De 100 Cols tocht in Frankrijk: 4.000 kilometer aan klimgenot

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Overweeg dan eens de 100 Cols tocht, een uitdaging voor échte klimgeiten door het Franse middel- en hooggebergte. En het is zeker niet alleen maar afzien geblazen, want landschappelijk is het ook een prachtige diverse reis. Na elke beklimmingen wachten fantastische vergezichten als beloning. De rit is daarbij een ware dwarsdoorsnede van Frankrijk.

Met bijna 70.000 hoogtemeters mag duidelijk zijn dat deze trip niet voor elke fietser is weggelegd. De 100 Cols trekt evengoed verschillende soorten fietsers aan: van wielrenners zonder bagage maar met volgauto tot zwaar bepakte stalen trekkingfietsen met volledige kampeerbepakking. Wie fit en geduldig is komt uiteindelijk altijd boven. De organisatie 100cols.nl spreekt zelf van de ‘Zwaarste fietstocht ter wereld’.

100cols.nl logo

De 100 Cols tocht is een fietsronde van maar liefst 4.000 kilometer lang, waarbij u alle grote gebergten van Frankrijk moet overwinnen.

Het officiële startpunt is Saverne, in de buurt van Straatsburg, en de bovenste punt op onderstaand kaartje. Aangezien het een ronde betreft kunt u de route ook elders starten, maar met een start in Saverne bouwt u de moeilijkheidsgraad mooi op; de berggebieden en beklimmingen worden steeds pittiger.

In het kader van opbouwen is het niet onverstandig ook vanuit Nederland naar het startpunt te fietsen. Saverne is sowieso een punt dat niet bijzonder eenvoudig te bereiken is zonder auto. Er gaan wel fietsbussen, bijvoorbeeld van Cycletours, maar die hebben geen uitstap-plaats in de buurt van het startpunt. Wel heeft Cycletours uitstap-plaatsen die nabij andere punten op de route liggen. Een mooi overzichtje vindt u hier.

Honderd Cols Tocht Kaart

Normaalgesproken fietst u dan tegen de klok in achtereenvolgens door de Vogezen, het Centraal Massief, de Pyreneeën, Alpen en tot slot de Jura om weer in Saverne te eindigen.

U hoeft deze monstertocht niet in éen keer af te leggen; u mag er meerdere jaren over doen. Op de website vindt u suggesties hoe u de reis via doorsteekjes mooi over meerdere etappes kunt verspreiden.

Voor wie van kamperen houdt: de route is goed kamperend af te leggen. Kies bij voorkeur wel echt voor een lichtgewicht tent en ander lichtgewicht kampeermateriaal. Het cliché ‘elke kilo die je thuislaat is meegenomen’ is op de 100cols al helemáál van toepassing.

Bent u gewend voor uw fietsreis vier fietstassen vol te stouwen; kijk eens of u het ook met alleen achtertassen af kunt. Naast campings zijn er natuurlijk talloze hotels, gîtes en B&B’s langs de route te vinden.

Vierduizend kilometer over alle grote gebergten van Frankrijk, over ruim honderd cols en ruim honderd côtes! Wie deze tocht volbrengt kan zich rekenen tot de allersterksten, tot de echte volhouders.”  – 100cols.nl

Hoewel deze tour de ‘Honderd Cols Tocht’ heet, passeert u officieel zelfs 107 geclassificeerde cols en diverse côtes. Meer uitleg over cols en côtes, en een indexlijst van de te bedwingen beklimmingen vindt u op 100cols.nl/cols-en-cotes.

De routekaart van de 100 Cols

Onderstaande kaart is iets duidelijker wat betreft de route. Afhankelijk van het seizoen zijn sommige passen soms gesloten. De organisatie geeft aan wat je in dat geval moet doen.

route 100 cols tocht
De route van de 100 Cols tocht. © 100cols.nl

Deelname aan de 100 Cols Tocht

Als u officieel aan de 100 Cols wilt deelnemen dient u zicht in te schrijven. U ontvangt dan een routepakket met alle benodigde informatievoor uw reis, de mogelijkheid om de GPX-route te bestellen (wees hier zuinig op, hier zitten wat haken en ogen aan), en de mogelijkheden om 100 cols merchandise (kleding) te bestellen.

Op moment van schrijven kost deelname € 50 en voor eventuele overige gezinsleden € 20.

Erkenning: opname in het register en herinneringsbeeldje

Tot voor kort kon men alleen in het register worden opgenomen wanneer men netjes de controleboekjes van de juiste stempels had voorzien. Vanaf dit jaar wordt er echter (gelukkig) ook geëxperimenteerd met GPS-controle , waarbij u uw ritten mag aantonen met GPS-registraties op bijvoorbeeld Strava. Dit dient u wel vooraf aan te geven; u krijgt dan uitleg over de voorwaarden.

Voor mij zou dit wel een uitkomst betekenen want ik ben echt zo’n druif die dromerig een verplicht stempelpunt (u moet op bijna 40 plekken een stempel halen) voorbij vliegt. Controleboekjes vol stempels zijn natuurlijk wel een mooie herinnering, maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten.

Als u aannemelijk hebt kunnen maken dat u de volledige 100 Cols tocht hebt volbracht wordt u opgenomen in het register en kunt u de herinnering, een mooi verbronsd beeldje van een klimmende fietser,  bestellen. Het register leert dat er fietsers zijn die deze ultieme klim-tocht al meerdere keren hebben volbracht.

website 100cols.nl
De website 100cols.nl. Klik om de site te bezoeken.

Ervaringen met de 100 Cols Tocht

Ik ben natuurlijk erg benieuwd naar ervaringen van fietsers die deze tocht al hebben voltooid. Als er lezers zijn die hem gedaan hebben: laat een reactie achter hier onder.

Ik hoop hem zelf stiekem ook ooit te gaan doen op mijn reisfiets. Bij voorkeur in 1 keer en met kampeerbepakking en kookgerei en al. Maar ik zie er eerlijk gezegd ook wel enigszins tegenop 😉 Ik ben geen super klimmer en heb niet bijzonder veel geduld. Maar wie weet! De prachtige website werkt op mij in elk geval erg uitnodigend. Uiteraard volgt er dan een reisverslag op deze website.

Een video-impressie van (een deel van de) 100 Cols tocht vond ik op Youtube:

Cent Cols

Op Instagram probeer ik regelmatig fietsers te vinden die met dit doel onderweg zijn, maar die blijken dun gezaaid. Bovendien kom je als je op #100cols zoekt regelmatig fietsers tegen die niet met deze 100 Colsroute bezig zijn, maar ‘lid’ zijn van de France Club des Cent Cols. Dit is nogal verwarrend. Je komt in aanmerking voor deze club als je 100 geclassificeerde cols hebt bedwongen. Hun website is centcols.org. Als u graag uw eigen cols bijhoudt, waar dan ook ter wereld, dan is bigcycling.eu trouwens een aanrader.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie