Top 10 Duitse Fietsroutes: Fietsen langs de Weser is de nieuwe nummer #1

Duitsland kent een nieuwe lijstaanvoerder in de Top 10 Fietsroutes in Duitsland. Het Elbe-fietspad was sinds jaar en dag de nummer 1, maar is sinds kort afgelost door de Weser-Radweg. Dit werd onlangs bekend gemaakt tijdens de presentatie van de ‘Radreiseanalyse’ van de Duitse fietsers-club ADFC, die jaarlijks plaatsvindt. De Top 10 is voortgekomen uit een enquete, die in 2018 door duizenden Duitse vakantiefietsers is ingevuld.

Top 10 Fietsroutes in Duitsland

Het volledige overzicht van de Top 10 Duitse fietsroutes is als volgt:

  1. Weser-Radweg
  2. Elbe-Radweg
  3. Ruhrtal-Radweg
  4. Donau-Radweg
  5. Bodensee-Radweg
  6. Main-Radweg
  7. Mosel-Radweg
  8. Rhein-Radweg
  9. Ostseeküsten-Radweg
  10. Bodensee-Königsee-Radweg

Wat natuurlijk opvalt is dat alle 10 de fietsroutes langs een rivier, of dan in elk geval in de nabijheid van water lopen. De afgelopen jaren is er veel geld en moeite gestoken in het verbeteren van het fietspad langs de Weser. Dit lijkt dus haar vruchten af te werpen, en ook opgemerkt te zijn door het fietspubliek.

fietsen langs de weser

De verloren topstatus is tamelijk ongunstig voor de toeristische gebieden waar deze fietsroute doorheen loopt. Lees bijvoorbeeld hier een interview met Mandy Krebs, Marketing-Medewerker van Tourismusverband Sächsische Schweiz, en verantwoordelijk voor het fietstoerisme aldaar.

Fietsvakanties Weser-Radweg en Elbe-Radweg

Als fietsen langs de Weser iets in waar u zelf interesse in hebt: er zijn enkel reisorganisaties die deze route als fietsvakantie aanbieden. U slaapt dan in hotels en uw bagage wordt meestal ook vervoerd. U kunt de Weser-Radweg onder andere boeken bij SNP Natuurreizen, FietsRelax en Mozaïek Reizen

Ook de Elbe-Radweg, nog altijd de op 1 na beste fietsroute van Duitsland, is natuurlijk ook te boeken bij verschillende reisorganisaties, waaronder fietsvakantie-duistland.nl. Ook met Eigen-Wijze Reizen kunt u fietsen langs de Elbe.

Interessante Links

– Fietsrouteboekje Weser-Radweg bij de Fietsvakantiewinkel
– De officiële website weser-radweg.de
– De Fietsen langs de Weser pagina van de Europafietsers
– Artikel over waarom deze route won, op Verkeersbureaus.info
– Een PDF, uiteraard in het Duits van de Radreiseanalyse van ADFC

Ervaringen met de Weserradweg en de Elberadweg

Heeft u al eens een van deze 2 top-fietsroutes gefietst? We zijn erg benieuw naar uw reisverhalen. Ook ervaringen met andere Duitse fietsroutes uit de Top 10 zijn natuurlijk welkom. Voor de fietsers die beide routes hebben afgelegd de vraag: welke vond u de mooiste?

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie