Het Pieterpad Fietsen: Overzicht van Arrangementen

Het onder wandelaars populaire Pieterpad heeft een mooie variant voor fietsers: het Fietserpad. Je kunt zo het Pieterpad fietsen en ongeveer dezelfde route volgen als wandelaars. Het Fietserpad volgt globaal de wandelroute tussen Pieterburen in het Noorden en de Sint-Pietersberg in Maastricht in het Zuiden.

Pieterpad fietsen kaart
overzichtskaart van het vernieuwen Fietserpad. © Uitgeverij Elmar

In dit artikel vind je naast informatie verderop ook een overzicht van ‘Pieterpad fietsen’ arrangementen.

Mocht je overwegen echt de wandelroute te gaan fietsen, dat raad ik af, zelfs met een MTB. Er is veel mul zand en je stoort ook wandelaars. Op veel plekken mag je ook niet eens fietsen.

Als je het Pieterpad gaat fietsen moet je het doen zonder bewegwijzering, iets wat de wandelaars wel tot hun beschikking hebben. De fietsgids ‘Fietsen langs het Pieterpad’ van Ad Snelderwaard is een aanrader. Deze is te koop bij de Fietsvakantiewinkel.

Je vindt hier in kaarten van de 515 kilometer lange route, maar ook fietsknooppunten. Als je een navigatie-systeem gebruikt kun je de bij de gids horende GPS-tracks downloaden.

Het Pieterpad Fietsen: Arrangementen

Toen ik het Pieterpad wandelde zag ik veel fietsers die zelf met hun camper of caravan het traject deels fietsend/deels rijdend aflegden. Wil je echter alleen fietsen en slapen in hotels en B&B’s zijn er ook voldoende mogelijkheden. Veel reisorganisaties hebben door dat het Pieterpad een populaire bestemming is geworden voor fietsers, en zijn arrangementen gaan aanbieden. Je overnachtingen zijn dan vooraf geboekt, en soms is ook ontbijt en diner inclusief. Dit verschilt per arrangement, net als de dagafstanden.

Ik heb een overzichtje gemaakt van arrangementen langs het Pieterpad, speciaal voor fietsers:

  • SNP Natuurreizen biedt het arrangement aan in 2 delen: een Pieterpad Deel I en een Pieterpad Deel II. Uiteraard kun je ze beide (achterelkaar) boeken. Het eerste deel duurt 5 dagen, het tweede 7 dagen. SNP Fietsvakanties geeft een korting als je zelf je bagage vervoert (vaak zijn arrangementen inclusief bagagevervoer)
  • Fital Reizen biedt de gehele 11-daagse reis ‘Pieterpad fietsen’ aan. Dit is inclusief bagagevervoer en gratis parkeren bij het starthotel. Op hun site zie je het programma van dag tot dag en de afstanden.
  • Fietsrelax.nl, de reisorganisatie van de Fietsvakantiewinkel, biedt ook het gehele Pieterpad aan. Dit is een 11-daags individueel arrangement. Start in Pieterburen en finish in Maastricht. Dagafstanden van 50 tot 70 kilometer. Je overnacht in driesterren & viersterren hotels, met ontbijt. Overige maaltijden zijn niet inbegrepen, Nederlandse routebeschrijving en bagagevervoer is wel inbegrepen.
  • ECKTIV Reizen biedt het gehele Pieterpad aan als 10-daagse individuele fietsvakantie aan. Met overnachtingen in 3* en 4* hotels in dikwijls historische steden. Bezoek Ecktiv.nl.
  • Eigenwijze Reizen Pieterpad Fietsen. Individuele fietsvakantie van  6, 7 of 11 dagen. Verblijf op basis van logies en ontbijt in hotels en bagagevervoer. Bezoek Eigenwijze Reizen

Misschien wi je eerst meer weten over bovenstaande reisorganisaties; elk heeft een eigen pagina. Lees meer over SNP FietsvakantiesFietsrelax, ECKITV Fietsvakanties en Fital Fietsvakanties

De fietsroute volgt zo getrouw mogelijk het befaamde langeafstandspad Pieterpad door de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Limburg – ECKTIV Reizen

Reisgids Fietsen langs het Pieterpad

Wil je zelf op pad? Dat kan natuurlijk prima! Je kunt zelf je hotels boeken, gebruik maken van Vrienden op de Fiets of natuurlijk gewoon kamperen. Langs het Pieterpad zijn vrij veel campings. Ik heb het hele Pieterpad gelopen met tent, en heb nooit veel van de route af hoeven wijken.

Fietsgids Fietsen langs het Pieterpad

Uitgeverij Elmar heeft een mooie – vernieuwde – Fietsen langs het Pieterpad Reisgids uitgebracht. Ze noemen het ‘de nieuwe versie van het Fietserpad’. De route zal dus iets afwijken van dit pad uit 1998. De afstand in de gids is 515 kilometer, daar waar het originele Fietserpad 574 kilometers telde. De route is van noord naar zuid beschreven, maar je kunt het Pieterpad prima andersom fietsen.

Het boek is erg uitgebreid en ook iets groter en zwaarder dan de fietsgidsen met ringband die je waarschijnlijk gewend bent. Toch past hij denk ik net in de standaar Ortlieb Stuurtas, en anders moet hij maar in een fietstas achterop.

In de gids Fietsen Langs het Pieterpad, geschreven door Ad Snelderwaard, vind je naast kaarten ook uitgebreide informatie over de route en bezienswaardigheden en natuurverschijnselen. Daarnaast kun je als je de gids hebt gekocht de GPS-tracks downloaden.

De route is dus beschreven van Pieterburen naar De Pietersberg, maar ook als je het Pieterpad andersom fietst is de gids zeer bruikbaar natuurlijk. Al was het maar voor de leuke info. De gids is natuurlijk te koop bij De Fietsvakantiewinkel.

Waarom zou je het Pieterpad fietsen?

Dit is één van de mooiste fietsroutes in Nederland, die dwars door de provinciën Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg loopt. Net zoals bij het Rondje Nederland Fietsen (ook een dikke aanrader) krijg je te maken met veel diverse landschappen en bezienswaardigheden.

Daarbij zal het Pieterpad veel outdoor-mensen tot de verbeelding spreken. Toch is de gehele route wandelen voor veel mensen te veel van het goede, al was het maar door de tijd die het kost. De route fietsen in dan een mooi compromis.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie