Cycletours Fietsbussen

De Cycletours fietsbussen zijn dé ideale mogelijkheid om op eigen houtje wat verder van huis te gaan fietsen, zonder gedoe met auto/trein of vliegtuig.

Cycletours organiseert namelijk volledige (groep)(fietsvakanties waar over luxe touringcar naar toe gereden wordt. Echter is er in de bussen ook plek voor fietsers die alleen zichzelf en hun fietsen vervoer willen hebben. De Cycletours bussen gaan naar diverse europese bestemmingen.

De Cycletours fietsbussen gaan alleen gedurende de maanden april tot en met september, dus met de nadruk in het hoogseizoen. Frankrijk kent de meeste uit- en opstapplaatsen, maar ook in bijvoorbeeld Spanje en Oostenrijk zijn er mogelijkheden. Bezoek Cycletours.nl.

Cycletours fietsbussen bestemmingen

Overzichtskaartje van de bestemmingen.

Wat kan er mee met de bus?

Achter de comfortabele Royal Class fietsbus hangt een aanhangwagen waar de fietsen in worden vervoerd. Voordragers en lowriders (dat ding waar u eventueel uw voortassen aan hangt) dienen gedemonteerd te worden, anders passen ze niet in de aanhanger. Ook andere zaken die uitsteken, zoals spiegeltjes kaarthouders et cetera moet u vooraf demonteren. Als u boekt krijgt u een uitgebreide brief met waar uw fiets aan moet voldoen.

fietsbus in Saumur

E-bikes, tandems, fietskarren en ligfietsen kunnen in principe ook mee. Uw bagage (fietstassen en dergelijke) gaat in het ruim onder in de bus. Het grootste gedeelte van de reis vindt gedurende de nacht plaats. Er wordt altijd met meer dan 1 chauffeur gereisd.

Aan boord is een toilet aanwezig en kunt u tegen schappelijk tarief een drankje krijgen. De keren dat ik met de bus ben meegewerkt was deze telkens niet volledig vol. Beenruimte is prima (ik ben 1.81).

Mocht het u lukken in de bus te slapen komt u mooi fris op uw vakantiebestemming aan en kunt u gelijk de pedalen op 🙂

Fietsbus naar Frankrijk

Cycletours heeft de volgende bestemmingen in Frankrijk. Sommige sluiten goed aan op bekende Europese fietsroutes. Dit geldt ook voor bestemmingen in de overige landen. Raadpleeg daarvoor de site. Onderstaand overzicht kan inmiddels niet meer actueel zijn, check voor de meest actuele bestemmingen de Cycletours website.

  • Avignon
  • Arles
  • Bazel (St. Louis)
  • Bléré
  • Bordeau
  • Bourg-en-Bresse
  • Cahors
  • Fumel
  • Langres
  • Mâcon
  • Plage de Moiliets
  • Saint Nazaire
  • Saumur
  • Sisteron
  • St. Jean-Pied-de-Port
  • St. Louis (Basel)
  • Suze-la-Rousse
  • Sévrier
  • Trèbes
  • Veynes
  • Bekijk de opstapplaatsen en vertrekdata van en naar bovenstaande bestemmingen op cycletours.nl/fietsbussen

Fietsbus naar Duitsland

Vooralsnog slechts 1 bestemming in Duitsland. Dresden is een goede uitstap-plaatse voor de Elbe Radweg bijvoorbeeld

  • Dresden

Fietsbus naar Spanje

Vier bestemmingen in Spanje, allemaal in het noorden van Spanje gelegen. Het is ook wel een lange rit. Ideaal voor als u bijvoorbeeld (een deel van) de Camino / fietstocht naar Santiago wilt gaan doen. Pamplona en Burgos liggen op de route.

  • Banyoles
  • Burgos
  • Garriguella
  • Pamplona
  • Bekijk de opstapplaatsen en vertrekdata van en naar bovenstaande bestemmingen op cycletours.nl/fietsbussen

Fietsbus naar Italië

Twee fietsbus-bestemmingen in Italië. Praktisch als u bijvoorbeeld de Benjaminse fietsreis naar Rome of de Reitsma route naar Rome in etappes wilt fietsen.

  • Siena
  • Tuoro

Fietsbus naar Oostenrijk

  • Bregenz
  • Villach
  • Nauders

Fietsbus naar Slovenië

Bled in Slovenië, prachtige bestemming vond ik. Mooie start voor een fietstocht fietsreis door Slovenië, Kroatië en Italië. Eerst een paar dagen kamperen aan het Meer van Bled was ook geen straf.

  • Bled

Fietsbus naar Tsjechië

  • Praag

Er was een tijdje ook sprake van een bus naar Zweden, maar die staat op dit moment niet bij de bestemmingen vermeld.

Fietsbus naar Zwisterland

  • Basel (St. Louis is officieel de uitstapplek, dat ligt net in Frankrijk, een paar km ten noord-westen van het Zwitserse Basel)

Opstapplaatsen in Nederland

De Cycletours fietsbus vertrekt vanaf een beperkt aantal opstapplaatsen in Nederland. Welke steden dit zijn hangt ook af van de bestemmingen van de bus.

De opstapplaatsen zijn de volgende (maar check dus of dit ook voor uw bestemming geldt): Amsterdam – Apeldoorn – Arnhem – Breda – Eindhoven – Hengelo – Utrecht – Maastricht.

De uitstap-plaatsen liggen altijd op een plek die door de bus goed te bereiken is, dus nooit in het centrum van een drukke stad. De keren dat ik met de bus ben mee geweest was dit altijd vlakbij een camping.

Wat kost de fietsbus?

De hangt af van de bestemmingen, en of u een enkeltje of retour boekt. Een retourtje is relatief goedkoper. De prijzen beginnen zo vanaf 140 euro tot 180 euro. In het hoogseizoen betaalt u meer dan in het laagseizoen. Als u een retour boekt valt vrijwel altijd of de heenreis of de terugreis in het hoogseizoen.

Gewone tourfietsen en e-bikes mogen voor het standaard bedrag mee. Voor fietskarren en tandems geldt een toeslag. Momenteel bedraagt die € 40,- voor een retourtje of € 20,- enkele reis. Bij tandems moet u ook vooraf de pedalen verwijderen. Meer informatie over de voorwaarden vindt u hier.

Cycletours Vakanties

Zoals aan het begin van deze pagina al vermeld is organiseert Cycletours ook fietsvakanties met overnachtingen, individuele en voor groepen. Ze hebben reizen voor families, wielrenners et cetera.

Sommige reizen worden uitgevoerd in samenwerking met Sawadee. Lees meer over de verschillende opties. Mocht u met de fietsbus meegaan: alvast een goede reis gewenst!

fietsbus in Trèbes, Frankrijk
Verzamelen bij de fietsbus in Trèbes, Frankrijk

Ervaringen met de Cycletours Fietsbussen

Als u al eens een busreis hebt geboekt bij deze organisatie dan lees ik graag uw ervaringen terug. Zelf heb ik inmiddels al 3x gebruik gemaakt van deze dienst, en dit is mij zeer goed bevallen. Ik ben benieuwd wat de ervaringen van andere fietsers zijn! U kunt een comment of kort verslagje onder aan deze pagina achterlaten.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

3 gedachten over “Cycletours Fietsbussen”

  1. Wat betreft de fietsbus: wat ik zo lastig vind is dat ook voordragers verwijderd dienen te worden. Behalve dat de voordrager (Imbus duo) die wij hebben uitermate plat is, beschermt dit ook de mechaniek aan het voorwiel bij stoten. Om de voordrager te verwijderen dien ik de fiets op zn kop te zetten en voorwiel eruit te halen, anders lukt het niet (in overleg met onze fietsleverancier). Dan moet ook het stuur nog een kwartslag gedraaid worden wat ik heus wel begrijp maar ook dat vraagt een cursus vooraf omdat we een forumslader in stuurpen hebben en dit kwetsbare draadjes zijn. Al met al, het gemak waar we op hoopten met de keuze voor de bus, ipv trein, begint nu wel te verdampen.
    Blijft over het geheel vooraf te laten versturen maar dat is echt te prijzig.

    Beantwoorden
    • Dag Anne Marie,

      Een herkenbaar probleem. Ik vond dit ook irritant, maar het heeft er wel – mede – toe geleid dat ik nog eens extra kritisch naar mijn paklijst ben gaan kijken en tegenwoordig zonder voortassen (en dus ook zonder voordrager) op reis ga.

      Beantwoorden
  2. Ik heb net mijn eerste Cycletours fiets bus reis gemaakt met E-bike. Heen naar Suze la Rousse begin mei en eind juni terug vanuit Arles. Het is uitstekend bevallen.

    Het is best een lange zit, maar dat is ook een kwestie van je er op instellen. Van slapen kwam niet veel…
    Instappen op de laatste instaphalte bij een volgeboekte bus, heeft als nadeel dat er weinig stoelkeuze is. Vooral als je met z’n 2-en bent en naast elkaar wilt zitten. Vaak is er dan alleen nog de achterbank.
    De uitstapplaats in Suze la Rousse was op een parkeerterrein net buiten het gehucht.
    De opstapplaats in Arles was goed bereikbaar en als je te vroeg bent is er een café met terras (wel dicht op de dag dat ik opstapte..) en er zijn muurtjes om op te zitten 🙂 Er is ook een winkel met snacks en drankjes
    De bus was op tijd.
    Mijn complimenten voor de chauffeurs, die goed en veilig reden, ons van alles op de hoogte hielden en hun uiterste best deden om het iedereen naar de zin te maken.
    En daar ook in slaagden 😊
    De stops om de ca 4 uur en de stopplekken waren perfect.
    De stoelen zaten prima en er was volop beenruimte.
    En de sfeer was goed.

    Wel vond ik – en met mij meer reizigers – dat het in- en uitladen van de fietsen wel heel erg zwaar was , eigenlijk veel te zwaar , voor de niet meer piepjonge chauffeurs.
    Bovendien komen er waarschijnlijk steeds meer E-bikes en die zijn een stuk zwaarder dan andere fietsen.
    Een eenvoudige traplift zou geen overbodige luxe zijn…. Dan wordt de reis maar wat duurder. Het welzijn van de chauffeurs is ook wat waard.

    Verder waren er wat mij betreft ook een paar minpuntjes
    Ik miste in de bus een netje aan de stoelleuning voor me om gsm, tablet, leesboek e.d. in op te
    De tafeltjes zijn klein en lopen af, alles rolt er af …

    Mijn voetsteunen waren zowel op de heen- als op de terugreis kapot, die van mijn buurvrouw ook. Voor kleine mensen een probleem, want dan kun je niet met je voeten aan de grond.
    Gelukkig had ik bergschoenen aan met dikke zolen.

    Maar verder ben ik helemaal tevreden en is de fiets bus zeker voor herhaling vatbaar!

    Beantwoorden

Plaats een reactie