Dit zijn de 4 kanshebbers voor Fietsroute van het Jaar 2021

De genomineerden voor Fietsroute van het Jaar 2021 zijn bekend gemaakt. Dit jaar dingen 4 fietsroutes mee naar deze award. De winnaar wordt zoals jaarlijks gebruikelijk is bekend gemaakt tijdens de Fiets- & Wandelbeurs.

Update: Iron Curtain Trail, van Gmünd naar Bratislava (420 km) Oostenrijk/Tsjechië/Slowakije is de winnaar!

Tijdens de startdag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht wordt de trofee uitgereikt aan een vertegenwoordiger van de winnende route. Vorig jaar viel die eer te beurt aan de La Dolce Via Fietsroute in de Franse Ardèche. In 2019 won de Deense Oostzeeroute.

Genomineerden Fietsroute van het Jaar 2021

De jury, bestaande uit Jessica de Korte, Luc Oteman en Bert Sitters buigt zich over de volgend 4 genomineerde fietsroutes:

  • LF Zuiderzeeroute (440 km) Nederland
  • Iron Curtain Trail, van Gmünd naar Bratislava (420 km) Oostenrijk/Tsjechië/Slowakije
  • Oranjefietsroute, van Apeldoorn naar Moers (225 km) Nederland en Duitsland
  • LF Kustroute, Nederlands deel (610 km) Van Cadzand naar Bad Nieuweschans
fietsen langs de Zuiderzeeroute
Fietsen langs de Zuiderzeeroute

LF Zuiderzeeroute

De route om de voormalige Zuiderzee is vernieuwd en is nu een LF Icoonroute. Onderweg op de Zuiderzeeroute fietst u langs verschillende vissersplaatsjes, maar ook langs handelssteden als Hoorn en Enkhuizen. Ik fietste in 2020 ook zelf de LF Zuiderzeeroute, bekijk de pagina voor foto’s en run reisverslagje. Ik volgde een waddeneilanden-variant, mede omdat de Afsluitdijk nog altijd gesloten was voor fietsers.

Iron Curtain Trail fietsroute
Iron Curtain Trail fietsroute. Photo Credit: Luc Oteman

Iron Curtain Trail fietsroute

Dit deel van de Iron Curtain Trail voert u langs beide zijden van het IJzeren Gordijn. U fietst langs de restanten van de versperringen en de gebieden die verlaten moesten worden. De landschappen zijn wisselend, door bossen, langs wijngaarden en landbouwpercelen, wetlands en rivieren. Waar de rivieren March en Donau samenkomen treft u een indrukwekkend monument ter nagedachtenis aan het IJzeren Gordijn aan.

U eindigt uw fietstocht in de Slowaakse hoofdstad Bratislava, waar u desgewenst nog een korte stedentrip kunt inlassen. Meer info op niederoesterreich.at.

Huis Bergh Oranjefietsroute
Huis Bergh aan de Oranjefietsroute. Photo Credit: Luc Oteman

Oranjefietsroute

De Oranjefietsroute loopt van Apeldoorn tot Moers en volgt de tracks die het koningshuis Oranje-Nassau in de Nederlands-Duitse grensstreek heeft achtergelaten. Hoogtepunten langs de route, die door onze Oosterburen ‘Oranier-Fahrradroute’ wordt genoemd, zijn Paleis ’t Loo, Kasteel Huis ten Bergh in ‘s-Heerenberg, Hanzestad Doesburg, de Zwanenburcht in Kleef, het grafmonument van Johan Maurits van Nassau-Siegen en het stadje Rheinberg. Ga voor mee informatie naar de website oranjefietsroute.nl.

LF Kustroute

De Kustroute is een combinatie van de voormalige Noordzeeroute LF1 en de Waddenzeeroute LF10, en ook 1 van de nieuwe Icoon-routes die in 2020 zijn uitgebracht. (de andere twee waren de eerder genoemde Zuiderzeeroute en de LF Maasroute). Aan promotie dus geen gebrek! De route loopt van Cadzand naar Bad Nieuweschans. Ik hoop deze Kustroute volgend jaar of het jaar daarop zelf te gaan fietsen. Kijk voor meer info op lfkustroute.nl, of lees mijn reisverslag van de LF Kustroute

Winnaar in februari bekend, áls de Fiets- en Wandelbeurs dan doorgang vindt

U vraagt zich misschien af waar de nominaties op gebaseerd zijn. Alleen fietsroutes of deeltrajecten van routes die tussen september 2019 en september 2020 zijn geïntroduceerd óf ingrijpend zijn vernieuwd maken kans om genomineerd te worden. Vervolgens wordt een voorselectie gemaakt.

Ik ben benieuwd welke van de 4 fietsroutes de Fietsroute van het Jaar 2021 zal worden. en of de beurs op de geplande data gehouden zal worden. In de enquete die de beurs onlangs afname bij geïnteresseerden werd er gehint op een datum later in het jaar.

Waarschijnlijk ga hoe dan ook ik zelf bij de uitreiking aanwezig zijn, net als vorig jaar. Zelf de Fiets- en Wandelbeurs bezoeken? Lees dan deze pagina, en misschien vind je de pagina met Fiets-evenemten en beurzen ook interessant. En klik op de volgende link voor informatie over Nederlandse fietsroutes.

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie