Fietsen langs het Pieterpad | Fietsgids van Ad Snelderwaard

Het Pieterpad fietsen; voor veel vakantiefietsers een route die op het wensenlijstje zal staan. Uitgeverij Elmar heeft een mooie fietsgids uitgebracht: Fietsen langs het Pieterpad. De gids is geschreven door Ad Snelderwaard en is te bestellen bij De Fietsvakantiewinkel.

Kaart fietsen langs het Pieterpad
Overzichtskaart Fietsen langs het Pieterpad. © Uitgeverij Elmar

De route is onderverdeeld in 16 etappes, maar de meeste fietsers zullen er meerere per dag afleggen. De route is beschreven vanaf Pieterburen naar Maastricht. Ook als je de omgekeerde route fietst is de gids echter zeer praktisch.

Naast kaarten (je kunt ook GPS-tracks downloaden die bij de gids horen) vind je info over bezienswaardigheden, het landschap en andere wetenswaardigheden. Omdat de route veelal fietsknooppunten volgt staat er bij elke etappe een serie fietsknooppunten genoemd; handig als je niet met kaart of GPS-systeem fietst.

Wat ik ook wel aardig vind is dat je op de kaarten kunt zien waar en hoe lang de fietsroute afwijkt van het originele Pieterpad voor wandelaars. Daar waar het kan komt de route goed overeen trouwens.

Het boekje is net wat groter en vooral zwaarder dan de fietsroute-boekjes met ringband die je wellicht vaker hebt gebruikt. Echter is het een prima naslagwerk voor op de camping of in het hotel. Misschien past het zelfs in een standaard fietstas.

Pieterpad Fietsen Arrangement

Wil je het Pieterpad fietsen met alle overnachtingen en eventuele ook diners en ontbijt vooraf geregeld? De route is dermate populair dat diverse reisorganisaties een Pieterpad Fietsen Arrangement aanbieden. De arrangementen verschillen onderlong (kwaliteit hotels, welke maaltijden wel/niet, bagagevervoer enzovoort). Deze organisaties bieden arrangementen aan van Pieterburen naar Maastricht of omgekeerd:

  • SNP Natuurreizen biedt het arrangement aan in 2 delen: een Pieterpad Deel I en een Pieterpad Deel II. Uiteraard kun je ze beide (achterelkaar) boeken. Het eerste deel duurt 5 dagen, het tweede 7 dagen
  • Fital Reizen biedt de gehele 11-daagse reis ‘Pieterpad fietsen’ aan. Dit is inclusief bagagevervoer en gratis parkeren bij het starthotel. Op hun site zie je het programma van dag tot dag en de afstanden.
  • Fietsrelax.nl, de reisorganisatie van de Fietsvakantiewinkel, biedt ook het gehele Pieterpad aan. Dit is een 11-daags individueel arrangement. Start in Pieterburen en finish in Maastricht. Dagafstanden van 50 tot 70 kilometer. Je overnacht in driesterren & viersterren hotels, met ontbijt. Overige maaltijden zijn niet inbegrepen, Nederlandse routebeschrijving en bagagevervoer is wel inbegrepen.

Fietsen langs het Pieterpad. Een 500 km lange fietsroute vanaf de Waddenzee bij het Groningse Pieterburen tot aan de Pietersberg nabij Maastricht. Een waaier aan verschillende landschappen, uiteenlopende natuurgebieden, dialecten en levensstijlen – Fietsrelax.nl

snp banner


SNP Reizen geeft een korting als je zelf je bagage vervoert. Dus dermate weinig meeneemt dat het in je eigen fietstassen past. Voor een fietsvakantie langs het Pieterpad hoef je mijns inziens niet al te veel mee te nemen ook. Eerst meer lezen over bovenstaande reisorganisaties? Dat kan natuurlijk. Ik heb eigen pagina geschreven over zowel SNP Fietsvakanties, Fietsrelax en Fital Fietsvakanties. Ook ECKTIV Reizen biedt trouwens een arrangement langs het Pieterpad aan .

Let op: de routes van bovenstaande reizen kunnen afwijken van die van de Fietsen Langs het Pieterpad gids van Ad Snelderwaaard. Mogelijk heeft elke organisatie haar eigen route. Globaal zal het echter behoorlijk overeenkomen.

Fietsgids Fietsen langs het Pieterpad van Ad Snelderwaard

fietsen langs het Pieterpad Gids

ISBN Nummer: ISBN9789038926940
Uitgever: Uitgeverij Elmar BV
Verscheen voor het eerst: 01-03-2020
Taal: Nederlands
Aantal Bladzijden: 240
Schaal: 1:100.000
Bindwijze: Paperback

Onze route – de opvolger van het populaire Fietserpad – volgt vaak bewegwijzerde knooppuntroutes, maar soms ook verrassende, verscholen paadjes en je kunt hem in beide richtingen fietsen. We beschrijven 16 deeltrajecten, elk met een fietskaart waarop ook logeeradressen en de oorspronkelijke wandelroute staan aangegeven. – Uitgeverij Elmar

Ommen Pieterpad
Ommen, een van de vele stadjes waar je tijdens je fietstocht langs het Pieterpad langskomt

De route ‘Fietsen Langs het Pieterpad’  is een opvolger van het populaire Fietserpad. Dit Fietserpad stamt uit 1998 en is een populaire, niet bewegwijzerde fietsroute van Zuid-Limburg naar de Waddenzee. Lees meer over het Pieterpad fietsen.

Andere populaire lange fietstochten in Nederland

Naast het Pieterpad Fietsen kent ons land nog een aantal zeer populaire lange-afstandsroutes. Denk aan het Rondje Nederland Fietsen, een route die ik zelf echt fantastisch vond. Dit is een route van 1385 kilometer waarbij je ongetwijfeld nieuwe plekjes van Nederland leert kennen. Ook de LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute vond ik zeer de moeite waard. Ook hier is kaartmateriaal van verkrijgbaar, maar geen echte gidsen.

Fietspontje bij Velden
veerpont bij Velden

Ervaringen met het Pieterpad Fietsen

Heb jij al eens het Pieterpad gefietst met behulp van deze reisgids? Dan ben ik erg benieuwd naar je ervaringen? En natuurlijk ook naar wat jij zelf van het boekje vond. Je kunt een reactie achterlaten onderaan deze pagina.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie