Vrienden op de Fiets

Vrienden op de Fiets bestaat uit een netwerk van gastadressen waar fietsers en wandelaars tegen een vast, schappelijk bedrag kunnen overnachten tijden hun (meerdaagse) fiets- en wandeltochten.

Om hier gebruik van te kunnen maken dient u eerst ‘vriend’ te worden, voor 8 euro per kalenderjaar. Vervolgens kunt u op afspraak terecht bij ruim 6.000 adressen voor een overnachting met goed ontbijt. De prijs is standaard 25 euro per persoon. Bezoek vriendenopdefiets.nl

logo vrienden op de fiets

Zo kunt u zelf uw fietsroute uitstippelen en dicht aan de route overnachten. Als u een standaard mooie route wilt met goede overnachtingen, kijk dan eens bij de Klavertje 4 arrangementen van Fletcher (fietsen van hotel naar hotel).

Of bekijk de vele fietsvakanties in Nederland met overnachtingen van Fietsrelax.nl of Eigen-Wijze Reizen.

Een gastvrije ontvangst door particulieren die één of meerdere logeerplekken aanbieden voor sportievelingen die meerdaagse tochten maken – vriendenopdefiets.nl


Kampeert u liever bij particulieren dan dat u bij hen logeert? Dit kan via Campspace, micro-kamperen bij locals op mooie plekken in de natuur.

Tip: kijk ook eens bij de bij de fantastische Fietsvakantiewinkel, bijvoorbeeld voor een tent, fijne fietsbroeken of goede waterdichte fietstassen.

banner fietsvakantiewinkel

Adres- & Contactgegevens Vrienden op de Fiets

vriendenopdefiets.nl
Postbus 1024
2340 BA Oegstgeest
website: www.vriendenopdefiets.nl
e-mail adres: administratie@vriendenopdefiets.nl
telefoonnummer: 088 – 123 8999 (houdt uw vriendennummer of gastadres-nummer paraat)


Hoe werkt Vrienden op de Fiets?

De gastadressen waar voordelig overnacht kan worden zijn uitsluitend bedoeld voor ‘sportieve, op eigen kracht voortbewegende’ gasten, dus wandelaars, fietsers en dergelijke. Dus niét voor autovakanties, mensen die met de motor toeren et cetera. De particuliere gastadressen zijn GEEN hotels, maar ‘gewoon’ mensen die het leuk vinden om een voordelige slaapplek te bieden. Houdt hier rekening mee wat betreft uw verwachtingen. De regel is dat het bij 1 overnachting blijft, tenzij u iets ander afspreekt met uw gastheer of -vrouw.

Lid worden van Vrienden op de Fiets doet u via hun website. Dit kost u 8 euro per kalenderjaar. Nadat uw lidmaatschap is bevestigd ontvangt u het adresboekje, de kaart en uw Vriendenpasje na ongeveer 8 werkdagen.

Adressen Vrienden op de Fiets

In het adresboekje vindt u de gastadressen. Ook kunt u via de website zoeken naar gastadressen langs uw geplande fietsroute. Na het inloggen op Vrienden op de Fiets kunt u via de functie ‘Adressen in de buurt’ zoeken naar adressen in uw nabijheid. Locatievoorzieningen dient dan wel aan te staan op uw mobiele telefoon of laptop. De gastadressen zijn ook vastgelegd als Point Of Interest (P.O.I.) in de routes van de fietsrouteplanner van De Fietsersbond.

Vrienden op de Fiets is een stichting, zonder winstoogmerk, die al sinds 1984 bestaat. Nu vele jaren later bestaat de stichting uit tienduizenden Vrienden van de Fiets en meer dan 6.000 gastadressen.

Wat kost Vrienden op de Fiets?

Als Vriend op de Fiets betaalt u 8 euro per kalenderjaar (10 euro als u niet in Nederland woont). Een overnachting kost u 25 per persoon. Dit bedrag is jarenlang (sinds 2011) slechts 19 euro geweest, maar is later een keer gecorrigeerd, en eind 2022 nog eens, van 22.50 naar 25 euro.

Als samenwonend stel (1 adres) heeft u slechts 1 Vriendenkaart nodig om met twee personen bij een gastadres te overnachten. Woont u niet op hetzelfde adres, dan hebt u beiden een Vriendenkaart nodig.

De overnachting kost u dus 25 per persoon, exclusief eventuele toeristenbelasting. Deze is per gemeente verschillend. Kinderen tot 12 jaar betalen 14. Annuleren is tot 24 uur van tevoren gratis. Annuleert u later dan kan het gastadres 11.50 euro in rekening brengen.

Sommige gastadressen bieden extra opties aan, zoals het opladen van een elektrische fiets, lunchpakket of een warme avondmaaltijd. Hier zijn geen vaste prijzen voor vastgesteld, maar er gelden wel richtprijzen. Deze vindt u op de website. Gastadressen betalen niets voor hun vermelding op de site en in het boekje.

Nog een voordeeltje van Vrienden van de Fiets: als Vriend krijgt korting op het toegangskaartje van de jaarlijkse Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs te Utrecht.

Goed om te weten:

 • Overnachten voor fietsers en wandelaars, tegen een schappelijk tarief
 • Lidmaatschap / Vriendenkaart 8 euro per kalenderjaar, overnachtingen 25 p.p. exclusief toeristenbelasting
 • U kunt ook een lidmaatschap cadeau doen. Leuk voor bijvoorbeeld uw vaste wandel- of fietsmaat
 • Meer dan 6.000 adressen in Nederland
 • Bent u al vriend? Inloggen bij vriendenopdefiets gaat via vriendenopdefiets.nl en dan bovenaan klikken op ‘inloggen’

Ervaringen met Vrienden op de Fiets

Bent u lid van Vrienden op de Fiets? We zijn erg benieuwd naar uw ervaringen. Maakt u vaak gebruik van deze manier van overnachten tijdens uw wandel- of fietsvakanties in Nederland? Loopt de geboden kwaliteit van slaapplek en ontbijt erg uiteen of is het meestal prima in orde?

Alternatieven voor (fietsvriendelijke) Overnachtingen

Fietsvriendelijke hotels kunt u vinden via Booking.com. Ook WarmShowers en AirBNB kunnen uitkomst bieden. Verder is fietsenovernachten.nl een nuttige site om fietsvriendelijke slaapadressen te vinden. Kleinschalig kamperen bij particulieren? Dat kan dus via Campspace. Of koop een Natuurkampeerkaart /Het Groene Boekje en overnacht op een van de vele natuurkampeerterreinen in ons land.

Fietst u bij de Oosterburen? In Duitsland bestaat de website Bett und Bike (BettundBike.de).

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

8 gedachten over “Vrienden op de Fiets”

  • hallo
   zie dat dit in regelement staat…22,50 voor overnachting incl ontbijt en daarnaast de toeristen belasting ..die per gemeente anders zal zijn
   vr gr cisca

   Beantwoorden
 1. Hallo ,
  wij zijn ook lid van vrienden op de fiets .
  Nog geen slechte overnachtingen gehad .
  Iedere slaapplaats is anders en uniek .
  Lekker ontbijt voor de dag te starten .
  En alles word7 duurder en het is nog altijd het avontuur dat telt .
  Voor ons vrienden op de fiets!

  Beantwoorden

Plaats een reactie