Petra de Lind Van Wijngaarden vertelt over Meravigliosa Umbria; fietsreizen in Umbrië

Op Fietsvakanties.net laten we graag het woord aan de fiets-ondernemers áchter de diverse reisorganisaties. Als tweede in de serie ‘interviews met fietsondernemers’ is Petra de Lind Van Wijngaarden aan de beurt, eigenaresse van Meravigliosa Umbria.

Haar bedrijf organiseert wandel- en fietsreizen in Umbrië, een centraal gelegen regio die ook wel het Groene Hart van Italië wordt genoemd.

Bedankt Petra dat je de moeite wilt nemen enkele vragen te beantwoorden voor Fietsvakanties.net. Zou je in een paar zinnen kunnen beschrijven wat voor een soort reizen jouw reisorganisatie aanbiedt en wat je doelgroep is?

Meravigliosa Umbria is gespecialiseerd in reizen en dagtochten in de mooie regio Umbrië en soms zijn de reizen een mix van Toscana-Umbria-Lazio. Ons aanbod is vrij gevarieerd met fiets- en wandelvakanties, gourmetreizen, verschillende sportieve en gourmet dagtochten. Verder verhuren we ook fietsen in Umbrië. 

De regio Umbrië, hoe zou je die omschrijven?
 
Umbrië is om verschillende redenen een wat aparte regio binnen Italië. Het ligt als één van de weinige regio’s niet aan zee, maar is wel waterrijk heeft met het Lago Trasimeno het vierde meer in grootte van Italië.

Het is een regio met weinig inwoners, relatief weinig toerisme, zeer veel groen, schilderachtige kleine middeleeuwse stadjes en dorpen, verrassende wijnen, zoals de Sagrantino, Rosso di Montefalco, Orvieto Classico en Grecchetto en heerlijke lokale producten als truffel, pecorino kaas, salami en prosciutto crudo van Norcia. Umbrië is ideaal voor wie van een rustige vakantie in de natuur houdt, ver weg van het massa toerisme.

Isola Maggiore in Umbrië
Isola Maggiore

Jullie zijn gevestigd in Zwitserland; toch niet meteen om de hoek. Wat maakte dat jullie wandel- en fietsreizen in Umbrië wilde gaan organiseren? Hoe ben je op het idee gekomen te starten met Meravigliosa Umbria?

Ik heb 23 jaar in Umbrië gewoond en ben hier in 2000 begonnen met het organiseren van reizen. Het was eigenlijk toeval, dat ik hiermee begon. Ik werkte als reisleidster in Rome voor de Jong Intra vakanties en een vriendin (ook reisleidster) was toen tevens lokale agent in Umbrië voor het Nederlands reisburo/touroperator Eigenwijze Reizen, gespecialiseerd in fiets- en wandelvakanties.  

Petra de Lind Van Wijngaarden eigenaresse Meravigliosa Umbria
Petra de Lind Van Wijngaarden 

Miriam woonde in Florence, dus na een jaar lokale agent geweest te zijn, vond zij het eigenlijk te ver weg om de problemen met de klanten of hotels op te kunnen lossen. Dus vroeg ze of ik het wilde overnemen. De eerste reis was dus voor Eigenwijze Reizen.

Als lokale agent in Umbrië zorgden wij, mijn man en ik, voor het bagagevervoer, boekten de hotels, controleerden jaarlijks de route op veranderingen en zorgden ter plaatse voor klantenassistentie.

Hierna zijn er ieder jaar nieuwe reizen bij gekomen en ook nieuwe touroperators waarvoor we als lokale agent werkten. Op dit moment werken we voor 28 tour operators en hebben 26 wandel-, fiets- en gourmetreizen in de regio Umbrië. 

In 2009 is naast Meravigliosa Umbria, Ecologico Tours opgericht als een soort uitwisseling van reizen tussen lokale agenten. Naar Zwitserland zijn we verhuisd in 2015, maar nog steeds is 80% van onze business in Umbrië. Wij zijn in de zomer dan ook veelal en hebben hier ook een bureau. 

Wie zijn er werkzaam in het bedrijf?

Wij werken allen in het bedrijf, fulltime of parttime, en ook de kinderen die 
aan de universiteit studeren en ’s zomers meehelpen. Er is dus de familie (4 pax) en verder Isabella op het bureau en Cristiano, die gids is en overal bij meehelpt.

Hoe lang bestaat jullie bedrijf nu?

Sinds 2000

Umbrië Vallei
Uitzicht op de Umbrië Vallei

De naam Meravigliosa Umbria, hoe ben je daar op gekomen?

Umbria is toch Meravigliosa (geweldig, wonderbaarlijk) !

Op welke manier onderscheidt Meravigliosa Umbria zich van andere 
reisorganisaties voor fietsreizen die in midden-Italië actief zijn?


Wij zijn lokaal aanwezig en hebben daardoor persoonlijk contact met de klanten. Voor de meeste reizen is er aan het begin van hun reis, een ontmoeting met de klant in het starthotel om samen met hen de reis door te nemen. Ook als er een probleem tijdens de reis is, zijn we direct aanwezig om het op te lossen

Als je vakantiefietsers slechts 1 van je reizen zou kunnen aanbevelen, welke zou dat dan zijn en waarom specifiek die reis?

Dat is moeilijk om te beantwoorden, want de reizen hebben verschillende moeilijkheidsniveaus en wat dus voor de één een mooie reis is, is voor de ander te gemakkelijk of misschien te moeilijk. De beste reis is daardoor voor iedereen verschillend. Het belangrijkste is dat men altijd een reis kiest met de juiste moeilijkheidsgraad, want een vakantie wordt bedorven wanneer een fietstocht te zwaar is.  

Je bent  actief in Italië. In welke zin verschilt de fiets- en vooral fietsvakantie-cultuur daar ten opzichte van Nederland?

In Italië wordt de fiets weinig gebruikt als een dagelijks vervoersmiddel om naar school of werk te gaan, boodschappen te doen. Dit heeft natuurlijk vele verschillende redenen. Een groot deel van het land is erg heuvelachtig en dus is het fietsen vaak zwaar om even een boodschap te doen. Dan is het in een groot deel van Italië in bepaalde delen van het jaar erg warm om te fietsen.

Er zijn ook bijna geen fietspaden, fietsstallingen etc. waardoor fietsen minder comfortabel is. In het Noorden van Italië is de fietscultuur wel omvangrijker. Er zijn hier dan ook meer fietspaden en veel steden liggen in de Povlakte waar weinig of geen niveauverschil is.

Er zijn in Italië wel veel sportfietsers: racefietsers en MTB’ers. Tijdens de COVID crisis is de fiets wel populairder geworden, want veel Italianen willen hun vakantie in de buitenlucht doorbrengen, en minder met het openbaar vervoer naar hun werk gaan. De regering heeft een bonus gegeven voor wie een E-bike aanschaft om zo het fietsen woon-werk te stimuleren.

Voor zover ik weet gaan Italianen in de zomer naar het water: naar de zee of meren. Betekent dat dat Umbrië in het hoogseizoen erg rustig is?

Ja dat klopt. Italianen gaan graag naar het buitenland of in hun eigen land naar de zee of bergen. Wij werken erg weinig met het Italiaanse publiek. 90% van onze klanten komen van buiten Italië, waardoor onze topmaanden altijd al anders geweest zijn. Voor ons is het hoogseizoen mei, juni en september. 

Umbrië is geliefd bij de Italianen voor weekenden, met name Pasen, 1 mei en 25 april weekend. Ook in Augustus zijn er veel Italianen voor korte bezoeken, dagtochten. Wie naar de zee gaat komt vaak ook 1 of 2 dagen in Umbrië voor een cultureel bezoek aan Assisi, Gubbio, Perugia of Orvieto.

Dit jaar echter was Umbrië wel vol in augustus, want ook de Italianen zijn voornamelijk in eigen land gebleven voor hun vakantie. Umbrië is een populaire bestemming, want het is één van de weinige regio’s waar de Covid minder sterk aanwezig was, er is veel natuur waardoor men buiten kan zijn.

Assisi standplaats Meravigliosa Umbria
Assisi in de verte

Ik zie dat jullie ook dagtochten organiseren, op de fiets maar bijvoorbeeld ook truffels zoeken en olijfolie-proeven. Worden die ook vanuit Nederland geboekt, of veelal door toeristen die toevallig al in Umbrië zijn? 

Nee, de dagtochten worden meestal op het laatste moment geboekt, want ze zijn vaak weergevoelig en het daardoor geen zin heeft om ze ver vooruit te boeken. De fietsverhuur gebeurt echter wel vaak direct vanuit Nederland door klanten, die zelf hun fietsvakantie organiseren.

Waar wil je met je bedrijf staan over grofweg 5 jaar? Zin er bijvoorbeeld nog bestemmingen die je toe wilt voegen of andere ambities?

We zullen steeds reizen in Umbrië uitbreiden en ook nieuwe bestemmingen van andere touroperators aanbieden. Onze eerste volgende vernieuwingen is een nieuwe website voor Ecologico Tours, die dit jaar online zal komen in het Engels en daarna in andere talen. Hier worden fiets- en wandelreizen in het Mediterraans gebied aangeboden.

Een volgende stap is voor onze reizen in Umbrië een mobiele App aan te bieden, waar onze klanten de gps tracks van de reizen en culturele informatie in kunnen downloaden. Alleen op verzoek zullen we dan nog op papier de routebeschrijvingen en kaarten geven.

fietspad in Umbrië

Ben je zelf eigenlijk een fanatieke fietser? En zo ja wat is je mooiste fiets-ervaring? 

Ik ben geen fanatieke fietser, want ik heb eigenlijk geen tijd om te fietsen als hobby. Wandelen doe ik eigenlijk veel meer, want de routes van de wandelreizen controleer ik zelf in de winter.

Een mooie fiets-ervaring is onze fietstocht in Slovenië geweest, die we samen met de kinderen ondernomen hebben.

Hoe zie je de toekomst van fietsvakanties in Italië en misschien de rest van Europa? Denk je dat er veel zal veranderen in de (nabije) toekomst?

Nee, behalve dan dat er steeds meer mensen sportieve vakanties zullen ondernemen en daardoor zeker de bestemmingen en het aanbod zal toenemen. In Italië is deze vorm van vakantie enorm aan het groeien en hopelijk komt er met deze groei ook een beter aanbod aan voorzieningen, zoals fietspaden, bussen waarop fietsen vervoerd kunnen worden etc.. 

Ik zie op de site dat je nog een tweede bedrijf hebt: Ecologico Tours. 
Kun je daar iets meer over vertellen?


Ecologico Tours is een reisburo waar we fiets- en wandelreizen van andere lokale agenten aanbieden. Dit zijn reizen van touroperators die onze Umbrië-reizen aan hun klanten aanbieden en wij bieden hun lokale reizen aan aan onze klanten.

Heb je een suggestie voor welke fiets-ondernemer ik een volgende keer 
kan vragen voor deze rubriek?

Ik denk dat interessant is om Arjan van Eigenwijze Reizen te kunnen interviewen. Mijn eerste reis als lokaalagent was voor hem en Arjan heeft mij veel geleerd en ondersteund in mijn startperiode. Zij zijn een grootbedrijf en één van de belangrijkste touroperators in Nederland.

Bezoek voor meer informatie over de reizen en mogelijkheden van Meravigliosa Umbria Petra’s website: meravigliosaumbria.com.

Meer Interviews met fiets-ondernemers:

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie