Fietsvakantie Rond de Bodensee

Het rondje Bodensee is een zeer populaire, toegankelijke fietsvakantie. Tijdens uw reis fietst u door maar liefst 3 landen heen: Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Dit klassieke rondje heeft een lage moeilijkheidsgraad en is daarmee ook geschikt voor senioren en beginnende (vakantie)fietsers.

De fietsroute rond de Bodensee is 260 a 270 kilometer lang, en is een van Europa’s meest populaire fietstochten. De route is volledig bewegwijzerd (verdwalen is onmogelijk) en loopt voor het grootste gedeelte over fietspaden langs de oevers van de Bodensee.

zeilboten op de Bodensee

De route kent diverse leuke plaatsjes en andere hoogtepunten. Ook kunt u uw fietstocht pauzeren voor leuke boottochtjes, winkelen en de lokale keuken.

Zeer geoefende sportieve fietsers kunnen de route in 3 dagen afleggen. Echter kiezen de meeste fietsers er voor 4 a 6 dagen uit te trekken om geheel rond de Bodensee te fietsen. Senioren en gezinnen met kinderen kunnen er natuurlijk ook 7 of 8 dagen over doen. De voorzieningen zijn, mede door de vele fietsers, uitstekend te noemen.

Georganiseerde Fietsvakanties rond de Bodensee: bekijk de aanbiedingen van Fital ReizenSNP Natuurreizen en Eigen-Wijze Reizen

Bent u nooit eerder op fietsvakantie geweest, of zoekt u een laagdrempelige fietsbestemming buiten Nederland? Dan is het Rondje Bodensee een mooie optie!

Fietsen rond de Bodensee

Het meer, dat ook wel ‘Meer van Konstanz’ wordt genoemd, is omringd door uitgestrekte wijngaarden, historische vakwerkstadjes en de Alpen. Een klein deel van de route is glooiend, maar eigenlijk fietst u voornamelijk over vlakke fietspaden direct aan het meer. Daarmee is de route ook zeer geschikt voor families met jonge kinderen.

Met de aanschaf van de Fietsgids Bikeline Bodensee-Radweg wordt de tocht helemaal een eitje. Daarnaast bevat de fietsgids naast de route allerlei andere nuttige informatie.

Hoogtepunten Rondje Bodensee

 • Bont gekleurde vakwerkhuisjes in Stein am Rhein
 • Autovrij fietsen door de natuur, met de blik op glinsterend water
 • Zoetwaren bij de koffie: Oostenrijkse Strudels, Zwitserse chocola en de welbekende Duitse Kirschtorte
 • De pier met uitkijktoren in Friedrichshafen
 • De Rheinfall, Europa’s grootste waterval
 • Slot Salem, een voormalig cisterciënzerklooster
 • Het eiland Reichenau (UNESCO wereldcultuurerfgoed), 
 • Paalwoningenmuseum bij Unteruhldingen
 • Het bloemeneiland Mainau

Georganiseerde fietsvakanties rond de Bodensee

Wilt u deze ronde om het bekende meer fietsen, waarbij uw overnachtingen zijn geboekt en uw bagage van begin- naar eindpunt van de dag wordt getransporteerd? Dat is mogelijk! Gezien de populariteit van deze fietstocht zijn er diverse reisaanbieders die deze reis aanbieden. 

 • Fital Reizen: Fital heeft een individuele reis op basis van eigen vervoer. U verblijft in *** hotels en Gasthöfen, en uw bagage wordt vervoerd. 8-daagse reis waarvan 6 fietsdagen. Dagafstanden van 35 tot 60 km. Ze hebben ook een 10-daagse groepsreis waarbij u met de fietsbus naar de start reist. Bekijk de Bodensee-reizen van Fital op hun website
 • Eigen-Wijze Reizen: biedt een 6, 8 of 10-daagse fietstrektocht aan langs de Bodensee. Dagafstanden tussen de 15 tot 50 km, afhankelijk van welk pakket u kiest. Hotels of pensions met bagagevervoer, op basis van logies en ontbijt. Half-pension ook mogelijk. Bekijk de opties van deze reisorganisatie op hun website.
 • Fietsrelax.nl: 8-daagse fietsreis met overnachtingen (na aankomst in Konstanz) in Überlingen, Lindau, Höchst/Rorschach, Konstanz, Schaffhausen en wederom Konstanz. Keuze uit A of B-categorie hotels (prijs varieert). Eigen vervoer naar startpunt, auto maar ook Konstanz is met de trein te bereiken, informeer bij de Treinreiswinkel naar de mogelijkheden. GPS tracks zijn beschikbaar. Bekijk de website.
 • SNP Natuurreizen: 7-daagse reis met overnachtingen in middenklasse hotels of luxe 3*-4* hotels.Aan u de keuze. Optioneel huur van e-bike. Ontbijt en Bagagevervoer zijn inbegrepen, evenals kaartmateriaal en de bootovertocht van Wallhausen naar Überlingen incl. fiets. Bezoek de website.
 • ANWB Reizen: 9-daagse fietsvakantie, een dag langer (extra overnachting in Bregenz) dan de meeste andere reizen. Bagagetransport is inclusief, evenals het gebruik van een fietstas. Verlenging mogelijk, bekijk de website.
 • TUI Reizen: Individuele fietsrondreis van 8 dagen (7 overnachtingen) inclusief bagagetransport. Dagafstanden per fiets tussen 40 en 65 kilometer, huurfiets optioneel. Bekijk de website.
 • Actief door Europa: 7-daagse fietsvakantie Bodensee Klassieker met start en eindpunt in Konstanz inclusief entree Entree Rosgartenmuseum aldaar. Huurfiets of -tandem mogelijk. U overnacht in 3-sterren standaardhotels of 3-/4-sterren comforthotels. Bezoek de ADE website.
 • Fietsvakantie-Duitsland.nl: Deze reisorganisatie heeft meerdere reizen met de Bodensee als middelpunt. Er is zowel een groepsreis als een aantal individuele reizen, en eentje speciaal geschikt voor kinderen. Ze variëren in lengte en route. Bekijk ze op website.
 • OAD Reizen: Busreis met een groep, eigen fiets kan mee of u kunt er 1 huren (toerfiets of e-bike.). Opstapplaats Zeddam. Nederlandse begeleiding. U fietst niet van hotel naar hotel, maar de bus pikt u op. Zie de details op de website.
Bloemeneiland Mainau
Het Bloemeneiland Mainau, een hioogtepunt tijdens uw fietsvakantie rond de Bodensee

Leuke Weetjes over deze fietsroute

 • Het meer wordt ook wel ‘Meer van Konstanz’ genoemd, en is qua grootte het op twee na grootste meer van Europa 
 • Het meer kent een mild klimaat met meer dan tweeduizend zonuren per jaar
 • Er is een Nederlandstalige fietsgids: Bikeline Bodensee-Radweg
 • Een uitgebreide toeristische website over het gebied, met tal van tips en activiteiten is Bodensee.eu
Rheinfall waterval bij Schaffhausen
De Rheinfall waterval bij Schaffhausen

Ervaringen met deze fietsroute

Heeft u dit rondje al eens gefietst? Dan ben ik erg benieuwd naar uw ervaringen! Welke dagafstanden reed u? En heeft u nog leuke tips met betrekking tot overnachtingen of restaurants? Had u zelf uw vakantie rond de Bodensee uitgestippeld of had u geboekt via een van de reisorganisaties? Ik lees het graag terug in de reacties hier onder.

fietsers bij zonsondergang aan het meer
Zonsondergang aan het meer
Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie