Op fietsvakantie in Slovenië en Kroatië: rust, grotten en prettig fietsen

Na jaren van fietsen door Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italie leek het me eens aardig een nieuwe omgeving aan te doen. Fietsen in Slovenië, was een plan dat me steeds meer aantrok.

Ik wist al dat er een fietsbus van Cycle Tours naar Bled, Slovenië gaat, meerdere keren per zomerseizoen. De bus rijdt ’s nachts, dus in de ochtend kom je, hopelijk uitgerust, aan op de bestemming. De fietsbus naar Bled heeft als feitelijke uitstap-plaats een terrein bij het nabijgelegen Lesce.

Daar vandaan is het ongeveer 5 kilometer fietsen naar het centrum van Bled, en eventueel nog 2 kilometer naar Camping Bled, als je daar zoals ik heb gedaan wil overnachten.

Fietsen in Slovenië kan prima op eigen gelegenheid. Voor fietsers die overnachtingen en eventueel vervoer en dergelijke graag geregeld hebben organiseren Eigen-Wijze Reizen, SNP Natuurreizen en Cycle Tours één of meerdere fietsvakanties in Slovenië.

De route die ik fietste is gemaakt door Paul Benjaminse, en te vinden in het boekje ‘De fietsroute van Salzburg naar Venetië en Istrië’, hier te bestellen, net als op zijn website

Ik heb hier slechts een klein deel van gefietst, te weten: Bled – Kranj – Škofja Loka – Ljubljana – Logatec – Postojna – Škocjan – Motovun (de laatste stad ligt in Kroatië). Op onderstaand kaartje van rechtsboven naar rechtsonder grofweg.

Benjaminse fietsroute van Salzburg naar Venetië en Istrië
Deel van overzichtskaart ‘De fietsroute van Salzburg naar Venetië & Istrië’ © Benjaminse Uitgeverij

Van Motovun ben ik vervolgens naar Porec gefietst, om daar de ferry naar Venetië te nemen.

Meer van Bled Slovenië
Meer van Bled met op een eilandje de Maria Hemelvaartskerk (Cerkev Marijinega vnebovzetja) uit de 9de eeuw.

Fietsen in Slovenië

Op zich beviel het fietsen goed. Auto’s houden afstand en rijden doorgaans met een normale snelheid. Motoren hebben die neiging minder, zeker in populaire heuvels. De meeste Slovenen spraken prima Engels.

Afgezien van noorden en Ljubljana vond ik de route door Slovenië niet bijzonder spectaculair. De grotten van Postojna en zeker ook Škocjan waren dat wel en ben ook blij dat ik deze route-variant heb genomen.

Camping 3.8 km van Škocjan, in Skoflje ook leuk. Je kan er (vrij basic) eten, en je mag met je tentje gaan staan op een klein eilandje, weg van de caravans. Er is een picknicktafel en een kampvuurplaats.

De nabijgelegen grotten van Škocjan gaan open om 10:00 (eerste tour) en het is er dan al best druk. De Classic Tour duurt 1.5 uur en is degene die ik gedaan heb.  Je kunt ook nog een tweede deel boeken waarbij je zefstandig buiten de grotten langs de rivier loopt, geloof ik. Dit duurt ook anderhalf uur.

De Classic Tour was 20 euro maar dat was het meer dan waard. De dag er voor was ik naar het nog drukkere Postojna geweest, was ook geweldig maar vond Socjan denk ik indrukwekkender. Het treintje in Postojna maakt denk ik dat die grot populairdere is. Daarbij vertelde de gids dat Postojna 1 miljoen bezoekers per jaar heeft, en Škocjan er een stuk minder mag hebben ivm Unesco regels. Grotten van Škocjan hebben 180.000 bezoekers per jaar. 

 Maria Hemelvaartskerk Bled
De Maria Hemelvaartskerk vanuit een andere hoek
strand voor camping Bled
Het strandje vlak voor de ingang van Camping Bled. In het hoogseizoen goed druk

Fietsen in Kroatië

Na de grenspost naar Kroatië werd het gelijk een stukje mooier, zowel landschappelijk (druiven) als de dorpen, zoals Oprtjo en Motovun. Mocht je naar Motovun willen: de gps-track van Benjaminse leidde over een vervelende stijgende grintweg rond Motovun. Deze zou ik vermijden als dat kan.

De camping van Motovun ligt prachtig, met uitzicht over de heuvels. Het terrein loopt wel af dus lastig een recht plekje te vinden. Er is een klein zwembad en supermarkt om de hoek van de camping. Er gaat een pendelbus het dorp in, maar lopen ook. Fijne plek voor een rustdag.

camping motovun kroatie
De camping van Motovun bij zonsondergang

Van Motovun ging de fietsreis door naar de kustplaats Porec. Deze stad is extreem toeristisch. Echter als je de volgende ochtend vroeg de ferry naar Venetië wil nemen ontkom je eigenlijk niet aan een overnachting in de buurt.

Ik heb op een vreselijke camping gestaan zo 6 of 7 km van het centrum, in zuiden. Iets met Laguna. Als je slechts 1 nacht staat betaal je 20% extra. Dartborden aan de boom, Hollandse avond, druk, lawaaiig.

Daar helaas weinig slaap gehad vanwege lopend uitgaanspubliek langs de zee. Voor een nachtje was het wel te overzien. Qua campings zijn er vast betere alternatieven maar het is er nou eenmaal erg toeristisch.

Met de Fiets op de ferry naar Venetië

Vroeg op voor de ferry naar Venetië. Het was er al bijzonder druk om 7:20 bij ticket office. Het vertrek was 8:00. Het leek er op dat er twee boten gingen naar Venetië gingen; de mijne vertrok als tweede en pas iets na 8.

De eerste vertrok echter ruim voor 8 dus als je de vroege wilt/moet hebben:  zorg dat je erg vroeg bij de ticket office bent om je boarding pass op te halen.  

Op de boot proberen ze je van alles te verkopen aan tours en angst aan te jagen over lunchrekeningen van duizend euro (dus je kunt beter met hen mee lunchen). De meeste medereizigers doen een dagtrip naar Venetië en keren ook met de boot weer terug, zoals een boottocht voor 20 of 30 euro. Je kunt net zo goed met een OV-boot door het Canal Grande voor 7.5 euro. Je hebt dan geen gids natuurlijk.

Je fiets(en) stallen in Venetië

Bij aankomt in Venetië moet je door de paspoort controle, fiets laat je aan de zijkant bij een douanier staan en pik je nadat je de rij door bent weer op.

Het is 5 minuten fietsen naar het Piazzale Roma, waar de San Marco garage zich bevindt. Hier kun je je fiets stallen voor 10 euro. Mijn fiets stond mooi in een afgelegen kamer. Je loopt vervolgens zo Venetië is. Het is superdruk maar geen auto’s en dat is wel een grote plus.

Van de eindeloze toeristenstroom (waar ik er zelf natuurlijk ook een van was) gefietst naar Padova, waar bijna geen toeristen zijn. Ik vond de rit naar Padova langs de ‘Italiaanse Vecht’ niet zo heel interessant. De Veneto is sowieso erg vlak en ik had ingecalculeerd dat ik veel er van best saai zal vinden, maar het schiet wel lekker op. Ik gebruikte het Veneto-gidjse en de GPS-track van Paul Benjaminse ook in de Veneto.

Padova is een leuke studentenstad met de basiliek van St Antonie van Padua, must see en gratis te bezoeken. Ik zat in een hotel vlak bij de basiliek, voor slechts 35 euro (1 persoon), en de fiets kon in een afgesloten fiets garage. Heerlijk koele kamer mer airco en gedeelde douche/toilet. Er zijn er hier voldoende van. Aanrader. 

De fietsreis ging nog een heel stuk verder Italie in, om via de Italiaanse meren in het noorden weer oostwaarts te keren, richting Oostenrijk. Voor nu laat ik het hier bij.

Terugreis vanuit Bled, Slovenië

Uiteraard kun je met dezelfde fietsbus weer terugreizen vanuit Bled. Zelf koos ik er voor om dat voor de afwisseling te doen vanaf een camping een aantal kilometer buiten het Oostenrijkse Villach. Hemelsbreed niet eens zo heel ver van Bled. Deze fietsbus haalt eerst passagiers op in Bled, vervolgens in Villach om daarna door te rijden naar Nederland.

Ook fietsen in Slovenië, zelfstandig of via een reisorganisatie

Zelf zin gekregen in fietsen in Slovenië? Lees meer over reisorganisaties Cycle Tours, Eigen-Wijze Reizen en SNP Fietsreizen die georganiseerde fietsvakanties aanbieden. Uw overnachtingen en routes zijn dan vooraf bekend. Informeer naar de mogelijkheden.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie