Synthetische en donzen slaapzakken van Cumulus

Toen ik jaren terug voor het eerst op fietsvakantie ging en een slaapzak nodig had speurde ik het internet af naar welke slaapzak ik het beste kon kopen. Op het forum van de Wereldfietser kwam ik opvallend vaak de naam Cumulus tegen. Cumulus is een Pools bedrijf dat, onder andere lichtgewicht slaapzakken produceert. Hun Engelstalige website is cumulus.equipment.

logo van Cumulus

Ze maken zowel donzen slaapzakken als synthetische slaapzakken. Op de website van Cumulus staat naast de slaapzakken altijd het gewicht, de comfort-temperatuur en limiet-temperatuur vermeld. Of je van jezelf een koude of warme slaper bent speelt uiteraard ook een rol. Indien van toepassing staat ook de hoeveelheid doen vermeld.

Naast lichtgewicht slaapzakken maakt Cumulus ook outdoorkleding, zoals donsjassen,, bivy bags en hangmatten. Cumulus is gestart in 1989, en gevestigd in het Poolse Gdynia. Het hele productieproces, van het ontwerpen tot de productie vindt plaats in Polen.

Via hun website cumulus.equipment kun je echter gewoon je gewenst producten bestellen en in Nederland laten bezorgen. Mijn laatste bestelling had ik met enkele dagen binnen. Via DPD kon ik mijn bestelling tracken. De Nederlands outdoor-webshop Buscraftshop.nl verkoopt trouwnes ook Cumulus slaapzakken, als je liever in Nederland bestelt.

Lichtgewicht slaapzakken voor je fietsvakantie

Wat maakt de slaapzakken van Cumulus geschikt voor een fietsvakantie? Naast dat, de meeste, slaapzakken licht zijn, is ook het pakvolume van de donzen slaapzakken erg laag. Ze nemen dus relatief weinig ruimte in in je fietstassen.

Donzen Slaapzakken van Cumulus

De lijn donsslaapzakken bestaat momenteel uit de volgende types, die je eventueel met de configurator verder kunt twerken zodat ze precies aan jouw wensen voldoen:

 • Excuistic
 • Alaska
 • Tenaqa
 • Mysterious Traveller
 • Lite Line
 • Panyam
 • X-Lite

Zo kun je kiezen of je de rits links of recht wilt hebben.

Synthetische Slaapzakken

Koop je liever geen dons, om wat voor reden dan ook? Cumulus maakt synthetische slaapzakken . De huidige lijn bestaat op dit moment uit de volgende types:

 • Progressif
 • Intense
 • Dynamic
 • Dynamic Zip
cumulus X-lite slaapzak in een tent met ene fiets
Een Cumulus slaapzak uit de X-lite serie

Donzen Slaapzakken tegenover Synthetische Slaapzakken, wat te kiezen?

Twijfel je of je een donzen slaapzak of synthetische slaapzak wilt kopen? Er zijn wat verschillen. Zo is synthetisch vaak goedkoper, maar zwaarder en neemt het meer plaats in in je fietstas (pakvolume). Daarnaast gaan ze vaak minder lang mee, maar kunnen ze weer beter tegen vocht.

Donzen slaapzakken (Cumulus gebruikt ganzendons overigens, er zijn ook slaapzakken van eendendons) zijn dus doorgaans wat duurder, kunnen niet goed tegen vocht maar kun je erg klein opproppen en in je fietstas of rugzak stoppen. Echter, bij thuiskomst kun je een donzen slaapzak beter bewaren in een. ruime, afgesloten zak. Outdoorwinkel Kampeerwereld.nl schreef een goed uitgebreid artikel over de voor- en nadelen van dons- en synthetische slaapzakken.

Wil je echt nog meer besparen op gewicht gaan is een quilt misschien iets voor je; die maken ze ook.

Cumulus Lite-Line 300

Voor mijn fietsreis kocht ik een Cumulus Lite Line 300 slaapzak, en die gaat nog steeds mee op fietsreizen. Inmiddels heb ik een Cumulus X-lite 200 aan de verzameling toegevoegd; deze gaat mee op wandelvakanties.

In de Lite-Line 300 heb ik na 8 jaar inmiddels 324 nachten (and counting) geslapen. Af en toe laat ik hem reinigen door Bever, maar dit kun je ook zelf doen. Van slijtage is nauwelijks sprake; wel komt de stof soms tussen de rits maar deze lijkt daar goed tegen te kunnen. Als ik in mijn tentje wakker word zie ik wel eens een veertje in mijn tent; er ontsnapt er wel eens eentje 🙂

Cumulus Lite Line 300 slaapzak
De Cumulus Lite-Line 300. © Cumulus

Wij zijn een internationaal erkend merk dat wordt gebruikt door outdoorprofessionals over de hele wereld. We hebben volledige controle over de productie, die volledig in Polen is gevestigd en voldoet aan de hoogste ethische normen. Ons bedrijf bestaat uit mensen die buiten- en natuurliefhebbers zijn. In ons werk volgen we gewoon onze passie. – Cumulus

Bekijk alle outdoorproducten en -kleding op de website cumulus.equipment.

Korting op Cumulus artikelen

Cumulus is onderdeel van de 1% for the Planet beweging. Dat betekent dat 1% van hun omzet gaat naar organisaties die zich inzetten voor het milieu. Het bedrijf moedigt consumenten ook aan hun slaapzakken te (laten) repareren in plaats van steeds een nieuwe te kopen.

Het bedrijf ‘vaste klanten’ die vaker via hun website iets kopen een koningspercentage aan. Schrijf ze een mailtje als je hier meer over te weten wilt komen.

Alternatieven

Andere webshops met donzen en synthetische slaapzakken en andere outdoorkleding in het assortiment zijn Bever.nlBergfreundeZwerfkei en Kampeerwereld.

Welke slaapzak neem jij mee op fietsvakantie? En heb je er 1 of heb je er meerdere?

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie