Fietsen in Asturië, de schitterende regio aan de Spaanse noordkust

Asturië, gelegen aan de Spaanse noordkust, wordt erkend als het natuurlijke paradijs van Spanje. Een regio genesteld tussen meer dan 400 kilometer kustlijn en bergen van meer dan 2500 meter hoogte. Asturië leent zich hierdoor prima voor klimmen, surfen en natuurlijk… fietsen

Asturië heeft zich ontwikkeld tot één van de beste bestemmingen voor diverse buitensport-evenementen. De infrastructuur, landschap en liefde voor sport maken van de regio een perfecte plek voor actieve vakanties. Fietsvakanties, surf-vakanties, maar ook wandelvakanties. Een belangrijke pelgrimsroute, de Camino Primitivo, loopt bijvoorbeeld door Asturië.

fietsen in Asturië landschap
foto met dank aan Turismo Asturias. © Cesar Villa

Wielrennen in Asturië

De belangrijke Spaanse wielerronde Vuelta Ciclista a España doet regelmatig de regio Asturias aan. In dit bergachtige landschap worden klassementen beslist en worden renners tot fietsmythen verheven. Denk aan namen als Angliru, Farrapona of Lagos de Covadonga.

Naast de grote beklimmingen, heeft Asturië routes aangepast aan alle niveaus, van groene wegen zoals de ‘Senda del Oso‘ tot de 165 kilometer van de ‘Anillo Ciclista de la Montaña Central‘ of de ‘Senda Costera’ op de fiets langs de best bewaarde kust van Spanje. Zo zijn er dus tal van routes voor de recreatieve fietser te vinden, niet alleen voor wielrenners.

Er zijn meer dan 5.000 km aan wegen te ontdekken met de fiets. Neem je welverdiende rust in een van de drie belangrijke steden (Oviedo, Avilés en Gijón) , die samen ongeveer 700.000 inwoners herbergen, of in een van de duizenden dorpen.

Daar kun je ontdekken waarom Asturië een natuurlijk paradijs is: het is grotendeels te danken aan het in stand houden van een landbouwactiviteit die het milieu respecteert, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de zeven gebieden die door UNESCO tot biosfeer-reservaten zijn uitgeroepen.

Gastvrijheid, landschap en een gastronomie op basis van lokale producten maken van dit land een ontdekking die het verdient om ontdekt te worden vanuit het unieke gezichtspunt van de fiets.

Uitgebreide informatie over deze autonome Spaanse regio vindt u op de toeristensite van Asturië: TurismoAsturias.es.

Ruta de las Minas
foto met dank aan Turismo Asturias. © Pablo Lopez

Senda del Oso ‘Bear’s Trail’

Een oude spoorweg van meer dan 28 km is nu de beroemdste fietsroute in Asturië en het is een bekende plek voor Spanjaarden. Een weg die in een kloofmuur is gegraven die door een bergrivier is gegraven, maakt dit pad een van de meest aantrekkelijke voor elke nieuwkomer op de fiets van kinderen, vooral vanwege de kleine hellingen.

De naam komt van de bruine beren die in deze omgeving leven: Asturië is de laatste schuilplaats voor bruine beren in West-Europa met meer dan 250 inwoners in de bergen. Lees meer over de Senda del Oso.

Tineo “Gravity Zone Bike”

Een complete optie voor fietsliefhebbers in Asturië. Honderden kilometers perfect getrackte routes: enduro, weg, rally … in een land vol bossen, rivieren en gekke hellingen die van elke reis een zoektocht naar plezier maken.

De berg l´Angliru

Chava, Simoni, Heras, Contador, Cobo of Elissonde hebben het voorrecht als eerste over de finish te zijn gekomen. De Olympus of Cycling, er valt niet veel meer te zeggen. Bijna 13 kilometer, een gemiddeld stijgingspercentage van 10,13% en hellingen tot 23,5%. Op slechts een paar kilometer van Oviedo / Uviéu, de hoofdstad van Asturië, is deze berg meteen een klassieker geworden vanaf zijn eerste verschijning in La Vuelta in de jaren negentig. Hoe is het mogelijk om Alberto Contador in 2017 te vergeten

wielrennen in Asturië
Wielrenners in het heuvelachtige landschap van Asturië. foto met dank aan Turismo Asturias. © Onofre Alonso

Fietsen in Asturië: Reisorganisaties

Bovenstaande tekst en foto’s in samenwerking met TurismoAsturias.es.

Zin gekregen om zelf te gaan fietsen in Asturië? Een aantal reisorganisatie biedt (individuele) fietsvakanties aan in deze Noord-Spaanse regio, waaronder Fietsrelax en SNP Fietsvakanties.

Fietsrelax.nl biedt 1 reis langs de Groene Kust aan, met dagafstanden rond de 30 kilometer. U overnacht in 2 en 3-sterren accomodaties, en ontbijt is inbegrepen. Bekijk deze fietsvakantie in Asturië op Fietsrelax.nl

Ontspannen fietsen door glooiende heuvels langs de El Cuera en El Sueve, gelegen in de schaduw van de sneeuwtoppen van de Picos

SNP Natuurreizen heeft een fietsvakantie door Cantabrië en Asturië, langs pensions of hotels. U volgt deels de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en doet oude pleisterplaatsen als Villaviciosa (het startpunt van de Camino Primitivo) aan. Bekijk deze reis op SNP Natuurreizen.nl

De groene noordkust van het Iberisch schiereiland leent zich prima voor een heerlijke fietsvakantie.

Heeft u al eens gefietst in Asturias? Dan lees ik graag uw bevindingen terug! Laat een comment met reisverslag of iets dergelijks achter 🙂

Bekijk de fietsvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB fietsvakanties logo
SNP logo
fietsrelax fietsreizen logo
TUI logo

Plaats een reactie