Fietsvakantie Uitrusting

Wat heb je allemaal nodig voor je fietsvakantie uitrusting? Op deze pagina vind je alle artikelen over fietstassen, fietskleding, tenten en lichtgewicht kampeerartikelen. Ik heb ook een fietsvakantie paklijst geschreven.

Bij de uitstekende webshop van Fietsvakantiewinkel vind je praktisch alles wat je nodig hebt voor je fietsvakantie. Hier onder een overzicht van de artikelen met betrekking tot fiets(kampeer)uitrusting.

Sommige pagina’s gaan over een productcategorie, bijvoorbeeld lichtgewicht tenten. Andere gaan weer over 1 specifiek product, vaak een product dat ik zelf graag gebruik. Een voorbeeld daarvan is het artikel over de fijne Trangia pannetjes.

Artikelen over (lichtgewicht) Fietsvakantie Uitrusting:

Trangia Pannenset: Tundra III

Voor mijn fietsvakanties (en wandelvakanties) was op zoek naar een vervanger van mijn Optimus Terra Lite HE lichtgewicht pannenset. Na lang zoeken ben ik uitgekomen op de Trangia Tundra III…


Gewicht van je fietsbagage: wat neem je mee, en wat laat je thuis?

Het gewicht van je bagage maakt een hoop verschil, zeker als je in de heuvels of bergen gaat fietsen, en al helemaal als je gaat kamperen. Twee kilo minder in je fietstassen kan al als een flink verschil aanvoelen bergop. ‘Alles wat je thuislaat is meegenomen’ klinkt flauw, maar is absoluut waar.

Als je voor het eerst een fietsreis gaat maken is het wellicht wat overdreven gelijk hele dure lichtgewicht spullen te kopen. Toch kom je een heel eind komen met gewicht besparen door gewoon zaken thuis te laten. Daarnaast zijn er ook budgetvriendelijke lichtgewicht kampeerartikelen. Kijk daarvoor bijvoorbeeld eens bij Decathlon.

Winkels voor je Fietsvakantie Uitrusting

In de webshop van de Fietsvakantiewinkel.nl vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een geslaagde fietsvakantie, of je nu gaat kamperen of niet. Het assortiment bestaat onder meer uit kampeerartikelen, kookspullen, fietskleding, gereedschap, campingstoeltjes, fietstassen, kaarten en andere benodigdheden voor de fietsreiziger. Lees op deze pagina meer over deze webwinkel.

Andere goede winkels voor je fietsvakantie uitrusting zijn Zwerfkei in Woerden, de mooie zaak Saint Christopher in Gorssel (waar ze ook high-end vakantiefietsen verkopen), de Vakantiefietser in Amsterdam, Bike4Travel in Rotterdam en natuurlijk Bever, met vele vestigingen door heel het land.

lichtgewicht fietsvakantie uitrusting
Bikepacking tassen: ideaal voor een lichtgewicht fietsvakantie uitrusting

Fietsuitrusting: grofweg in te delen in 8 categorieën

Als je gaat fietskamperen bestaat je uitrusting grofweg uit onderstaande zaken. Als je van hotel naar hotel gaat fietsen heb je alleen te maken met de eerste drie. Als je bagage dan ook nog eens vervoerd wordt heb je alleen een fiets en een (dag)rugzakje nog kleine fietstas/stuurtas nodig.

  • Vakantiefiets
  • Fietstassen
  • Fietskleding
  • Tent
  • Opblaasbaar slaapmatje
  • Slaapzak
  • Brander, pannen en ander kookgerei
  • Reparatiespullen

Vakantiefiets

Mocht je zelfs nog geen reisfiets hebben, dan kun je de pagina over vakantiefietsen eens bekijken. Naast informatie over het kopen van een vakantiefiets vind je er ook adressen van reisfiets-dealers. Laat je echter niet uit het veld slaan door de hoge kosten van (nieuwe) trekkingfietsen. Met vrijwel elke fiets met een goede bagagedrager kun je een mooie fietsvakantie ondernemen.

Pas wanneer het een vaste hobby van je wordt en je ook de bergen of onverharde panen wilt gaan uitproberen is een dure reisfiets wellicht een goede investering. Zo is het bij mij gegaan in elk geval. En na de aanschaf van de fiets is ook de fietsvakantie uitrusting elk jaar een beetje bijgeschaafd en vooral lichter geworden.

Luxe reisfiets-merken zijn onder andere Santos, idworx en Koga. Voor een nieuw exemplaar betaal je de hoofdprijs, maar als je zeker weet vele te gaan fietsen zijn ze mijns inziens elke euro waard.

Fietstassen

Het gros van de fietsreizigers die ik tegenkom fietst met waterdichte Ortlieb tassen, en dan meestal zowel voor- als achtertassen. Sommigen hebben daar dan nog een (relatief zware) RackPack overheen gebonden. Deze en andere fietstassen zijn uiteraard ook te koop bij de Fietsvakantiewinkel en Bever.

Backroller Plus fietstassen van Ortlieb
Backroller Plus tassen van Ortlieb

Zelf fiets ik met alleen achtertassen en een frame-tas, maar ik neem dan ook niet zo gek veel mee. Als je gewicht belangrijk vindt het de moeite waard of je het ook redt met alleen achtertassen.

Dit scheelt je naast de spullen die je thuislaat ook nog eens het gewicht van de voortassen zélf, en je hoeft geen voordrager te monteren. Handig als je met een fietsbus van Cycletours op pad gaat, want daar moet je de voordrager demonteren voor de fiets de bus in gaat.

Naast Ortlieb maakt ook Vaude goede fietstassen. Als je gaat bikepacken zijn er tal van merken die zich op bikepacking-tassen hebben toegelegd. Bikepacking4u verkoopt diverse merken tassen voor bikepackers, als kun je die ook bij voornoemde Fietsvakantiewinkel krijgen.

Fietskleding

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo