Warmshowers

Vakantiefietsers die niet met een reisorganisatie mee zijn zullen doorgaans zelf een overnachtingen moeten regelen. Voor hen die niet zo veel op hebben met campings en hotels is dit mogelijk een interessant artikel.

Reist u met een beperkt budget, fietst u ergens waar weinig campings zijn of vindt u het gewoon leuk om te overnachten bij andere fietsliefhebbers? Dan is Warmshowers.org mogelijk een aardige website voor u.

Overnachten bij andere fiets-enthousiastelingen

Warmshowers is een online community voor fietsreizigers die elkaar een slaapplek kunnen aanbieden. Dit kan een bed zijn in een eigen slaapkamer, maar ook een bank of zelfs maar een plekje in de tuin om uw tent op te zetten. Wereldwijd zijn er momenteel zo’n 20.000 actieve gastvrouwen en -heren ingeschreven.

warmshowers.org website

Anders dan bijvoorbeeld Vrienden op de Fiets betaalt u niets voor uw overnachting. Wel is het uiteraard wenselijk dat als u gebruik maakt van Warmshowers u zelf ook uw huis openstelt voor fietsers. Maar of u dit doet, en hoe vaak u mensen kunt ontvangen en waar ze gebruik van mogen maken bepaalt u helemaal zelf.

Wilt u na uw inschrijving niet gelijk een slaapplaats aanbieden kunt u ‘Not Currently Available’ aanvinken. Gezien het feit dat het aantal hosts een stuk lager ligt dan het aantal leden zult u niet de eerste zijn die niet-available is en dit ook blijft. Geen probleem, u kunt dit altijd later nog wijzigen.


Warmshowers vs. Couchsurfing

Wat Warmshowers wellicht leuker maakt dan bijvoorbeeld Couchsurfing is dat je overnacht bij mensen die zelf ook graag reizen maken met de fiets, of er in elk geval in geïnteresseerd zijn. Daarbij is Warmshowers een stuk minder bekend en misschien nog wat meer ‘puur'(?), zowel wat hosts als logees betreft. Een nadeel ten opzichte van Couchsurfing is dat er minder overnachtingsadressen zijn. Zo heeft Warmshowers op moment van schrijven 120.000 leden en ruim 74.000 hosts, en staan er bij CouchSurfing maar liefst 4.000.000 reizigers ingeschreven…

Uzelf aanmelden bij als WarmShower-gebruiker

U kunt zich aanmelden voor WarmShowers via deze pagina. Tijdens het registratieproces geef je aan wat je logees aan kunt bieden. Stel je alleen een slaapplaats ter beschikking waar fietsvakantie-liefhebbers gratis kunnen overnachten of mogen ze bijvoorbeeld ook gebruik maken van je wasmachine, douche en/of keuken.

Om een beeld te krijgen van het aantal Nederlanders dat op de site actief: er zijn enkele tientallen Amsterdammers en Utrechters lid van Warmshowers. Wat wel opvalt is dat een groot aantal de status op ‘Not currently available’ heeft staan. Zijn dit fietsvakantie-gangers die alleen gebruik willen maken van gastadressen maar zelf geen slaapplek willen bieden? Meer over het principe van Warmshowers lees je op de Veel Gestelde Vragen-pagina (Engelstalig).

Hoewel de WarmShowers-site gratis is, is de site wel afhankelijk van donaties. Gebruikers op de website worden gevraagd een ‘Donation Level’ te kiezen. De Warmshowers App is helaas sinds een tijdje niet meer gratis te gebruiken. Een jaarabonnement kort op moment van schrijven € 19.99. U kunt ook kiezen voor een maandlidmaatschap; dit kost € 3.49.


Bezoek warmshowers.org of download de app bij iTunes | Google Play Store. Warmshowers.org is ook te vinden op Twitter | Facebook

Als er geen adres beschikbaar is en de nood is hoog, kunt u natuurlijk altijd terecht op Booking.com en AirBnB. Micro-kamperen (tegen een vergoeding) bij locals in de tuin kan via Campspace.com. Lees er op deze pagina meer over.

Ervaringen met WarmShowers

Als u al eens gebruik hebt gemaakt van Warmshowers of CouchSurfing dan kunt uw ervaringen hier onder delen met de andere bezoekers van fietsvakanties.net. Ook als u zelf host bent ben ik erg benieuwd naar uw ervaringen.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

13 gedachten over “Warmshowers”

 1. Dank voor het informeren, delen.
  Erg bruikbaar en ik heb nu een alternatief, beter gevonden ipv Airbnb, booking etc. Zowel voor gastheerschap als reiziger. Juist ook nu ;).
  Dank.
  Groet
  Geert-Jan

  Beantwoorden
 2. In 2018 voor het eerst gebruik gemaakt van Warm Showers. Ervaring is dat veel hosts niet reageren op een e-mail. Sommige hosts geven hun telefoonnummer, dit helpt soms, of je krijgt de voicemail. Je moet dus altijd een paar dagen vooruit plannen en zo jezelf tijd gunnen een andere host te proberen. Verder zijn mijn ervaringen goed, Soms beter dan een hotel, andere keren wat primitiever.

  Sjaak, Kenia

  Beantwoorden
 3. Voor WarmShowers wordt inmiddels een eenmalige bijdrage gevraagd van $30. Zolang je elk jaar inlogt, blijft je lidmaatschap geldig.
  Zo lang je geen lid bent, kun je echter niet zien waar de adressen ongeveer zijn, wat je bij Vrienden op de Fiets wel kunt zien. Als je pech hebt zit er geen enkel adres in de buurt van de trip waar je naar toe wilt.

  Beantwoorden
 4. Ben nog geen lid van Warmshowers en kan dus de adressen niet zien maar weet iemand of er veel adressen beschikbaar zijn in de Pyreneeën? Dit in verband met mijn coast to coast reis door de Pyreneen aanstaande zomer.

  Beantwoorden
 5. Mag ik als wandelaar ook gebruik maken van deze site? Of moet je echt op fietsvakantie zijn? Daar ik het Pieterpad, van Sint Pietersberg naar Pieterburen ga lopen zou ik ook graag weten of er adressen op deze route te vinden zijn. Bij Vrienden op de fiets ben je als wandelaar ook welkom, nadelig is dat ik op veel adressen dan een “toeslag” krijg als alleengaande wandelaar. Kan zomaar zijn dat ik E40,- moet betalen ipv E25,-. Vind dat echt veel geld, daarbij eet ik maar 1 ontbijt, dus begrijp niet waarom het verschil zo groot moet zijn. Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • hoi Carla, vragen ze soms €40.- bij vrienden op de fiets? als dit zo is, dan mag dat volgens mij helemaal niet. ik reis ook alleen en zou hier niet mee akkoord gaan. het standaard bedrag is tegenwoordig €25.- . ook voor iemand alleen.

   Beantwoorden
   • Beste Carla.
    toevalig lees ik deze rubriek. Ben gastadres van vr. op de f. Heb regelmatig 1 pers. als gast en zij betaLen mijvolgens de regels 25, euro. 40,00 mag niet.Is ook echt te veel.

    Beantwoorden
  • Als voormalig aanbieder bij Vrienden op de fiets hebben we nooit toeslag aangerekend, wel iets extra als er ook een warme maaltijd mee gemoeid was (en dat was geen pasta wat we aanboden)

   Wel enkele mindere ervaringen in die zin dat men de auto, met fietsenrek, achter de hoek had staan en dus zo goedkoop kon overnachten.
   Dat heeft me doen afhaken als host.
   Het zijn de ‘goei’ die de prijs betalen voor de schuinsmarcheerders….. helaas…. miss neem ik het ooit wel weer op…

   Beantwoorden
 6. Kan iemand me vertellen hoeveel adressen warmshowers heeft in België?
  En hoeveel in het Noorden van Frankrijk (regio Arras – Amiens- Rouen)?
  Ik vind het een leuk initiatief maar ben al lid van https://welcometomygarden.org/
  en vind het jammer dat je als wanne-be lid geen idee hebt van het aantal adressen in een regio.

  Beantwoorden

Plaats een reactie