of zoals Gerard Staal het noemt: ‘Een odyssee per fiets naar Santiago’.

Gerard fietste de route in 2010, in exact een maand tijd. On The Road gaat over de achtergronden, de voorbereidingen en over de trip zelf, uiteraard. 

Met name voor de aspirant fietser naar Santiago de Compostela is het boek een praktische handleiding, omdat er een verschillende bijlagen in zijn opgenomen. Deze geven een overzicht geven van alle voorbereidingskosten, de uitgaven onderweg, de afstanden, de overnachtingsadressen en bijbehorend kosten. boek bestellen

Handboeken voor Fietsvakanties

Gaat u voor het eerst op fietsvakantie? Of wilt u uw paklijst perfectioneren? Zowel Eric Schuijt van de Vakantiefietser als Marco De Wit en Ellen Van Drunen het van Rotterdamse Bike4travel schreven een uitgebreid handdoek voor de fietsvakantieganger. Later kwam daar nog het fietshandboek ‘Zo ga je op Fietsvakantie’ van Willem Poortvliet bij.

Het GROTE fietsvakantieboek – Eric Schuijt & Janne Keurlings

grote fietsvakantieboek eric schuijt

Het GROTE Fietsvakantieboek is een praktische handleiding voor de fietsvakantie. Het is geschreven door Eric Schuijt, eigenaar van de reisfietsen-winkel De Vakantiefietser in Amsterdam, en geïllustreerd door Janne Keurlings.

Voor zowel beginnende fietsvakantiegangers als ervaren vakantiefietsers is het GROTE Fietsvakantieboek een schat aan informatie. Hoe stel je je fiets goed af? En waar moet je op letten als je een (lichtgewicht tent koopt? Welke kleren neem je mee en hoe plan je een route? Alle thema’s die die relevant zijn voor iemand die een lange(re) fietsreis wil maken komen aan bod. Mijn eigen Santos komt uit de winkel van Eric vandaan, en ik heb er gelijk dit boek bij gekocht. bekijk het GROTE fietsvakantieboek

Bike4travel’s handboek fietsvakantie – Marco de Wit & Ellen van Drunen

handboek fietsvakantie Bike4travel

Ook de eigenaren van een andere fietsvakantiewinkel, Bike4travel, hebben een handboek voor fietsreizen uitgebracht.

Marco de Wit & Ellen van Drunen zijn ervaren fietsreizigers. Hun Handboek Fietsvakantie staat boordevol tips- en informatie die je op weg helpen naar een fantastische fietsreis. Van de voorbereiding tot het fietsavontuur zelf.  Een aanzienlijk deel van het boek gaat over de fiets en onderdelen zelf, maar er zijn ook hoofdstukken gewijd aan overnachten, koken, navigeren, pech onderweg en tegenslagen. Het boek telt 200 bladzijden. bekijk het handboek fietsvakantie

Zo ga je op Fietsvakantie – Willem Poortvliet

Zo ga je op fietsvakantie boek

Willem Poortvliet heeft een nieuw praktisch, mooi vormgegeven fietshandboek geschreven. Profiteer van zijn waardevolle inzichten, experimenten en ervaringen, zodat je straks goed voorbereid op pad gaat. Naast alle informatie beschrijft Poortvliet zijn vermakelijke ontmoetingen met kleurrijke fietsers. 

Verder info over voorbereiding en planning, fietsen met kinderen, fiets, onderdelen en reparaties en tent, slaapzak, kleding en andere uitrusting. Wie avontuur wil stapt meteen op een fiets, wie er van wil genieten leest eerst dit boek. 

Het boek telt 178 pagina’s, en is te bestellen via zogajeopfietsvakantie.nl of bij de Fietsvakantiewinkel.nl

Nieuwe fiets-reisboeken

Mochten nieuwe boeken over reizen per fiets zich aandienen zal ik deze lijst aanvullen. Hopelijk heeft u wat aan dit lijstje gehad, voor uzelf of als inspiratie voor een cadeau voor een vakantiefietser! Heeft u een suggestie voor een nieuw boek dat een plekje op deze pagina verdient? Stuur mij dan een e-mail.

Boeken Recensies

Als u een van bovenstaande boeken over fietsreizen hebt gelezen en een recensie wilt achterlaten, dan kan dat. Laat hier onder een review achter, en vergeet niet de titel te vermelden.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie