Fietsvakanties in Nederland

Nederland is een van de beste fietslanden ter wereld. Het barst hier van de vrijliggende fietspaden door zeer verschillende landschappen. Voor fietsvakanties zijn meer dan voldoende hotels, B&B’s, campings en horeca-punten te vinden. Of je nu kiest voor bossen, heide, steden en cultuur of zee, rivieren en meren: er is voor iedereen wel een prachtige route te vinden.

Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer fietsers kiezen voor een fietsvakantie in eigen land. Dit al dan niet als opstapje naar een fietsreis buiten onze landsgrenzen. Deze pagina gaat specifiek over fietsvakanties in Nederland.

Populaire Fietsvakanties in Nederland

Populaire fietsvakanties zijn bijvoorbeeld de Hollandse Waterlinie Route, Elfstedentocht Fietsreis, de fietsvakantie Rond de Zuiderzee en het Fietserspad (het Pieterpad voor fietsers). Vind je lekker eten minstens zo belangrijk als je fietsroute? Denk dan eens aan een Culinaire Fietsreis door Limburg.

Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in Nederland

Hier vind je een overzicht van bekende reisorganisaties die fietsvakanties in Nederland organiseren. De overnachtingen zijn dan geregeld, en dikwijls ook het ontbijt en/of diner. Dit verschilt per reisaanbieder. Vaak wordt ook het bagagevervoer verzorgd, en is er de mogelijkheid om een fiets of e-bike te huren, indien je niet op je eigen fiets gaat. Klik op een reisorganisatie om meer over hun fietsvakanties te lezen:


 Het aanbod van reisorganisaties bestaat meestal voornamelijk uit individuele fietsvakanties waarbij je van (vooraf geboekte) slaapgelegenheid naar slaapgelegenheid fietst. Vaak is het ontbijt inbegrepen, soms ook het diner. Tijdens de lunch zit je op de fiets, dus dit regel je doorgaans zelf. Soms is een lunchpakket bij te boeken, of wees creatief bij het ontbijtbuffet.

Sommige organisaties bieden standplaatsvakanties, waarbij je vanuit 1 hotel verschillende dagtochten fietst. Tot slot zijn er groepsreizen, zoals bus-fietsvakanties.

Fietsarrangementen in Nederland

Je kunt ook kiezen voor een fietsarrangement. Diverse hotelketens bieden fietsvakanties van hotel naar hotel aan, meestal ook met bagagevervoer. Er zijn ook hotels die je als standplaats kunt gebruiken en elke dag een andere dagtocht kunt maken.

Voorbeelden van meerdaagse fietsarrangementen zijn het Klavertje Vier arrangement van Flechter Hotels (op diverse locaties) en het originele Klavertje Vier arrangement op de Veluwe van Bilderberg Hotels. Bekijk alle arrangementen en mogelijkheden op de pagina over fietsarrangementen in Nederland.

eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Zelfstandig op Fietsvakantie in Nederland

Persoonlijk ga ik het liefst met de tent en fietstassen op reis, zonder reisorganisatie, bagagevervoer of geplande overnachtingen. Je bent nergens aan gebonden, en in Nederland is altijd wel een camping in de buurt te vinden.

Om campings te vinden kan ik de camping app van Archies van harte aanbevelen. Bijzondere plekken bij particulieren in de tuin vind je via Campspace, of kampeer in de natuur op een van de vele natuurkampeerterreinen. Ook een optie: overnacht voor weinig geld via Vrienden op de Fiets, dan kun je de tent thuislaten.

Als je zelfstandig op fietsvakantie gaat en nog fiets- of kampeerspullen nodig hebt, is de Fietsvakantiewinkel een aanrader. Deze webshop wordt gerund voor en door fietsers, en ze hebben alles wat een fietskampeerder nodig heeft.

Kustroute fietsvakanties in Nederland
De LF Kustroute, een van de populaire fietsvakanties in Nederland

Bekende Lange-Afstands-Fietsroutes in Nederland

Je kunt natuurlijk prima zelf een meerdaagse fietsroute uitstippelen, maar er zijn ook veel kan-en-klare prachtige fietsroutes in Nederland. Zeer populair is het Fietserspad, de fietsvariant van het bekende Pieterpad voor wandelaars. Ook de vernieuwde LF-fietsroutes zijn populair; ik fietste er zelf al enkele. Ik zet er een aantal op een rijtje:

  • Fietserpad. Het Fietserpad volgt zo veel mogelijk de wandelroute van het Pieterpad. Dit over een lengte van ongeveer 500 kilometer. Er is geen officiële website, maar uitgeverij Elmar heeft een mooie gids. Zowel SNP Natuurreizen, Fital Reizen als Fietsrelax bieden een fietsvakantie langs het Pieterpad aan.
  • Fietsen langs het Pieterpad. Nagenoeg dezelfde route als bovenstaande, maar er is onlangs een goede fietsgids voor uitgekomen. Uitgeverij Elmar bracht de gids Fietsen langs het Pieterpad uit.
  • Rondje Nederland. Het Rondje Nederland fietsen: voor veel fietsers de ultieme fietsroute in Nederland. Voor de meeste fietsers al de route ( 1385 km) te lang zijn om in een vakantie af te leggen, maar je kunt hem ook prima in 2 of meer keren doen.
  • LF Kustroute. 610 kilometer langs de Nederlandse Kust. Bezoek de website, of lees mijn reisverslag van de LF Kustorute. Het praktische reisgidsje is te koop via de fietsvakantiewinkel.nl
  • LF Maasroute. Je fietst hierbij van Maastricht, waar de rivier het land binnenkomt, naar Hoek van Holland. Bezoek de website.
  • De Vechtdalroute. De LF16 fietsroute van 245 kilometer is uitstekend geschikt voor een fietsvakantie in Nederland. Je fietst niet alleen in Overijssel, maar ook een stukje door Duitsland. Lees meer over de Vechtdalroute.
  • Rondje Twente Fietsen. Door trajecten van 3 grote landelijke fietsroutes (LF14, LF15 en LF8) aan elkaar te te verbinden, is het Rondje Twente ontstaan. De route is goed voor 200 km in Salland en Twente; ideaal voor een lang weekend fietsen. Lees een reisverslag op Fietskriebels.com
  • LF Zuiderzeeroute,  een langeafstand-fietsroute van 440 km rondom het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee. Bezoek de website, of lees mijn reisverslag van de LF Zuiderzeeroute.
  • Limesroute. Deze oude Romeinse route voert langs de oude noordgrens van het vroegere Romeinse rijk tussen Katwijk aan zee en Nijmegen, dwars door Nederland. en je kunt hem ook fietsen! als je wilt kun je zelfs doorfietsen tot het eindpunt in Roemenië. Lees er meer over bij de Europafietsers.
fietsen langs de Zuiderzeeroute
Op fietsvakantie langs de LF Zuiderzeeroute

Overige Fietsvakanties in Nederland

Misschien heb je niet gevonden hebben wat je zocht. Lees in dat geval dan ook de pagina over fietsvakanties met een e-bike of de pagina over Fiets-Vaarvakanties. Dan overnacht je op een cruiseschip en fiets je overdag langs een (bekende) rivier. Dit kan ook in eigen land, bijvoorbeeld via Fital Fietsvakanties. Welke variant je ook kiest: een mooie fietsvakantie in eigen land gewenst!

Op fietsvakantie in Nederland: avontuur vinden kan ook dicht bij huis

Hoewel echte avonturiers er misschien niet aan moeten denken is Nederland echt fantastisch een paar weken rond te fietsen.

Met het Rondje Nederland ben je wel even zoet, en er is ook een fietsroute zo dicht mogelijk langs de landsgrenzen. Deze vond ik tijdens het tweede corona-jaar op internet en ik heb hier (op wat mulle zandpaden na) flink wat plezier van gehad. Ook kon het deel in Zuid-Limburg wedijveren met buitenlandse bestemmingen wat betreft heuvels.

Nederland kent diverse schitterende gebieden voor een meerdaagse fietsvakantie. Je leert deze gebieden en bijbehorende flora en fauna van dichtbij kennen: fietsers zien en ruiken meer. Je beleeft je eigen land zoals je dat misschien nog nooit eerder deed. Fietsroutes zijn er genoeg: van de Waddenzee in het noorden tot het Zuiderse Limburg.

Zuiderzeemuseum
Het openlucht-gedeelte van het Zuiderzeemuseum langs de LF Zuiderzeeroute

Fietsen langs de Nederlandse Kust, het Fietserspad of net over de Duitse grens

Fiets je liever langs de kust? Kies dan voor de LF Kustroute. In het Oosten is juist het Fietserspad weer een geweldige optie. Wil je toch af en toe Nederland verlaten af en toe? Kijk dan eens op de website Geheimen over de Grens, met fietsroutes in Duitsland. Prima te combineren met een fietsvakantie in Nederland.

Net als in Nederland is er in Duitsland geen gebrek aan slaapgelegenheden voor fietsers, zoals hotels, B&B’s en (kleine) campings. Een goede website voor overnachtingsmogelijkheden voor fietsers in Duitsland is Bett und Bike.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo