Fietsen in Puglia, de hak van Italië

Als je wilt gaan fietsen in Puglia heb je de keuze uit vele reisorganisaties die er zowel individuele als groepsreizen aanbieden, maar je kunt natuurlijk ook prima op eigen houtje in de hak van Italië gaan fietsen!

Dat laatste deed ik als verlenging van de Balkan Kustroute. Op deze pagina vind je een overzicht van een aantal reisorganisaties voor fietsvakanties in Puglia en een (foto)verslag van mijn fietstocht door Apulië, zoals de regio ook wel wordt genoemd.

Alberobello Puglia
Alberobello

Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in Puglia

Je kunt natuurlijk prima zelfstandig gaan fietsen in Puglia, al dan niet kamperend. Als je wat verder door scrollt kun je lezen over mijn fietsdagen in deze Italiaanse regio. Voor fietsers die liever alle zorg uit handen laten nemen zijn er ook diverse reisorganisaties die fietsvakanties in Puglia aanbieden. Ik zet er een aantal op een rijtje:

  • Eigenwijze Reizen biedt een 8-daagse trektocht door Puglia aan, met dagafstand van 45 tot maximaal 70 kilometer. Je bezoekt onder meer Alberobello, Gallipoli, Santa Maria di Leuca en Lecce. Er is keuze uit een een hotel-variant en een luxe hotel-variant. Bekijk deze fietsvakantie of lees meer over de fietsvakanties van Eigenwijze Reizen.
  • SNP Natuurreizen biedt een fietsvakantie in deze regio aan langs hotels en bed & breakfasts. Startpunt is Monopoli aan de Adriatisch Zee. Bij deze reis bezoek je ook Alberobello, Lecce en andere authentieke stadjes. Ook deze reis slaat Matera over, maar misschien kun je de reis verlengen. Bekijk deze fietsvakantie of lees meer over de fietsvakanties van SNP.
  • Onderweegs in Italië is specialist in fietsvakantie in Italië, en heeft natuurlijk ook een reis in Apulië.Deze fietsvakantie start wel in Matera. het is een gemakkelijke fietstocht door het lieflijke landschap van Puglia: langs wijngaarden, olijfboomgaarden, witte dorpen en de niet-te-missen trulli . Fietshuur is mogelijk, ook e-bikes. Bekijk de fietsvakantie of lees meer over Onderweegs in Italië.
  • Djoser heeft een 8-daagse fietsreis. Bij Djoser gaat het altijd om groepsreizen, dus je verkent Puglia in groepsverband. Jullie bezoeken een paar van de mooiste Italiaanse steden. Matera, Ostuni en Lecce bieden een schat aan architectonische rijkdom. Vliegen op Bari en transfer naar Matera. Er is een Nederlandstalige reisbegeleider. Bekijk deze fietsvakantie of lees meer over Djoser Fietsreizen.

Puglia is één van de mooiste regio’s van Italië. De afwisseling van de wijn- en olijfgaarden, het klimaat, de mooie steden en de routes langs de Ionische Zee en de Adriatische Zee maken deze fietstocht bijzonder aangenaam. – Eigenwijze Reizen

Fietsvakantie van Brindisi naar Benevento

Zelf fietste ik in 2022 door Puglia, als ‘encore’ na de Balkan Kustroute fietsreis. Deze eindigt namelijk in Igoumenitsa, Griekenland, alwaar je de boot kunt nemen naar Brindisi. Ik wilde mijn fiets door Camino-Fietstransport van Rome naar Nederland laten vervoeren, vandaar dat ik na de Balkan Kustroute nog door Puglia kwam. Een prachtig toetje op een al schitterende reis!

Uiteindelijk ben ik niet helemaal tot Rome gekomen; in Benevento was ik het na 4 weken op de pedalen in de hitte wel zat. Daar heb ik de trein naar Rome genomen. Puglia ben ik dus wel helemaal doorgefietst, en wel via de Apulië-route van Hans Reitsma. Meer info over deze route op zijn website, en meer over de Reitsma Routes in het algemeen op deze pagina.

Fietsen in Puglia typisch landschap
typisch landschap op de eerste fietsdag in Puglia vanaf de Italiaanse Oostkust

De eerste overnachting in Puglia was in Alberobello. De afstand Brindisi – Alberobello is via de Reitsma Route zo’n 85 kilometer, en ik kreeg die dag te maken met 1.000+ hoogtemeters. Het was een mooie fietsdag; bovenstaande foto geeft een goed beeld van de eerste tientallen kilometers vanaf de Oostkust.

Alberobello is zeer toeristisch en er zijn veel hotels et cetera in de buurt. Ook zijn er 2 campings; ik koos voor degene het dichtst bij het centrum van Alberobello: Camping dei Trulli di Alberobello (website), ook al omdat deze een zwembad heeft. Het bleek echter niet echt een aanrader. Als fietser met tentje werd me een plekje op een soort boshelling aan de zijkant van de camping toegewezen, tussen de jongeren die daar ook met tentjes stonden. Alle enigszins vlakke plekken waren bezet, maar buiten dat was het geen prettige kampeerspot.

Toen ik dit aangaf kon ik elders op de camping staan, weliswaar niet op een volwaardige (caravan)plek maar wel vlak en zonder rumoer. Bij het zwembad wordt continu harde muziek gespeeld; buiten dat is de camping oke. Alhoewel; eigenlijk geldt er een minimum van 2 nachten, maar hier kwam ik onderuit. Als je rust zoekt zou ik die andere proberen. Ik vermoed dat de meesten die gaan Fietsen in Puglia ook voor hun rust komen.

Landschap Puglia italie
fietsen door heerlijk verlaten Italiaanse landschappen

Alberobello is in de ochtend goed te doen; nauwelijks nog toeristen op de been. Samen met Matera vormt Alberobello toch een van de hoogtepunten van Puglia. In de stad kun je honderden trulli vinden. Deze witte huisjes met kegelvormig dak zijn één van de symbolen van Puglia. Het oude centrum bestaat uit kronkelige straatjes waar het later op de dag zou wemelen van de toeristen. Ik zou de fiets lekker ergens parkeren, ook als je vroeg in de ochtend het centrum in gaat. Vanaf Brindisi kom je al fietsend al meerdere trulli verspreid over de dag tegen.

Matera
Matera

De tweede fietsdag eindigde in Matera, dat officielel net niet meer in Puglia ligt maar in Basilicata. De fietsafstand Alberobello – Matera is zo’n 72 kilometer, en er moesten 550 hoogtemeters bedwongen worden. Matera vormde het hoogtepunt van m’n fietstrip door Puglia, eigenlijk deels vanwege de uitstekende kampeer-ervaring bij Area Camper Kartodromo Matera (geen website). Dit is een voormalige kartbaan waar je naast kunt kamperen. De eigenaar, die als ik het goed onthouden heb Gianfranco heet biedt een uitstekende shuttle-service naar Matera.

Matera
Matera

Hij zet je af in het centrum van Matera, en kan je uren later daar ook weer ophalen. Echter biedt hij ook de mogelijkheid je met zonsondergang bij het uitzichtpunt weer op te halen. Hoewel dit wel een aardige klim vergt kan ik dit van harte aanbevelen, want je hebt een schitterend uitzicht over de stad.

Matera zonsondergang
Matera wanneer het donker wordt en de lichten in de stad aangaan

 Matera is een van de oudste steden ter wereld (11.000 jaar oud) en staat bekend om haar grotwoningen en rotskerken. In 2019 was de stad – gedeeld – Culturele Hoofdstad van Europa. Lees meer over Puglia op de officiële toersime-website viaggiareinpuglia.it

fietsen in Puglia landschap met huisjes

Na Matera ging de route van Reitsma door schitterende verlaten gebieden, maar je kwam vaak genoeg door een stad voor boodschappen. Wat betreft water is het hier en daar opletten.

Apulië italie

Andere fietsers heb ik niet of nauwelijks gezien op deze route. Zelfs gemotoriseerd verkeer was op sommige stukken zeldzaam.

stad in Puglia
Candela
Sant'Agata di Puglia
Sant’Agata di Puglia

Er is een nadeel van fietsen in Puglia, althans voor kampeerders: campings zijn dun gezaaid in dit deel van Italie, en zelfs voor een hotel moet er soms flink (om)geklommen worden. Naar Sant’Agata di Puglia was het even klimmen om bij hotel L’antico Monastero (website) te geraken. Leuk stadje met 0 toeristen.

Ervaringen met fietsen in Puglia

Ben jij al eens gaan fietsen in Puglia en vind je het leuk om je tips, route en/of ervaringen te delen? Dat kan, graag zelfs! Laat dan een comment over jouw Italiaanse fietsvakantie achter onderaan deze pagina.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie