Een interview met Rutger ter Horst, eigenaar van Rudi Rides kleinschalige fietsvakanties

Op Fietsvakanties.net laten we graag het woord aan de fiets-ondernemers áchter de diverse reisorganisaties. Als vierde in de serie ‘interviews met fietsondernemers’ is het de beurt aan Rutger ter Horst, eigenaar van RudiRides.nl

Bedankt Rutger dat je de moeite wil nemen enkele vragen te beantwoorden voor Fietsvakanties.net. Zou je in een paar zinnen kunnen beschrijven wat voor een soort reizen jouw reisorganisatie aanbiedt en wat je doelgroep is?

Rutger ter Horst rudi Rides
Rutger in de Rudi Rides outfit

Met Rudi Rides bied ik kleinschalige fietsvakanties aan in Frankrijk en Italië. In een groep van 6-8 mannen en vrouwen fiets je onder begeleiding van een gids door prachtige natuur. De routes zijn daarbij afgestemd op het niveau van de fietser. Het fietsen gaat bij Rudi Rides om ontspanning, vrijheid en genieten van de omgeving, en nooit om snelheid of competitie. 

Naast het fietsen is er aandacht voor goed eten en drinken, om te herstellen en een maximaal vakantiegevoel te creëren. 

Mijn doelgroep zijn mannen en vrouwen die fietsen voor het plezier en die houden van de natuur. Daarnaast houden ze van fietsen in een kleine groep en houden ze liever een pauze teveel dan te weinig.

In het voor- en naseizoen organiseer ik ook wat weekenden in Nederland om alvast in de stemming te komen en een beetje conditie te trainen. Dit zijn weekenden met of zonder hoogtemeters: wat jij wil. Voor deze maart zijn er nog een paar plekken vrij. Met de code FIETSVAKANTIES20 krijg je € 20 korting per persoon op een weekend naar keuze!

Hoe ben je op het idee gekomen te starten met Rudi Rides?

In de afgelopen jaren ben ik het wielrennen en het buiten in de natuur zijn steeds meer gaan waarderen. In alle seizoenen, zelfs in Nederland, is het altijd de moeite om er even een uur tussenuit te gaan. Soms vind ik het zo mooi dat ik emotioneel van word. 

Met groepjes vrienden zette ik altijd al de fietstochten uit en tijdens weekenden weg zorgde ik dat we op de mooiste plekken konden verblijven. Twee jaar geleden organiseerde ik met een vriendin een vakantie naar Corsica en daarna nog een zelf door de Franse Alpen. Ik vond dit zo’n geweldige ervaring dat ik dacht: dit moeten andere mensen ook ervaren. 

Hoe lang bestaat je bedrijf nu?

Vorige week bestond mijn bedrijf een half jaar, dus het is opgericht medio 2021 🙂

De naam Rudi Rides, hoe ben je daar op gekomen?

Dit is de snelste naam ooit bedacht denk ik. Ik wilde iets pakkends en simpels. Ik wilde het ook persoonlijk maken, omdat ik zelf met alle reizen mee ga. Nu is mijn bijnaam vaak iets met Rudi of Rudy. Verder is (fiets)tochten vertaald naar het Engels rides. Dubbele R: dat bekt wel goed dacht ik. Dus let’s go. Na een check of het niet al bestond stond ik de dag erop bij de KvK. 

Op welke manier onderscheidt Rudi Rides zich van andere reisorganisaties voor fietsreizen?

Enerzijds onderscheidt RudiRides zich doordat het is kleinschalig is: ik heb met elke deelnemer contact om te kijken de vakantie bij hem/haar past, en de accommodaties zijn knusse B&Bs met vijf tot tien kamers. Anderzijds zijn de meeste vakanties met bikepack (dit is een tas die niet op je rug, maar aan de zadel van je racefiets vastzit) aan, in plaats van bagagevervoer. Lees hier onder andere de varianten van een bikepackvakantie, en krijg hier inspiratie voor jouw volgende bikepackvakantie.

Als je vakantiefietsers slechts 1 van je reizen zou kunnen aanbevelen, welke zou dat dan zijn en waarom specifiek die reis?

Dat is een moeilijke vraag, want ik ben recent verliefd geworden op meerdere nieuwe plekken ;). Ik zou ze aanbevelen een reis te passen die qua intensiteit het beste bij ze past, maar als ze een beetje fietservaring hebben zou ik ze altijd de fietsvakantie naar Corsica aanraden.

Het is iets verder reizen dan naar de Franse Alpen, maar de natuur is hier toch een stuk anders. Je hebt hier alles: je hebt de kust voor een frisse duik, je hebt (echte) bergen voor de hoogtemeters, je hebt naaldbossen, je hebt rotsen in alle kleuren, je hebt heerlijke wijn, je hebt het verlaten binnenland en schattige B&Bs. Ik heb ook een leuke quiz die jouw je perfecte vakantie laat uitkiezen.

Je bent veel actief in Italië en gaat er in april alweer naar toe. In welke zin verschilt de fiets- en vooral fietsvakantie-cultuur daar ten opzichte van Nederland?

Eh… Espresso, pizza en pasta. Need I say more? 

Dit laat dus zien hoe belangrijk jij eten en drinken vindt op je vakanties?

Jazeker! De dag beginnen met de beste koffie en een heerlijk ontbijt is het halve werk voor een mooie fietsdag. Daarnaast is voor het herstel ook belangrijk om veel koolhydraten binnen te krijgen en hoe kan dat nu beter dan met pizza en pasta? 

Waar wil je met je bedrijf staan over grofweg 5 jaar? Zijn er bijvoorbeeld nog bestemmingen die je toe wilt voegen of andere ambities?

Ik wil heel graag zelf een B&B opzetten, of dat nou onderdeel van Rudi Rides wordt of niet, weet ik nog niet, maar ik houd het altijd in mijn achterhoofd als ik op een bestemming kom: zou ik hier langere tijd kunnen wonen? 

Qua bestemmingen zou ik graag uitbreiden naar buiten Europa. Canada vind ik geweldig, maar ook Tanzania, en ik heb veel gehoord en gelezen over fietsen in Sri Lanka. Alleen de komende twee jaar blijf ik me nog verder specialiseren in het zuiden van Europa.

Galibier op fietsen
De Galibier. © Rudi rides

Ben je zelf eigenlijk een fanatieke fietser? En zo ja wat is je mooiste fiets-ervaring?

Ik vind mezelf niet fanatiek in de klassieke zin van het woord (zo snel en zo ver mogelijk, en dan ook nog zo ‘aero’ mogelijk), maar ik fiets soms wel gekke afstanden ja, dat zou je fanatiek kunnen noemen. 

Mijn mooiste fietservaring is denk ik wel waar ik naar de hoogste top van Europa fietste. Ik was in de Franse Alpen, aan de voet van de Bonette. Ik vertrok voor dag en dauw en er was geen fietser op de weg. De eerste fietser die ik tegenkwam was een local die op een iets minder moderne fiets in normale kleding, met muts en rugzak omhoog ging. Daarna was ik weer alleen. Alleen met de natuur.

De omgeving werd steeds rotsachtiger en uitgestrekter. De condors cirkelden hoog boven mij rond en af en toe zag ik een marmot verschrikt wegschieten achter een steen. Zo ging het ruim een uur door en nog steeds was er niemand. 24,5 kilometer en ruim 2 uur later kwam ik bovenaan aan: “Cime de la Bonette”. Prachtig! 

Hoe zie je de toekomst van fietsvakanties? Denk je dat er veel zal veranderen in de (nabije) toekomst?

Er is al een verandering bezig. Er is een groeiende groep die ‘unieke ervaringen’ wil in meer kleinschalige reizen. Daarnaast willen mensen ook in toenemende mate duurzame vakanties ondernemen. Ook worden treinreizen goedkoper en wordt vliegen duurder. Dit gaat zeker ook veel effect hebben op hoe mensen een (fiets)vakantie inrichten. Dus dat ze vaker dichterbij huis iets willen organiseren, en eenmalig een langere verre reis willen maken.   

bikepackers van Rudi rides op de Galibier

Heb je een suggestie voor welke fiets-ondernemer ik een volgende keer kan vragen voor deze rubriek?

Er is een Nederlandse ondernemer die nu in Zuid-Afrika zit en ‘custom-made’ fietsen maakt en daarnaast ook leuke stuurtasjes en andere kledingstukken maakt: Thomas Sprong. Verder ken ik een leuke Italiaanse dame die een bike B&B heeft aan het Gardameer sinds 2 jaar. 

Als derde werk ik samen met een B&B in Zuid-Limburg: brakkeberg.nl die een aantal jaar geleden deze B&B heeft geopend.

Bezoek voor meer informatie over de reizen en mogelijkheden van Rudi Rides Rutgers’ website: RudiRides.nl

Meer Interviews met fiets-ondernemers:
Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie