Natuurkampeerterreinen

Op Natuurkampeerterreinen vind je als fietser na een dag op de pedalen de ultieme rust. Verspreid over heel het land zijn er maar liefst 133 Natuurkampeerterreinen waar je als fietskampeerder terecht kunt.

natuurkampeerterreinen logo

Om er te mogen kamperen heb je het Groene Boekje of Natuurkampeerkaart nodig. Je kampeert dus alleen met andere natuurliefhebbers. Dit regel je op de website natuurkampeerterreinen.nl.

Kampeer in een knusse boomgaard, aan zee, in het bos, op een uitgestrekt landgoed of binnen de wallen van een fort. De mogelijkheden zijn eindeloos! – Natuurkampeerterreinen.nl

Wat zijn Natuurkampeerterreinen?

Op een natuurkampeerterrein kampeer je ver weg van de massa. De terreinen bevinden zich veelal in rustige gebieden. Je vindt de meeste terreinen dan ook in het Oosten van het land, al zijn er in het Westen ook diverse campings. Er zijn geen seizoensplaatsen, wat de sfeer wat mij betreft vaak ten goede komt. Fietsers zijn altijd welkom.

Elk Natuurkampeerterrein voldoet aan de richtlijnen van Stichting De Groene Koepel. Zo zijn de campings kleinschalig, maar heeft elke kampeerder wel een ruime, eigen plek. De voorzieningen zijn zoals je die van een camping mag verwachten, maar reken niet op een kantine, speeltuinen en andere rust-verstorende voorzieningen. Verder speelt duurzaamheid een grote rol.

Natuurkampeerterreinen.nl website

Hoe werkt het?

Om op deze terreinen te mogen kamperen dien je eerst lid te worden. Je kunt kiezen voor een eenmalige aanschaf, die dan voor het huidige kalenderjaar geldigs. Het Groene Boekje krijg je dan toegestuurd, voor (op moment van schijven) € 15.95 exclusief verzendkosten.

Je kunt ook een abonnement nemen, dat elk jaar doorloopt. De kosten bedragen dan € 14.50 (excl. verzendkosten) per jaar. Je krijgt dan jaarlijks het Groene Boekje of de Natuurkampeerkaart thuisgestuurd.

De Natuurkampeerterreinen zijn overigens niet alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Ook met de camper of caravan kun je vaak terecht. Via de Terreinzoeker op de website kun je zien welke kampeerterreinen toegankelijk zijn met jouw kampeermiddel. Fietsers mogen overal kamperen. Op natuurcampings is ‘voor fietsers is er altijd een plekje’, zelfs als de camping volgeboekt is.

De meeste kampeerterreinen zijn tot 1 november open. Op sommige Natuurkampeerterreinen kun je het hele jaar terecht; deze vind je in de Terreinzoeker.

Ook Natuurkampeerder worden? Dat regel je online op natuurkampeerterreinen.nl/word-natuurkampeerder.


Op fietsvakantie langs Natuurkampeerterreinen

Op de site zijn diverse (reis)thema’s te vinden, waaronder fietsvakanties. En dat heeft toch onze grootste interesse. Leuk initiatief: er zijn maar liefst 7 Natuurkampeerroutes samengesteld. Deze routes zijn allemaal te fietsen met overnachtingen louter op Natuurkampeerterreinen. Je fietst van natuurkampeerterrein naar natuurkampeerterrein, en je hoeft niet te reserveren want als fietser (of wandelaar) kan je altijd terecht.

Op de website Nederland Fietsland vind je de routebeschrijving, het knooppuntenoverzicht en de GPX-files van deze Natuurkampeerroutes. Ik heb de links even voor je op een rijtje gezet:

Als je kant-en-klare fietsvakanties door de natuur zoekt, maar dan met hotel- in plaats van camping-overnachtingen, kijk dan eens bij de natuurbestemmingen van Fietsrelax en SNP Natuurreizen.

Natuurkampeerterreinen langs Fietsrondje Achterhoek
Een voorbeeld van een fietsvakantie langs Natuurcampings. Dit is het Rondje Achterhoek waar 9 natuurkampeerterreinen aan liggen.

Hoeveel Natuurkampeerterreinen zijn er?

Momenteel zijn er 144 Natuurkampeerterreinen, waaronder 10 in Frankrijk en 1 in België, waarvan eentje net over de Nederlandse grens. Ook zijn er 14 GroepsNatuurkampeerterreinen. De kampeerterreinen van Staatsbosbeheer zijn ook natuurkampeerterreinen.

campspace banner

Natuurkampeerterreinen in Frankrijk

Persoonlijk spreken de campings in Frankrijk mij erg aan, al ben ik er nog op geen enkele geweest. Deze campings liggen relatief dicht bij elkaar, namelijk in de Bourgogne en Auvergne. Twee voorbeelden van Franse Natuurcampings zijn Les Vernelles en Vivre a Marceau.

Het lijkt me een leuk idee om ooit een fietsvakantie langs alle Franse Natuurkampeerterreinen te houden. Toen ik ging googelen of een dergelijke route al bestond zag ik dat fiets-journalist Bert Sitters reeds een route voor 4 noordelijk gelegen campings heeft samengesteld. Deze vind je (helaas zonder overzichtskaartje) hier. Je kunt daar ook een PDF met de Franse fietsroute downloaden.

Mocht ik ooit een route langs alle Franse campings gaan fietsen dan zal ik een verslagje plaatsen op fietsvakanties.net.

fietsers op Natuurkampeerterrein Rietkraag in Lemelerveld
Natuurkampeerterrein Rietkraag in Lemelerveld, Overijssel

Adres- & Contactgegevens Natuurkampeerterreinen / De Groene Koepel

Stichting De Groene Koepel
Postbus 413
3430 AK Nieuwegein
website: www.natuurkampeerterreinen.nl
e-mail adres: info@degroenekoepel.nl
telefoonnummer: 030-6033701
instagram-account: instagram.com/natuurkampeerterreinen


Populaire Natuurcampings

Natuurlijk verwelkomt de ene natuurcamping jaarlijks meer gasten dan de andere. In Google wordt veel gezocht op de Natuurkampeerterreinen Borger, Drie, Groesbeek en De Knotwilg. Heb jij een favoriete natuurcamping? Laat dan een comment achter.


Goed om te weten:

  • Kamperen in de natuur: in het bos, aan zee of bij een boomgaard
  • Via de Terreinzoeker vind je eenvoudig een terrein dat aansluit op jouw wensen
  • Met name terreinen in Nederland, en enkele in Frankrijk
  • Lidmaatschap van een jaar, jaarlijks op te zeggen. Koop een Natuurkaart voor 1 jaar of kies voor een (goedkoper) doorlopend abonnement
  • De Natuurkampeerterreinen zijn alleen toegankelijk voor kampeerders met Het Groene Boekje / Natuurkampeerkaart
  • Alle terreinen van Staatsbosbeheer zijn ook een Natuurkampeerterrein
  • Er zijn geen seizoensplaatsen, dus geen vaste kliek
  • Geen drukke speelplaatsen; soms een schommel of zandbak. Natuurkampeerterreinen zijn kindvriendelijk
  • Oog voor duurzaamheid m.b.t energie en bouw/onderhoud
  • Sommige terreinen zijn het gehele jaar geopend
  • Natuurkampeerkaart opzeggen? Doe dit voor 1 november van een kalenderjaar voor een tijdige opzegging en verwerking

Ervaringen met Natuurkampeerterreinen

Kampeer je tijdens je fietsvakanties regelmatig op een natuurkampeerterrein? Dan is fietsvakanties.net natuurlijk benieuwd naar je ervaringen. Onderaan deze pagina kun je een review of ervaring achterlaten. Vermeld er wel even de locatie van het Natuurkampeerterrein waar je hebt gestaan bij.

Alternatieven voor de Natuurkampeerterreinen

Er zijn meer mooie en rustige kampeerplekken in ons land te vinden. Denk aan kleine boerencampings, of kamperen bij particulieren in de tuin via Campspace.com.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie