De Loire Kastelenroute: Kasteeltjes, parken en een rivier die nooit ver weg is

De Loire Kastelenroute is een fietsroute van in totaal 850 kilometer van Tours/Saumur naar Nevers, maar de hoofdroute langs de Loire zelf is 460 kilometer.

Kastelen vormen het thema van deze fietsvakantie, maar er is genoeg moois te zien in het Loiredal, dat door UNESCO in 2000 tot Werelderfgoed verklaard. Er hoeft nauwelijks te worden geklommen, waarmee deze Kastelenroute erg geschikt is voor mensen die fietsen met kinderen of voor een eerste fietsvakantie. Verderop op deze pagina vindt u een aantal foto’s die een indruk geven van deze vakantie.

De routes is samengesteld door Clemens Sweerman, en Stichting Europafietsers heeft er een praktische fietsgids “Loire Kastelen-Fietsroute” voor uitgebracht.

Loire Kastelenroute fietsgids
Fietsgids Loire Kastelenroute | Clemens Sweerman

U kunt natuurlijk helemaal naar Tours fietsen, maar wij zijn de fietsvakantie in Frankrijk begonnen, door gebruik te maken van de fietsbus van Cycletours. Deze rijdt weliswaar niet naar het startpunt Tours, maar u kunt ook in Saumur uitstekend aan de Loire Kastelenroute beginnen, en daar rijden de fietsbussen wel naar toe.

Meer informatie over de Cycletours fietsbussen naar Saumur vindt u op hun website. Persoonlijk heb ik nu inmiddels al 3 keer van hun fietsbusdienst gebruik gemaakt en ben erg blij dat dit soort mogelijkheden van fietsvervoer bestaat.

Fietsen langs de Loire met alle overnachtingen vooraf geregeld? Reisorganisaties SNP Natuurreizen, Eigen-Wijze Reizen en TUI Fietsvakanties bieden fietsvakanties langs de Loire aan (niet specifiek deze Kastelenroute)

Startpunt van onze Loire Kastelenroute Fietsvakantie

Hoewel de fietsgids als startpunt ‘Tours’ vermeldt, houdt de website van uitgever Europafietsers (tegenwoordig) Saumur aan. Dit treft, want dit was de eindbestemming van onze fietsbus. De totale lengte van de fietsroute zou 850 kilometer zijn, maar door een aantal routevarianten is dit lastig na te gaan. Het hangt er maar net van af welke varianten je kiest.

Na een nacht redelijk geslapen te hebben in de bus werd we in de ochtend afgezet bij een camping, en waar sommige medereizigers er voor kozen om daar een eerste nacht door te brengen zijn wij gelijk gaan fietsen.

 Loire-à-vélo

De route start dus in het westen bij Saumur, en gaat vervolgens langs Chinon, Tours, Amboise, Chaumont, Blois, Beaugency, Orléans, Sully en Châttillion naar Nevers. Hier en daar zijn er routevarianten die meer landinwaarts lopen, in plaats van langs de Loire.

De route is voor een groot deel bewegwijzerd omdat deze deels hetzelfde is als de fietsroute Loire-à-vélo.

Overnachtingsmogelijkheden: Campings & Chambres d’Hôtes

Campings zijn er meer dan voldoende langs de Loire Kastelenroute. Municipal campings, beheerd door de gemeente, zijn vaak wat goedkoper dan ‘commerciële’ campings. Commerciële campings kosten voor twee personen en een tentje al gauw 15 euro. Voor een nachtje kamperen op een municipal camping bent u meestal tussen de 7 en 11 euro kwijt.

Vaak ligt de camping municipal bij het ‘stade’ (stadionnetje/sportvelden) en het gemeentelijke zwembad. Vaak mag men gratis (bv. in Azay le Rideau) of tegen korting (Amboise) gebruik maken van de gemeentelijke piscine. Let er op dat u in Franse zwembaden vrijwel altijd verplicht bent strakke zwemkleding te dragen.

Op enkele campingreview-sites leest men horrorverhalen over ‘stelende/intimiderende campinggasten’, maar wij hebben geen enkele nare ervaring gehad.

Andere opties zijn chambres d’hôtes & gîtes; deze kosten voor 2 personen meestal tussen de 55 en 65 euro per nacht, als het niet meer is tegenwoordig. In Frankrijk is het verplicht de tarieven goed zichtbaar bij de ingang te vermelden, dus als je een leuke chambre d’hotes ziet kunt u zonder gedoe snel de prijs bekijken.

In de meeste plaatsen zijn ook wel één of meerdere hotels te vinden. Deze vindt u meestal ook via Booking.com.

En nee een Hotel de Ville is géén hotel 😉 Wij hebben enkele jaren geleden op de volgende campings die aan de Loire Kastelenroute liggen overnacht. Uiteraard kan onderstaande informatie niet meer actueel zijn.

 • Azay le Rideau: Camping Municipal Le Sabot (zie foto). Erg mooie camping municipal  met veel bomen, op een paar honderd meter van het centrum. Gratis zwemmen in het naastgelegen zwembad. Prima sanitair. Bezoek de website
 • Amboise: Camping Municipal de l’Ile d’Or. Onder deze lijst vind je een foto. Mooi gelegen op een eiland in de Loire. Heeft een randonneursveld dat zich helemaal achterin het terrein bevindt. Veel fietsers, helaas wat weinig bomen. Wél picknicktafels. Tegen gereduceerd tarief zwemmen in de piscine. Er is ook een barretje. Bezoek de website
 • Chaumont: camping municipal aan de Loire. Zeer basic camping maar verder prima. Voor de supermarkt moet je de brug over, naar Onzain (zie verderop). Daar is overigens ook een (wellicht net iets betere) camping. Je kunt hier wel mooi aan het water staan. Geen eigen website.
 • Beaugency: Camping Municipal du Val de Flux. Redelijke camping met hier en daar een picknicktafel. 1 Groot sanitairblok. Op loopafstand van het historische centrum van Beaugency. De camping heeft een kleine cafetaria. Bezoek de website
 • Orleans: Camping municipal Gaston Marchand. Eén van de duurdere municipals die we tegenkwamen: 11 euro geloof ik. Ligt vrij ver van het historische centrum; een tramhalte vind je op een minuut of 10 lopen. Redelijke camping, met 1 gammele picknicktafel. Bezoek de website
 • Sully-sur-Loire: Sully heeft geen gemeentelijke camping dus kwamen we op de camping Le Jardin de Sully uit. Hier betaalden we 15 euro. Mooie plekken met veel bomen én picknicktafels. Er is een (opblaas)zwembad. Midgetgolfen op de matige midgetgolfbaan is gratis. Bezoek de website
 • Briare: Camping Le Martinet maakt deel uit van het Only Camp netwerk. Prima camping, een van de weinige waarvan ik weer dat je er mag barbecueën. Gratis wifi; overigens is op de meeste campings gratis wifi aanwezig. Bezoek de website
 • La Ferté Saint-Aubin: Camping Du Cosson. Het kleine opblaas-zwembad bleek bij aankomst helaas buiten gebruik. Erg jammer als je net een rustdag gepland hebt. Echt goedkoop waren de overnachtingen ook niet, afgezet tegen het gebodene. Geluidsoverlast van langsrazende treinen. Net buiten de camping vind je een aantal picknicktafels op leuke plekjes. Bezoek de website
 • Onzain: Goede camping municipal met vriendelijke beheerders die uitstekend Engels spreken. Eén picknicktafel naast de receptie waar je gebruik kunt maken van de gratis wifi en ook je telefoon kunt opladen. Ligt niet ver van de Loire vandaag; vanaf de brug heb je mooi uitzicht op het kasteel van Chaumont, Het was wel vrij druk in het sanitairblok. Geen eigen website.
 • Tours: de camping maakt ook deel uit van het Only Camp netwerk. Erg goed en nieuwe sanitair, zwak wifi-signaal. Het centrum van Tours bereik je met de bus. De bushalte is een kwartiertje lopen. Voor boodschappen hoef je niet helemaal Tours in maar ga je na de uitgang naar links. Geen eigen website.
 • Chinon: Camping L’Ile Auger. Trekkersveldje met slechts 1 picknicktafel. Voor Wifi moet je hier betalen. Zwemmen met korting in het nabijgelegen zwembad (mooi binnen- en buitenbad). Bezoek de website

Praktische Links met betrekking tot de Loire Kastelenroute

Fotos’ van onze Fietsvakantie langs de Loire

Wij fietsen een flink deel van de Loire Kastelenroute, kamperend. Omdat het project Guedelon ons erg aansprak zijn we richting het Oosten wel van de route afgeweken. Guedelon is een kasteel dat wordt gebouwd door alleen gebruik te maken van middeleeuwse technieken. Hier onder een sfeerimpressie:

Kasteel van Saumur
Kasteel van Saumur. Saumur was onze uitstopplaats van de fietsbus.
 Camping Municipal Le Sabot in Azay le Rideau
De eerste camping: Camping Municipal Le Sabot in Azay le Rideau
loire rivier
Aan water geen gebrek
Kasteel langs de Loire Kastelenroute
Een van de vele kastelen langs de Loire Kastelenroute
Amboise
Amboise, met de camping aan de andere over van de rivier
Clos Lucé, Amboise
Le Clos Lucé, museum gewijd aan Leonardo da Vinci die een tijd in Amboise verbleef
Kathedraal Orléans
De Kathedraal van Orléans
kasteel 2
Nog maar een kasteeltje
fietsvakantie Frankrijk
Uitzicht vanuit de tent
kasteel in de zon
De namen van alle kasteeltjes heb ik niet meer paraat helaas…
Château Chambord
… maar dit is het enorme Château Chambord
Guedelon Kasteel
Kasteel van Guedelon (nog altijd in aanbouw, zeer de moeite waard)
Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie