Fietsen naar Parijs via de Benjaminse-route

Fietsen naar Parijs is een fietstocht die vele fietsers, waaronder ik, graag eens zouden ondernemen. Ik had het routeboekje al jaren in de kast staan (inmiddels zijn er al nieuwe drukken verschenen) maar het kwam er steeds niet van.

Deze zomer is het er dan toch van gekomen. Op deze pagina vind je een beknopt reisverslag, foto’s en mijn overnachtingsplaatsen. Ik volgde de route van Paul benjaminse, die het gidsje Fietsen naar Parijs (en terug) heeft uitgebracht.

fietsen naar Parijs kaart route
De Benjaminse Route naar Parijs.  © Benajminse Uitgeverij

Het is vanaf Eindhoven ongeveer 500 kilometer fietsen naar Parijs. Is je startpunt Maastricht, dan is de afstand 490 kilometer. Het is geen zware fietstocht en daarom een leuke tocht voor beginnende vakantiefietsers.

Deze fietsroute naar Parijs voert voor een groot deel over autovrije fietspaden, en langs rivieren en kanalen waar het makkelijk fietsen is. Uiteraard moet er hier en daar ook een beetje geklommen worden; fietsen in het buitenland is niet zoals in Nederland. Het laatste stuk naar het centrum van Parijs is het lang niet zo hectisch als je misschien zou verwachten. Dit komt mede door het feit dat je lange tijd langs een kanaal fietst, tot enkele kilometers voor de Notre-Dame, het eindpunt van de route.

Alle zorg met betrekking tot overnachtingen uit handen? TRAP Reizen biedt een fietsvakantie naar Parijs aan via deze Benjaminse Route. In 7 etappes fiets je tot hartje Parijs. Overnachten doe je in B&B’s en hotels. Meer informatie over dit arrangement op Trapreizen.nl/parijs.

Ook reisorganisatie Dutch-Biketours.nl biedt een fietsvakantie naar Parijs aan, maar dan vanaf Amsterdam, en niet via de route van Benjaminse.

Dag 1: Maastricht – Hamoir

k ben de route begonnen in Maastricht. Paul Benjaminse waarschuwt in zijn gids uitdrukkelijk voor het ‘mindere’ traject naar Luik, en biedt een veel mooier, maar langer alternatief aan. De omweg via onder andere Gulpen is 28 kilometer langer. Als je de tijd hebt zou ik voor dit alternatief kiezen. Maastricht fiets je uit via de Maas, richting Eijsden.

terrassen in Maastricht
Terrassen in Maastricht

Maastricht is natuurlijk een top-stad om wat langer door te brengen. Als je wilt kamperen kan dit op Camping de Oosterdriessen. Daar is een tentenveldje waar altijd wel andere fietsers te vinden zijn. De website is Oosterdriessen.nl.

Sint Pietersberg
Sint Pietersberg

Bovenstaand uitzichtpunt is het einde van het Pieterpad, een wandelroute die ik het jaar ervoor heb gelopen. Aanrader wat mij betreft! Sowieso is Maastricht een stad waar ik tijdens ‘actieve vakanties’ regelmatig doorheen fiets.

Eerder al tijdens de fietsroute naar Santiago en de Benjaminse Route naar Rome ging de route door de Limburgse hoofdstad.

op weg naar Luik
Onderweg naar Luik

Tot 8 kilometer voor Luik vond het eigenlijk nog wel meevallen met de lelijkheid. Daarna wordt het wel een rommelige bende inderdaad.

Het Centrum van Luik is ook lelijk en niet gericht op fietsers. Uitpuilende vuilnisbakken met veel vuil er naast. Het Parc de la Boverie is wel groen en aardig; een mooie plek voor een rustpauze.

Luik Belgie
Luik

Vlak voor Tilff stopt het fietspad ineens. Een local was ook verbaasd dus het is vast pas sinds kort het geval. Een paar honderd meter werd de oorzaak duidelijk: ze zijn hier aan het werk aan het station. De oplossing wijst zich vanzelf: via een (korte steile) brug fiets je het centrum van Tilff in. Dan fiets je een tijdje aan de linker- in plats van rechtervoet, en een eindje verderop steek je weer over.

Hier is het relaxed fietsen langs Ourthe. De fiets- en wandelpaden zijn veelal gemengd (ook Luik al) dus pas op voor wandelaars en honden en zo. Het gekste dat ik tegenkwam midden op een fietspad deze dag was een mobiele paaldans-paal waar een dame in aan het trainen was. Aangemoedigd door haar kind en filmende vriend. De take moest helaas over want zo’n gekke fietser in beeld, dat was niet de bedoeling.

Een hoogtepunt is het toeristische stadje Esneux, met een hoog gelegen kasteel.

Camping Communal Dessous Hamoir
Camping Communal Dessous in Hamoir

Voor Hamoir heb je de eerste wat langere klim, niet steil, 800 meter. In Hamoir zit een Carrefour Market aan de route. Overnachten deed ik deze trip op campings. Campings zijn in België en Noord-Franrkijk redelijk schaars, dus dat vergt enige planning. Het is me, op de laatste nacht voor Parijs na, wel gelukt steeds op een camping te kamperen.

De eerste overnachtingsplek was Camping Communal Dessous in Hamoir. Sanitair allemaal wat gaar maar prima te doen, en voor 7 euro mag je ook niet klagen natuurlijk. Website: hamoir.be/camping

Op fietsvakantie naar Frankrijk met alle overnachtingen geregeld? Reisorganisaties Eigenwijze Reizen, SNP Natuurreizen en ANWB Fietsvakanties bieden mooie fietsvakanties aan in diverse Franse regio’s.

Dag 2 Fietsen naar Parijs: Hamoir – Dinant – Mariembourg

De volgende ochtend, zoals altijd, vroeg vetrokken. Als je Hamoir verlaat fiets lange tijd over een kronkelende, licht stijgende weg.

Een vredig tafereel: schapen bij de kerk gelegen aan het meer, in het kleine Vervoz. Verderop volgt Cinay, een grotere stad met supermarkten en alle andere winkels die je eventueel nodig hebt.

Voor een supermarkt zag ik twee bepakte fietsen staan, en inderdaad: de eigenaren waren ook naar Parijs aan het fietsen. Ze hielden er alleen in Chimay mee op, omdat het niet lukte voor elke stop een overnachting te boeken. Het nadeel van reizen zonder tent.

de maas voor Dinant
De Maas voor Dinant

De pakweg 10 kilometer vóór Leffe / Dinant zijn de mooiste kilometers tot nu toe. Je fietst over een kronkelende weg door kloof. Water hoor je stromen. Onze-Lieve-Vrouweabdij van Leffe stelt inderdaad niet zoveel voor; het gidsje waarschuwt er al voor. Ik had me verheugd op een koude Leffe op het terras, maar dat was er niet 🙂

Dinant
Dinant

Dinant is daarentegen wel leuk. Ik fietste er net 2 weken voor de overstromingen van 2021, waar onder andere Dinant flink onder te lijden heeft gehad. In Dinant vind je, onder andere op de brug, veel saxofoons. Dit omdat de uitvinder van dit instrument hier vandaan komt. Er is helaas geen camping in de buurt van het centrum. Er is er wel eentje een paar kilometer noordelijker, maar de reviews zijn niet best.

Adolphe Sax
Adolphe Sax, uitvinder van de saxofoon

Na Dinant ligt aan de route Kasteel Freyr. Om dit te bezoeken moet je vooraf reserveren. Bezoek de website en stap terug in de tijd 😉

De route gaat nu veel al over RAVeL fietspaden, een ‘een comfortabel en veilig netwerk voor de trage weggebruiker’. Dikwijls zijn deze aangelegd over oude spoorbanen. Er rijden geen auto’s en omdat ze vaak kaarsrecht zijn vliegen de kilometers voorbij. Lees meer over deze ‘Réseau Autonome des Voies Lentes’ op de site van Wallonie.be.

Ik eindigde de dag in Mariembourg, dat een mooi pleintje heeft. De camping ligt voorbij het centrum, en is eigenlijk een groot, beetje sfeerloos stacaravan-park met een al even sfeerloos trekkersveld. Ook dit is weer prima voor een nachtje hoor, vind ik althans. Voordeel: de supermarkt zit een paar honderd meter verder.

De camping Le Rio Soleil heeft 2 ingangen (slagboom); je moet degene hebben waar ook de receptie zit. Die ligt iets ten zuiden van de ingang waar je GPS-systeem je waarschijnlijk heen stuurt. Ik betaalde iets meer dan 11 euro. De camping heeft geen eigen website, maar wellicht heb je iets aan deze site.

Dag 3: Mariembourg – Chimay – Laon

Na Mariënburg fiets je snel weer zo’n RAVeL op. Het ander voordeel van zo’n Ravel is dat je heel geleidelijk stigt en daalt. Een nadeel is dat er vaak veel begroeiing is aan weerszijden van het fietspad, waardoor je weinig van het landschap ziet. En je fietst veel in de schaduw in de ochtend, wat op warme dagen natuurlijk prettig is.

RAVEL fietspad
RAVeL Fietspaden

Vandaag fiets ik naar Laon. Parijs is niet zo ver meer en het wordt nu een beetje puzzelen met campings. Helaas zit er voor vlak voor Parijs geen camping, althans niet op de route.

Er zit er eentje in Pierrerefonds, maar dat is ruim 100 km ruim voor Parijs. Dat betekent dat je laat in de middag, of later nog, in Parijs aan komt. Niet ideaal.

Kasteel van Chimay
Kasteel van Chimay

Chimay heeft een kasteel, maar de route gaat er niet langs dus als je het kasteel wilt zien moet je even het stadje in. Daal hiervoor niet (zoals ik) de grote weg af want dan kom je te laag uit. Ga door het oude centrum, dan vind je vanzelf de ingang.

Picardy Noord-Frankrijk

Na Chimay verlaat je de RAVeL en fiets je over vaak kaarsrechte, landelijke wegen die je deelt met autoverkeer. Druk is het gelukkig niet. Wel wat stijgen en dalen natuurlijk, maar nooit lang. Je fietst door leeg, heuvelachtig landschap met boerderijen. Verderop wordt het wat mooier en kronkeliger.

Fietsen naar Parijs Tour de Genot
Die kant op

Forge-Philippe, dat zo ongeveer op de Belgisch-Franse grens ligt, heeft een kerkje met een bankje. Waarom noem ik dit bankje? Bankjes zouden nogal schaars blijken in Noord-Frankrijk. Langs de RAVeL in België had je om de zoveel tijd een bankje. Maar in Frankrijk is dit niet het geval, voorlopig. Maar anyway: feest want ik ben eindelijk in Frankrijk aanbeland, en ik kom nooit meer terug.

Fietsen in Noord-Frankrijk

Best veel klimwerk vandaag. Op en af. Voor de lunch had ik ‘al’ 700 hoogtemeters. Toch anders dan in Nederland! En natuurlijk steeds zicht op de voor Noord-Frankrijk kenmerkende velden.

Bij Besmont heb je de keuze tussen twee route-varianten. De noordelijke variant is mooier en iets langer. Die koos ik. Het stadje Marle heeft eindelijk weer wat voorzieningen, want die waren hiervoor op de route dun gezaaid. Opletten met boodschappen dus, want ik ben vandaag verder weinig aan winkels en cafés tegengekomen.

Voordat je Laon binnen fietst moet je door een woonwagenkamp, wat door sommige fietsers als minder prettig wordt ervaren. Je bent er echter zo doorheen en niemand gaf een kik. Je schijnt er overigens ook omheen te kunnen fietsen als je dat graag wilt.

Laon Fietsen naar Parijs
Mijn fiets in Laon

Laon fiets je vervolgens binnen via een mooie klim. De stad is belangrijk geweest in de Franse geschiedenis, en heeft bijvoorbeeld meerdere keren tot residentie gediend voor de Franse koningen. Zie voor meer informatie het gidsje, waar je bij dit soort steden begeleidende tekstjes vindt.

Bezienswaardigheden van Laon zijn onder andere de kathedraal en de achthoekige tempelierskapel. Mooie plek voor een rustdag, mocht je daar aan toe zijn. De camping ligt wel een stuk lager dan het historische centrum. Ik keek er eerst even rond en deed boodschappen, voor ik afdaalde naar de camping van Laon: Camping La Chênaie (website).

Laon Frankrijk
Kathedraal van Laon

De camping heeft een overdekt zwembad, zeer welkom na een warme dag. Het zwembad bleek open tot 21:00 dus ik hoefde niet haastig de fietskleren uit te trekken. De receptie verkoopt ijsjes en koude drankjes. Met 17 euro was dit de duurste camping van de ‘Fietsen naar Parijs’ vakantie, maar als er een zwembad is kan ik daar goed mee leven.

Naast mij stond zowaar een jong stel dat ook naar Parijs aan het fietsen is, bikepackend op racefietsen. Dit zijn Parijs-fietsers nummer 3 en 4 die ik tegenkom, en daar zou het ook, tot de camping in Parijs, bij blijven.

Op fietsvakantie naar Frankrijk met alle overnachtingen geregeld? Reisorganisaties Eigenwijze Reizen, SNP Natuurreizen en ANWB Fietsvakanties bieden mooie fietsvakanties aan in diverse Franse regio’s.

Dag 4 Fietsen naar Parijs: Laon – Plailly

Na Laon blijf je door bosrijk gebied fietsen. In Prémontré fiets je, zoals het routeboekje al belooft, langs een groot psychiatrisch complex waarna een flinke klim van een kilometer volgt. Bij Coucy-le-Château-Auffrique fiets je onder een oude stadspoort door; de Porte de Laon. Iets van de route af vind je in de afdaling een Carrefour Express. Verderop kan je de Benajminse-route weer oppakken, maar zo rijd je niet door het oude centrum. 

Pierrefonds heeft inderdaad een ‘sprookjesachtig kasteel’. Ik heb er helaas geen goede foto van kunnen maken.

Fietsen naar Parijs Noord-Frankrijk

Een camping was op het einde van de fietsdag niet voorhanden. Erg jammer dat Plailly er geen heeft! Wildkamperen met de fiets, daar ben ik niet zo van. Daarbij fiets ik geloof ik door een natuurgebied, waar bivakkeren echt verboden is. Wellicht is er een Warmshowers-adres in de buurt, maar daar ben ik geen (betalend) lid van.

Uiteindelijk heb ik aan mensen gevraagd of ik op het veldje naast hun huis mocht overnachten. Dit bleek een weg te zijn die vrij moest blijven voor de brandweer, dus dat kon niet doorgaan. Maar ik mocht wel in hun eigen tuin kamperen. Supervriendelijk en bizar dat het gelijk de eerste keer raak is. Ik had nooit eerder mensen iets dergelijks gevraagd. Ik kreeg cola, mocht douchen en mee-barbecuen bij de buren.

In tegenstelling tot wat veel Nederlanders denken vind ik Fransen uitermate vriendelijk en beleefd. Deze avond bevestigde dat ook weer. Een paar woordjes Frans doen ook wonderen.

Dag 5 Fietsen naar Parijs: Plailly – Parijs

Mijn ‘gastgezin’ waarschuwde al dat ze vroeg zouden vertrekken en dat we elkaar waarschijnlijk niet meer zouden zien. Dat bleek ook het geval. Vandaag wachtte nog een kilometer of 55 naar het centrum van Parijs.

Fietsen naar Parijs via het Canal de l'Ourcq
Via het Canal de l’Ourcq fiets je Parijs binnen

Het kanaal is natuurlijk vlak, maar het fietspad dat er langs loopt niet altijd. Af en toe moet je flink kort stijgen en weer snelle korte afdalingen maken. Ik fietste er op een zondagochtend en er zijn dan veel hardlopers, wandelaars en (race)fietsers met wie je het fietspad deelt. Wel gemoedelijk.

Ineens was er bij een brug een marktje, dat doorliep naar het plein van een dorpje. Een gezellig multicultureel gebeuren op de vroege zondag. Het cafeetje was vroeg open voor koffie, en de bakker was uiteraard ook al open.

Place de la Bastille
De Place de la Bastille
Notre Dame
Boeken- en platenkraampjes met de Notre Dame op de achtergrond
Seine Parijs
De Seine met de Eiffeltoren op de achtergrond
Op de fiets naar Parijs bij de Eiffeltoren
Picknicken bij de Eiffeltoren

De Camping van Parijs

Je kunt natuurlijk een welverdiend hotel nemen als je in Parijs bent aangekomen. Zoek er dan vooral eentje uit waar de fietsen veilig kunnen staan.

Ik koos echter wederom voor kamperen. Overnachten in Parijs is prijzig, en hoewel de camping van Parijs ook niet echt goedkoop is is het voor low-budget reizigers een stuk voordeliger dan een hotel.

De camping ligt natuurlijk niet in het centrum van Parijs, maar bij het Bois de Boulogne. Deze camping is het gehele jaar geopend. Ik betaalde 70 euro voor 3 nachten, in het hoogseizoen. Als ik online zou hebben gereserveerd was daar nog eens 23 euro bijgekomen. Ik heb de gok genomen en ben er zonder reservering heen gefietst.

Er zijn 2 trekkersveldjes maar deze zijn niet heel groot. Geen idee wat ze doen als deze ‘vol’ staan. Kies voor het veldje aan de ‘Seine-kant’, want het andere veldje ligt pal naast een vrij drukke weg. Er zijn picknicktafels; deze camping is er duidelijk ook voor wandelaars en fietsers. Er stonden meer fietsers die naar Parijs waren gefietst, of juist Parijs als startpunt hadden gekozen en naar Nederland fietsten. Dat was gezellig en ik was dan ook erg tevreden over de camping! Er is ook een campingwinkel en eetcafe/restaurant/bar. De website is Campingparis.fr.

Er is geen metrohalte in de buurt, maar er gaat een pendelbus van de camping (2 euro per rit, ritje is 10 a 15 minuten) naar de metrohalte Porte Maillot. Daarvandaan kun je met de metro het centrum van Parijs bereiken. Best goed geregeld allemaal, en de pendelbus rijdt de gehele dag.

Camping de Paris bij Bois de Boulogne.
1 van de 2 tentenveldjes op Camping de Paris; die aan de Seine-kant

Op m’n vertrekdag had ik pas in de avond de trein (richting Bretagne; ik ging nog verder fietsen maar dan over de Velomaritime), maar ik mocht mijn bepakte vakantiefiets na check-out gewoon op de camping laten staan, zodat ik de stad nog kon bezoeken. Dit was geen probleem. Een goede plek voor je fiets is achter het hok bij de fietsenverhuur 😉

Parijs

Parijs is natuurlijk een fantastische stad, om in rond te fietsen maar zeker ook om te voet te verkennen. Ik heb er 2 dagen slecht weer gehad, maar dan zijn er tal van musea om te bezoeken. Hier onder wat foto’s.

Basilique du Sacré-Cœur Montmartre
De Sacré-Cœur in Montmartre
Nikè van Samothrake Louvre
Nikè van Samothrake in het Louvre
Musée d'Orsay
Het Musée d’Orsay
Arc de Triomphe
De Arc de Triomphe

Nuttige Websites voor als je op de fiets naar Parijs wilt gaan:

  • De Fietsvakantiewinkel.nl, uitgebreide webshop waar je naast kampeer- en fietsartikelen ook het routeboekje Fietsen naar Parijs kunt bestellen.
  • Cyclingeurope.nl, de website van Paul Benjaminse. Lees hier de laatste reacties en aanvullingen van Parijsfietsers, en download de GPX-fils van de fietsroute naar Parijs. De fietsgids is ook rechtstreeks bij de uitgeverij te bestellen
  • Booking.com: voor als je niet kampeert en je overnachtingen (B&B’s, hotels, Chambres d’hôtes en gîtes) van tevoren wilt vastleggen.
  • TRAP Reizen: voor het boeken van een georganiseerde fietsreis naar Parijs.
  • Cycletours.nl: in het hoogseizoen rijden er cycletours fietsbussen. Deze vertrekken helaas niet in Parijs, maar wellicht kun je per trein naar een plaats reizen waar ze wel een opstapplaats hebben.
  • Reisboekhandel De Zwerver: voor een reisgids over Parijs, mocht je daar een aantal dagen verblijven. De Zwerver verkoopt ook fietsgidsen van deze en andere bekende routes in Europa.

Heb je specifieke vragen over deze fietsroute, neem dan even contact op. Als je zelf al naar Parijs bent gefietst vind ik het natuurlijk leuk als je een comment achterlaat. Dat kan hier onder 🙂

Nieuwsgierig geworden naar de andere routes van Cycling Europe? Lees dan deze pagina. Andere mooie routes zijn onder andere de Ruta Iberica, de Midden-Europa route en de Provence. Ik fietste al eens (een deel van) de fietsroute van Salzburg naar Venetië en Istrië en de Veneto.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

2 gedachten over “Fietsen naar Parijs via de Benjaminse-route”

  1. Hallo, deze trip staat komende zomer op het programma. We doen dit met onze dochter van 9 jaar. Mijn vraag, is er onderweg soms wat te beleven voor kinderen? Speeltuin, zwembad, bezienswaardigheden? Dank voor het verslag en je reactie
    Mvg
    Marc

    Beantwoorden

Plaats een reactie