Het Rondje Nederland: 1385 km fietsen door eigen land

Een lekker lange fietsvakantie in ons eigen Nederland! Het Rondje Nederland fietsen is een prachtige ervaring. Ons land is prachtig, en gedurende deze 1385 kilometer komt u op plekken waar u nog nooit geweest bent. Verderop op deze pagina vindt u foto’s.

Het rondje Nederland start in Arnhem, maar aangezien het een rondje betreft kunt u overal op de route beginnen. Het fietsgidsje Ronde van Nederland begint echter in het mooie Arnhem. In de fietsgids vindt u route met fietsknooppunten, accomodaties en achtergrondinformatie. De gids bestaat uit 48 trajectkaarten.

Lang niet iedereen zal de tijd of behoefte hebben om de bijna 1400 kilometer in één keer af te leggen. De route is prima op te delen in deeletappes, en met bijvoorbeeld de trein kunt u eenvoudig van en naar de route geraken.

De Ronde van Nederland bestaat uit aan elkaar geknoopte LF-Routes. Achtereenvolgens fietst u de LF3 Maasroute, LF7 Oeverlandroute, LF13 Schelde-Rijnroute, LF Kustroute, LF14 Saksenroute en de LF4 Midden-Nederlandroute. LF-routes en het Rondje Nederland dus ook zijn goed bewegwijzerd. U kunt ook de GPX-file downloaden.

Overnachtingen

Rond LF-routes zijn meer dan genoeg overnachtingsplekken te vinden. Een camping vinden is zelden een probleem, en er zijn zat hotels en B&B’s. Andere mogelijkheden zijn Vrienden op de Fiets, Warmshowers en voor mooie natuur-kampeerplekjes bij particulieren kunt u Campspace eens bekijken.

GPS-file voor het Rondje Nederland

Naast de fietsgids is het praktisch om de route in uw navigatiesysteem te hebben. U kunt de GPX-file voor het Rondje Nederland gratis downloaden. Bezoek daarvoor nederlandfietsland.nl. Om de GPS-files gratis te kunnen downloaden moet u wel even een account aanmaken.

Foto’s

Hier onder volgt een flink aantal foto’s en wat meer informatie over het Rondje Nederland. Het is geen reisverslag, daarvan zijn er voldoende te vinden op internet. Wel geeft het een aardige indruk van wat u kunt verwachten, en heb ik een aantal campings en musea vermeld. De foto-serie start in Arnhem en eindigt in Groningen.

Sonsbeekpark Arnhem
Sonsbeekpark in Arnhem

Het Rondje Nederland start en eindigt in de Gelderse hoofdstad Arnhem. Vanaf het Centraal Station in Arnhem ben u in 1 minuut op de route. Als u vooraf bij Arnhem wilt kamperen kan dat bij Camping Warnsborn en aan de Rijn bij Oosterbeeks Rijnoever in het iets westelijker gelegen Oosterbeek.

U verlaat Arnhem-Centrum eigenlijk gelijk al, want u steekt de Mandela-brug en fietst langs de Rijn richting Huissen, waar u het pontje neemt naar Loo. Niet veel later is er een tweede pontje, van Pannerden naar Millingen aan de Rijn. Dan volgt er een prachtig stukje door de Millingerwaard (overweeg een stop bij de Millinger Theetuin.) en de Ooijpolder, alvorens u de Keizerstad Nijmegen binnen fietst.

De Kaaij in Nijmegen
De Kaaij in Nijmegen

De route volgt de Nijmeegse Waalkade en fietsend langs de Kornenburgerpark volgt u een lange weg naar het bosrijke Heumensoord. Na de Mookerheide komt u in Gennep, provincie Noord-Limburg.

Gennep
Terras in het Limburgse Gennep

De route voert nu langs de Maas. Vlak na Gennep steekt u met de derde veerpont van de dag de Maas over.

Pontje varen tijdens Rondje Nederland
Veerpontje bij Gennep

Aan het einde van deze eerste fietsdag van het Rondje NL heb ik overnacht op een hele fijne camping in Lottum. Rozendorp Lottum ligt officieel niet op de route van de Ronde van Nederland, maar was de enige camping in de buurt. De camping heet t Heike.

Kasteeltuinen Arcen
Kasteeltuinen Arcen

Vroeg in de ochtend met het pontje bij Lottum weer overgestoken naar de oostzijde van de Maas, daar waar de officiële route loopt. Kort bezoek aan de Kasteeltuinen van Arcen. Na de Leeremarksche Heide en Lommerheid wacht de derde grote stad (na Arnhem en Nijmegen) op de route: Venlo. Voorbij Venlo steekt het Rondje NL de rivier weer over, en even later fietst u door Kessel, waar onderstaande twee foto’s zijn gemaakt:

Kasteel Kessel
Kasteel van Kessel
Kessel Limburg
Uitzicht op de Maas vanaf het Kasteel van Kessel in Limburg.

Na Kessel (Info over het Kasteel de Keverberg hier) volgt u weer lange tijde de Maas. Via Roermond en Wessem buigt de route van de river af het Brabantse landschap in. Hier fietst u over de LF7 Oeverlandroute. Ik overnachtte in Nederweert-Eind, op mini-camping De Riet. Zeer betaalbare en knusse camping.

Strabrechtste Heide
De Strabrechtste Heide

Na Nederweert-Eind fietst u door een leeg Brabants landschap, o.a. een stuk onverhard door de Strabrechtste Heide. Na Mierlo fietst u Eindhoven binnen. Het pad blijft westwaarts gaan naar Oirschot en Hilvarenbeek. Overnachting in Ulvenhout, op camping De Beekhoek.

Fietsend over de Schelde-Rheinroute naderen we dan de provincie Zeeland. Overnachting in Lewedorp, een boerderijcamping met een grote schuur waar men droog kan zitten, en eventueel de fietsen ook kan stallen. Website: camping-buitenhof.nl. Praktisch aan de route. Om campings te vinden is de app Archies Campings trouwens erg handig.

Middelburg
Middelburg
Zeeuws Museum Middelburg
Zeeuws Museum in Middelburg
Kloveniersdoelen Middelburg
De Kloveniersdoelen in Middelburg
Haven Vlissingen
De haven van Vlissingen
Vlissingen
Uitzicht op Vlissingen
Zoutelande strand
Het strand van Zoutelande in Zeeland
Zeeland iets
Bosjes bij Kop van Schouwen Duivenland
Mooie bosjes en op-en-neer gaande bosjes op Schouwen-Duivenland. Zeeland vond ik een van de hoogtepunten van de Ronde van Nederland
Strand zeeland
Fietspaden met uitzicht op zee en strand
Ouddorp
Vuurtoren van Ouddorp
Goedereede
Goedereede
Strand Noord-Holland
Strand in Noord-Holland. Het Rondje Nederland volgt hier nog altijd de LF Kustroute
Duingebied na Den Haag
fietsen over de Afsluitdijk
De Afsluitdijk; hopelijk heb je hier wind mee
Dijk in Friesland
Camping Popta Zathe camping in Kimswerd
Fijne boerderijcamping Camping Popta Zathe camping in Kimswerd. Helaas bestaat deze camping niet meer.
kamperen op Ameland
Camping op Ameland. De Waddeneilanden vallen niet onder het Rondje Nederland, maar zijn natuurlijk leuk om als alternatieve route op te pakken.
strandtent op Ameland
Strand van Ameland
fietsen bij zonsondergang
Zonsondergang op Ameland
kanocamping 't Ol Gat
Superleuke camping ’t Ol Gat in Zoutkamp, provincie Groningen. Echt een aanrader: website is kanocamping.nl.
Groningen
Groningen

Alternatieve fietsrondjes in Nederland

Een andere mooie fietsronde door Nederland is de LF Zuiderzeeroute. Deze is een stuk minder lang dan het Rondje Nederland. Ik fietste deze route in 2020 (met variant over de Waddeneilanden omdat de Afsluitdijk gesloten was. Prachtige route wat mij betreft; lees hier meer over de LF Zuiderzeeroute. Bekijk ook de pagina over fietsvakanties in Nederland, waar je meer mooie routes vindt.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

4 gedachten over “Het Rondje Nederland: 1385 km fietsen door eigen land”

  1. In april begin ik met de Ronde van Nederland, wil graag een certificaat krijgen.
    Ik weet dat ik op bepaalde plekken een foto moet maken. Maar hoe kan ik mij registreren?

    Groet,
    Marja de G

    Beantwoorden

Plaats een reactie