De Primelite donsjas van het Poolse Cumulus

Tijdens mijn fietsvakanties overnacht ik in 9 van de 10 gevallen op een camping, en in de avond wordt het dan op een gegeven moment regelmatig fris. Zeker buiten het hoogseizoen. Mijn windstopper die ik dikwijls op de fiets aan heb is dan eigenlijk niet warm genoeg. Na mijn laatste fietstrip, de Velomaritime in Frankrijk, ben ik op zoek gegaan naar een jasje dat mij in de avonduren lekker warm houdt.

Lichtgewicht donsjas gezocht

Ik sleep niet graag nodeloos gewicht mee, dus wilde graag een lichtgewicht jack. Dan kom je al snel op een downjasje uit. Omdat ik van Cumulus al twee donzen slaapzakken heb ben ik eens gaan kijken wat ze zoal aan lichtgewicht (donzen) outdoorkleding hebben. En dat viel niet tegen.

Ik heb Cumulus onlangs gevraagd of ik een Primelite mag testen, in ruil voor een artikel over mijn bevindingen. En zo geschiedde. Let wel: mijn eerste Cumulus slaapzak heb ik 8 jaar geleden ‘gewoon’ gekocht, en ben hier altijd erg tevreden over geweest (ik gebruik hem nog steeds). Zo ben ik een beetje bij dit merk ‘blijven hangen’.

Cumulus donsjas Primelite
De Primelite Donsjas van Cumulus

Cumulus Primelite Pullover

De Primelite Pullover weegt slechts 180 gram, en is daarmee de lichtste donsjas in hun assortiment. De Minilite is weliswaar slechts 135 gram, maar deze jas heeft geen armen en is dus meer een donzen bodywarmer. Ik heb hem meegenomen op een 10-daagse wandeltocht door Spanje en Portugal, in maart.

Voordelen

  • Zeer licht
  • Ziet er mijns inziens prachtig uit
  • Praktische borstzak met rits
  • Houdt je warm, maar niet té warm bij het lopen. Wordt het lopen wat intensiever bijvoorbeeld bergop, kreeg ik whet wel snel heet in deze jas.

Nadelen

  • De Primelite heeft geen steekzakken waar je je handen in kunt steken als het echt koud wordt
  • De rits loopt niet volledig door. Dit bespaart wellicht wat gewicht maar is onhandig als je het net te warm krijgt, maar het nog te fris is om je jas uit te trekken. Een alternatief is het (wel wat zwaardere) Cumulus Inverse jack.
  • Een algemeen nadeel van dons is dat het niet snel droogt nadat het nat is geworden.

De donsjacks en -slaapzakken zijn te bestellen bij het Poolse Cumulus zelf, of via de Nederlandse webwinkel Bushcraftshop. Zij verkopen ook een aantal Cumulus producten, maar dan met name slaapzakken.

Cumulus Slaapzakken

Lang geleden kocht ik dus mijn eerste Cumulus-product: een donzen slaapzak. Ik had toentertijd nooit van dit merk gehoord, maar kwam het vaak tegen op het forum van de Wereldfietser. Inmiddels heb ik naast die Lite-Line 300 nog een Cumulus slaapzak. Lees meer over lichtgewicht donzen slaapzakken voor onder andere fietsvakanties. Fan van lichtgewicht kampeerspullen? Lees ook de pagina over lichte tenten.

Heb jij ook een Primelite of andere donsjas van dit merk? Laat een comment achter met jouw ervaringen 🙂 Vind ik altijd leuk .

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie