Bikepacking Tassen: de Stuurtas

Bikepacking is populair, en hoewel fietsvakanties.net niet per sé gericht is op bikepackers spreken me de tassen erg aan, en heb ik ook al (deels) mijn Ortlieb tassen op de heavy-duty reisfiets vervangen door bikepacking-elementen. De klassieke Ortlieb stuurtas gebruik ik niet meer, en heb ik vervangen door een stuurtas van Topeak. In mijn zoektocht kwam ik een hoop stuurtassen tegen je vindt ze in onderstaande tabel.

Dus, in de serie ‘bikepacking tassen vergelijken‘ als eerste: de stuurtas. In onderstaande tabel bind je de verschillende merken, types, maten en inhoud van diverse verschillende merken stuurtassen.

Inhoud (Lt)GewichtAfmetingenMax. GewichtWaterdichtLosse zak*Opent
Ortlieb Handle bar S9375H 16 x B 45 x D 165 kgwaterdichtneeaan 2 kanten
Ortlieb Handle bar M15417H 20 x B 58 x D 205 kgwaterdichtneeaan 2 kanten
Topeak Front Loader8386min. 22 x 15 x 15 / max. 50 x 15 x 155 kgwaterdichtjaaan 2 kanten
BBB Front Fellow10305L 28 x B 16 x H 16onbekendwaterbestendigjaaan 1 kant
Vaude Trailfront19700H 18 x B 65 X D 20onbekendwaterdichtjaaan 2 kanten
Revelate Sweetroll S9.829214.6 x 58.4onbekendwaterdichtneeaan 2 kanten
Revelate Sweetroll M13.931217.7 x 55onbekendwaterdichtneeaan 2 kanten
Revelate Sweetroll L1833520.3 x 55onbekendwaterdichtneeaan 2 kanten
Apidura Handlebar Pack Expedition9250onbekendonbekendwaterdichtneeaan 2 kanten
Apidura Handlebar Pack Expedition L14275onbekendonbekendwaterdichtneeaan 2 kanten

Veel verschillende type bikepacking tassen zijn verkrijgbaar bij de Fietsvakantie Winkel en Bever.

bikepacking fiets

Enkele Youtube-reviews & Video’s van Fabrikanten van Bikepacking TassenEen review van de Ortlieb Bikepacking Handelbar, verkrijgbaar bij de Fietsvakantiewinkel

Het bevestiging-systeem van de Revelate Sweetroll Stuurtas

Voortassen en stuurtas mee op Fietsvakantie

Wel of geen voortassen mee op fietsvakantie? Dat was voor mij lang de vraag. Met alleen achtertassen kom ik tekort, zeker als er boodschappen gedaan moeten worden. Twee voortassen echter is overkill; ik krijg er eentje halfvol. Om voor de vorm met twee voortassen op fietsreis te gaan vond ik onzinnig.

Ik fietste dus lange tijd met slechts 1 voortas, een Ortlieb Frontroller Plus. Die hield ik dan zo leeg mogelijk, zodat er niet aan één kant van mijn lowrider veel meer gewicht hing dan aan de andere. Jasje, regenjasje, rol biscuit, dat soort zaken gingen er in. Op het einde van de dag deed ik de boodschappen er bij. Dan is de Frontroller behoorlijk zwaar maar dit fietste gewoon prima, zeker voor de resterende, vaak korte, afstand naar de camping.

Omdat het er toch wat raar uitziet, zo’n tas aan slechts 1 kant, én omdat ik me het gewicht van de lowrider kan besparen als ik zonder voortassen reed, ben ik toch eens naar Bikepacking stuurtassen gaan kijken. De klassieke Ortlieb stuurtas had ik eerder al eens ingeruild voor een frametas. Ik vind de Ortlieb stuurtas er een beetje suf uit zien, en alles rammelde en stuiterde regelmatig door de tas heen.

Na wat gepuzzel fiets ik nu met een frametas, Revelate Design Tangle, en een bikepacking stuurtas: de Topeak Front Loader. En zonder de geijkte Ortlieb voortassen en stuurtas.

Ken je het initiatief Bikepacking Holland trouwens al? Dat is een collectief van 15 fietsvriendelijke hostels, die het ‘bikepackend reizen’ tussen hun hostels graag wil promoten.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie