Fietsen langs de Moezel: De Moselradweg

Het Moezelfietspad (in het Duits: Moselradweg) is een 248 kilometer lang fietspad in Duitsland dat loopt van Perl naar Koblenz.

logo moselradweg
Het logo van de Moselradweg

Vanwege het vlakke karakter van de route is fietsen langs de Moezel voor iedereen goed te doen. U daalt zelfs meer meters dan dat u stijgt (447 meter om 535 meter). Het is ook mogelijk deze route in Frankrijk te starten, in Metz of Thionville.

De Moezel-fietsroute is zeer populair voor vakantiefietsers en slingert langs de gelijknamige rivier, dwars door de natuur en neemt u mee door een aantal prachtige dorpjes en steden.

Mosellandtouristik heeft de route opgedeeld in 10 korte etappes, maar u kunt natuurlijk helemaal zelf bepalen hoe veel kilometer u per dag fietst.

Tijdens deze route komt u in het ene na het andere indrukwekkende landschap terecht en wisselt dit af met een groot aanbod aan historische plaatsen. De fietsroute is goed bewegwijzerd, maar uiteraard zijn er ook GPS-files te downloaden. Echt nodig is dit echter niet.

Er is een Duitstalig routeboekje verkrijgbaar van uitgeverij Bikeline. Sinds 2016 wordt het Moezelfietspad op een hoogwaardige manier onderhouden. Naast de duidelijke routebordjes zijn er ook diverse ”luisterpunten: die ook in het Nederlands beschikbaar zijn. Deze luisterpunten vormen ‘een hoogwaardig digitaal aanbod voor fietstoeristen die het Mosel-fietspad op een zeer levendige, vermakelijke en geheel nieuwe manier kunnen beleven.’

fietser op de Moselradweg
Een plaatje geschoten op de Moezelfietsroute. © Mosellandtouristik GmbH

Reisorganisaties

Als u op fietsvakantie wilt naar de Moeselstreek dan kunt u prima zelf uw overnachtingen boeken. Zo zijn er maar liefst 189 Bett & Bike adressen langs de route.

Ook zijn er enkele reisorganisaties met wie u kunt fietsen langs de Moezel, al dan niet in groepsverband. Onder andere SNP Natuurreizen, Moezel-Reizen en Fital Reizen bieden fietsreizen langs het Moezelfietspad aan. Vaak ook met bagagevervoer. Soms wordt slechts een deel van het traject verreden, of routes in de regio. Veel reizen beginnen bijvoorbeeld pas in Trier. Let hier op bij het boeken, vaak is het dagprogramma wel weergegeven.

Ook kamperend is het uiteraard mogelijk dit traject af te leggen. Gezien het toeristische karakter van de regio zijn er voldoende campings. Naast dit fietspad kent de Moezel-regio in Duitsland in totaal zo’n 1.000 kilometer aan fietspaden.

kaart van de Moezel fietsroute
Overzichtskaart Moselradweg. © www.eea.europa.eu, Mosellandtouristik 

Fietsen langs de Moezel

De route leidt je langs talloze wereldberoemde wijngaarden, indrukwekkende rotsformaties en middeleeuwse wijndorpen. Maar ook oude vindplaatsen en de typisch Duitse kastelen komen aan bod. Geen enkel ander Duits wijngebied biedt zo’n verrassend natuurlijk contrast tussen adembenemende steile hellingen en spectaculaire afdalingen, terwijl ook nog eens een groot aantal toeristische attracties te bieden heeft.

En wat is er aangenamer dan een actieve natuurreis met een aantal heerlijke gerechten onderweg? Er zijn tenslotte talloze uitstekende mogelijkheden om onderweg een hapje of een drankje te doen en bovenal te genieten van de beroemde wijn. Want het verkennen van het Moezel-fietspad betekent natuurlijk ook het ontdekken van een aantal van de beste wijnen uit de regio!

2 mensen fietsen langs de Moezel
© Christopher Arnoldi / Mosellandtouristik GmbH

Wie overigens denkt dat de route door al deze hindernissen niet geschikt is voor beginners heeft het mis. De Moezel-fietsroute is namelijk op het overgrote gedeelte verhard en ligt voor het grootste gedeelte niet in de buurt van het drukke verkeer. Bovendien betekent het ontdekken van de steile hellingen en rivierdalen niet dat u deze ook daadwerkelijk zelf hoeft te trotseren. De route is hierdoor ook uitermate geschikt voor de beginnende fietser.

Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig voor een fietsreis die u niet snel meer zult vergeten. Wij hebben de hoogtepunten, de reistijd en een aantal handige tips voor op u op een rij gezet!

Waar loopt de Moezel-fietsroute precies?

Als startpunt van de Moezel-fietsroute worden zowel het Franse Metz en Thionville als het Duitse Perl genoemd. De fietsroute eindigt in elk geval het Duitse Koblenz.

Als u deze fietstocht als fietsvakantie wilt doen en op eigen gelegenheid wil gaan, kunt u naar het eindpunt Koblenz rijden (met uw eigen fiets of eventueel huurfiets) en dan met de trein naar Metz te gaan. Ook is het vanaf Venlo mogelijk om met regionale treinen Koblenz te bereiken.

Tussen het start- en eindpunt slingert de route honderden kilometers door de uitlopers van de Eifel en de Hunsrück. Toch blijft de route altijd lopen langs de rivier waaraan het zijn naam dankt, en hoeft er op een klein klimmetje hier en daar na niet flink gestegen te worden.

Tijdens de route lijkt het haast wel alsof er geen einde komt aan alle wijngaarden en romantische wijnboerderijen. U ontdekt prachtige plaatsen zoals de Franse stad Thionville, het historische Trier, de wijnstad Traben-Trarbach en aantal kastelen die typerend zijn voor de Duitse omgeving. 

Toch is en blijft de route onlosmakelijk verbonden met wijn. Dankzij de Romeinen en de beschermde ligging ontwikkelde het Moezeldal zich tot een wijngebied met een wereldberoemde status. En gedurende deze route reist u gewoon door een van de grootste wijnregio’s van Duitsland. Ontdek de meer dan tweeduizend jaar geschiedenis van een regio, die tot uiting komt in vele hedendaagse bouwwerken zoals Romeinse gebouwen, kastelen, paleizen en industriële monumenten.

De hoogtepunten van de Moselradweg

De reis begint in het hart van de Franse stad Metz. Metz zelf is een historische stad en staat boordevol met imposante kerken, kathedralen en musea. Voordat u op de fiets stapt is het dan ook een aanrader om deze plaats nog even snel te bewonderen als u de mogelijkheid heeft. 

Na de eerste tientallen kilometers fietsen wordt in de gemeente Perl de grens met Duitsland bereikt. Een aantal uren na het bereiken van de Duitse grens is Trier de eerste grote stad die op de route ligt. Trier is de oudste stad van Duitsland en het wordt al snel duidelijk dat de stad vol staat met prachtige gebouwen en locaties. De Porta Nigra en het Amfitheater zijn dan ook hoogtepunten die eigenlijk niet mogen ontbreken tijdens een bezoek deze historische stad.  

Eenmaal Trier achtergelaten is een bezoek aan het kasteel Landshut in het vakwerkstadje Bernkastel-Kues een absolute aanrader. Maar probeer ook zeker de Moezel Kröver-wijn in het traditionele wijnstadje Kröv. Steek vervolgens aan beide zijden van de Moezel de zusterstad Traben-Trarbach over en passeer de honderdduizenden wijnstokken in Zell om afsluitend te genieten van het uitzicht op het Moezeldal vanaf de Rijksburcht in Cochem. 

Burcht Thurant bij de plaats Alken aan de Moezel © Christopher Arnoldi / Mosellandtouristik GmbH

De route neemt u vervolgens mee langs het plaatsje Treis-Karden, wat in de tijd van de Romeinen een belangrijke rol speelde. Na het bezoek aan deze bijzondere plek is het magische Burg Eltz een van de laatste absolute hoogtepunten van de fietsroute. Het is een van de beroemdste kastelen van Duitsland en als u het kasteel zelf ontdekt begrijpt u al snel waarom dit het geval is. 

De Moezel-fietsroute eindigt vervolgens in Koblenz, waar onder andere de kabelbaan en het oude stadscentrum absolute hoogtepunten zijn. Daarnaast heeft u hier na de intensieve fietstocht ook de mogelijkheid om nog een kleine boottocht te maken over de rivier.

De laatste 25 kilometer, zo tussen Cochem en Koblenz , ligt het fietspad vlak naast de autoweg, waardoor het wat minder prettig fietsen is dan op het traject daarvoor. Niet zo gek want u rijdt een drukke stad in. Voor wie hier tegenop ziet: dit deel is ook met de trein te doen.

Voor wie is de fietsroute geschikt?

Natuurlijk waarderen vooral wijnliefhebbers de Moezel-fietsroute. Bijna geen enkele andere fietsroute biedt zoveel mogelijkheden om goede wijnen te proeven en ontdekken. Bovendien worden ze vaak gecombineerd met een aantal heerlijke regionale gerechten, waardoor de route uitermate geschikt is voor de fijnproevers. 

Maar ook de liefhebbers van cultuur en geschiedenis worden aangetrokken door de vele prachtige bouwwerken, dorpjes en steden die vroeger grotendeels in handen waren van de Romeinen. Hetzelfde kan gezegd worden voor de natuurliefhebbers onder ons. De fietsroute neemt u mee langs een aantal prachtige hellingen en indrukwekkende natuurverschijningen. 

Daarnaast is het grote voordeel dat u tijdens de fietsroute niet voor al te grote uitdagingen komt te staan. Gezinnen kunnen hun kinderen meenemen en op de over het algemeen vlakke en rustige fietspaden laten fietsen. De route is hierdoor geschikt voor zowel beginners als ervaren fietsers.

Ook met de e-bike is deze fietsroute natuurlijk goed te doen. Langs de route vindt u bovendien 40 verhuurders van elektrische fietsen, en 25 openbare oplaadstation voor elektrische fietsen.

Ten slotte is de route in de minder drukke maanden ook vrij goed geschikt voor wielrenners. Aangezien er in de zomermaanden, en op zon- en feestdagen veel fietsverkeer kan zijn, is het wel een aanrader om in deze periode voor een aantal omwegen te kiezen om de drukte zoveel mogelijk te ontlopen.

De beste reistijd om te fietsen langs de Moezel

In de lente en zomer is er over het algemeen sprake van een mild en zonnig klimaat langs de Moezel. Vooral in de zomermaanden kan er genoten worden van de vele zonuren en zijn de omstandigheden ideaal voor het trotseren van de fietspaden. Dit zijn ook de maanden waarin tour-operators als TUI Reizen en Fital Reizen hun reizen organiseren.

Let wel: fietsen langs de Moezel is met name populair in de zomermaanden, het kan dus behoorlijk druk zijn. Net iets buiten het hoogseizoen gaan fietsen is aan te bevelen, zeker als u zelf uw accommodaties boekt of elke dag op de bonnefooi wilt fietsen.

Tot ver in oktober kan er nog volop worden genoten van de zon en mede hierdoor is ook de herfst nog altijd een fijne periode om de uitdaging aan te gaan. De wintermaanden zijn over het algemeen minder aangenaam en deze periode is voor beginnende fietsers dan ook geen aanrader. 

Fietscruises over de Moezel

Wilt u overnachten op een boot in plaats van in hotels, Bett und Bikes of campings? Dan is een fietscruise wat voor u. Overdag fietst u enkele uren, en daarna gaat u aan boord van uw drijvende hotel.

Verschillende organisaties bieden fietscruises aan, meestal in gecombineerd met fietsen langs en varen over de Saar. Fietscruises over de Moezel & Saar worden onder andere aangeboden door:

Leuke Weetjes over deze fietsroute

  • Als u in Perl start is de route 2458 kilometer lang. Kiest u voor het Thionville dan zit u 275 kilometer op de fiets voor u in Koblenz aankomt.
  • De Moeselradweg heeft geen eigen website, maar u kunt veel informatie vinden op visitmosel.de , waar ook een audiogids voor de Moezel-fietsroute te vinden is.
  • Meer fietsen in de regio? De bekende Saar Radweg (118 km) loopt naar Konz, waar de rivieren Saar en de Moezel samenkomen.
  • Een interactieve tourenplanner en actuele tips, gastheren en fiets-arrangementen zijn te vinden op visitmosel.de.
  • De Moselsteden liggen dicht bij elkaar en bieden voldoende fietsvriendelijke accommodaties, verhuur- en oplaadstations, fietsgarages en haltes voor speciale fietsbussen.

Alternatieve fietsroutes in Duitsland

Duitsland is een fietsland bij uitstek, en kent veel populaire fietsroutes, die niet zelden langs een rivier of meer leiden. Voorbeelden zijn de Donau-fietsroute, de Oostzeekust-fietsroute en het rondje om de Bodensee.

Ervaringen

Als u de Moezelroute al eens gefietst hebt dan lees ik natuurlijk graag uw ervaringen terug. U kunt hier onder een reactie achterlaten. Ook tips en bijvoorbeeld leuke restaurantjes of overnachtingsmogelijkheden in deze regio zijn welkom.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

1 gedachte over “Fietsen langs de Moezel: De Moselradweg”

Plaats een reactie